Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Özbudun: Anayasalarda ideoloji olmaz

AKP’nin isteği üzerine yeni bir anayasa çalışması yapan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, ortaya çıkan taslağı ‘’tümüyle yerli bir ürün’’ olarak değerlendirdi. Özbudun, ‘’Buna sivil anayasa denilmesinin kastı, yapılma biçimindendir. Halkın hür iradesiyle yaptığı, tartışma ve uzlaşma yoluyla yapılması anlamındadır. Çünkü bugüne kadarki anayasalarımız böyle hazırlanmadı’’ dedi.

AKP’nin isteği üzerine yeni bir Anayasa çalışması yapan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, ortaya çıkan taslağı ‘’tümüyle yerli bir ürün’’ olarak değerlendirdi.

Bir anayasanın ideolojiye bağlı olmasının doğru olmadığına işaret eden Özbudun, ‘’Anayasa siyasi yarışmayı belirleyen bir belgedir. Belirli bir ideolojiyi yansıttığı takdirde o ideolojiyi yansıtmayanları gayrımeşru durumda bırakır. Bu nedenle renksiz bir anayasa yapılması görüşlerinde haklılık vardır’’ diye konuştu.

Bilkent Üniversitesi’nden bir grup akademisyenle birlikte çalışan Ergun Özbudun, yaptığı açıklamada, AKP’nin isteği üzerine 2 ay süren bir çalışmayla hazırladıkları anayasa taslağını, ‘’Mevcut anayasaya göre çok büyük bir iyileştirme’’ olarak tanımladı.

Taslağın hazırlığında hiçbir ülkeyi tek başına örnek almadıklarını bildiren Özbudun, ancak değişik ülkelerin uygulamaları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi belgelerinden yararlanıldığını kaydetti. ‘’Tamamen yerli bir ürün’’ ortaya çıkardıklarını ifade eden Özbudun, Türkiye’nin şartlarını, ihtiyaçlarını ve beklentilerini gözönünde bulundurduklarını vurguladı.

‘’Sivil Anayasa’’ tanımlarına dikkati çeken Özbudun, ‘’Buna sivil anayasa denilmesinin kastı, yapılma biçimindendir. Halkın hür iradesiyle yaptığı, tartışma ve uzlaşma yoluyla yapılması anlamındadır. Çünkü bugüne kadarki anayasalarımız böyle hazırlanmadı’’ dedi. Bir anayasanın ideolojiye bağlı olmasının doğru olmadığına işaret eden Özbudun, ‘’Anayasa siyasi yarışmayı belirleyen bir belgedir. Belirli bir ideolojiyi yansıttığı takdirde o ideolojiyi yansıtmayanları gayrımeşru durumda bırakır. Bu nedenle renksiz bir anayasa yapılması görüşlerinde haklılık vardır’’ diye konuştu. Özbudun, 138 maddelik taslağın tümüyle akademisyenler tarafından hazırlandığını, Türkiye Barolar Birliği ve TOBB’un daha önce hazırladığı anayasa taslaklarından da yararlanıldığını bildirdi.

Taslağın siyasilerin süzgecinden geçtikten sonra geniş çapta tartışmaya açılması gereğine işaret eden Özbudun, yeni anayasa hazırlanırken en geniş anlamda toplumsal uzlaşmanın sağlanmasının önemini vurguladı.

YERLİ ANAYASA EVRENSEL RUHU

Yeni anayasa taslağının, ‘’Temel hakların standartlarının yükseltilmesi, evrensel insan hakları belgelerindeki güvencelere sahip olması, güvencelerinin güçlendirilmesi, hukuk devleti üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması’’ ilkelerine dayandığını anlatan Özbudun, cumhurbaşkanının yetkilerinin parlamenter sistemle uyumlu olacak şekilde azaltılmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Cumhurbaşkanının 5 artı 5 yöntemiyle ve halk tarafından seçilmesini içeren anayasa değişikliğiyle ilgili referandum yapılmasının yeni taslakla çelişmediğini kaydeden Özbudun, ‘’Parlamenter sistem bakımından önemli olan seçilme usulü değil, yetkilerinin kapsamıdır. Avusturya, Finlandiya ve İrlanda gibi ülkelerde de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin örnekleri var’’ dedi.

‘’Yeni bir anayasa yapılacaksa halkı referanduma götürmeme gibi bir şeyin düşünülebileceğine’’ işaret eden Özbudun, bunun siyasilerin konusu olduğunu, iktidar partisi yetkilileri tarafından konuyla ilgili farklı açıklamalar yapıldığını vurguladı. Özbudun, ancak referandumun, yeni bir anayasa yapımına engel bir durum teşkil etmediğini söyledi.

‘’ETNİSİTE VURGUSU HAFİFLETİLİYOR’’

Anayasanın değiştirilemez maddelerinin yeni taslakta korunduğunu, vatandaşlık tanımıyla ilgili alternatif önerilerde bulunduklarını anlatan Özbudun, bu alternatiflerde ‘’etnisite üzerindeki vurgunun hafifletildiğini’’ dikkati çekti.

Türkiye’de yargı denetimine tabi olmayan bir takım işlemler bulunduğunu, buna örnek olarak, Askeri Şura ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu kararları ile cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler ve OHAL kararnamelerini gösteren Özbudun, bunların yargı denetimine açılmasının kendi taslaklarında yer aldığını söyledi. Temel haklar ve hürriyetlerin bir bölümünün daha önce AB uyum paketleriyle AİHM standartlarına uydurulduğunu belirten Özbudun, bu konuda eksikliklerin olduğu konularda da tam uyumu gerçekleştirmeye çalıştıklarını anlattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hukukçu milletvekilleriyle birlikte taslak üzerinde çalışma yapmakla görevlendirilen AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, cumhurbaşkanı seçiminin ardından taslak üzerinde çalışmaya başlayacaklarını söyledi.

/ ANKARA

24.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Özbudun: Anayasalarda ideoloji olmaz

  Takvim işliyor

  Gözler 2. turda

  Abdullah Gül hemen yemin edecek

  Kayseri Gül'e hazırlanıyor

  DTP’den Baykal’a: Sen işine bak

  Sezer, Toptan’ı kabul etti

  RTÜK’ten Kanal D’ye “Hüseyin” cezası

  Kur’ân kursları yarıştı

  Kur’ân eğitimi meyvelerini veriyor

  Gökçek’ten su için “teşekkür” ilânı

  Hava korsanları tutuklandı

  Memur-Sen talebini revize etti

  Milletvekili, öğretmenden 8,5 kat fazla maaş alıyor

  Yine otobüs kazası: 6 ölü, 29 yaralı

  Ankara’daki eski otobüslere veda

  UNICEF’ten bayram kartı

  Su deposu uyarısı

  Gurbetçilerin dönüş çilesi

  İstanbul’a seyyar hastaneler kurulacak

  Başvurular için son gün

  Salatalık yemek su içmek gibi


 Son Dakika Haberleri