Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Takvim işliyor

11’inci Cumhurbaşkanlığı seçimi turları devam ederken, Başbakan Erdoğan’ın ‘’11’inci Cumhurbaşkanı için referanduma gidilebilir’’ sözleri tartışma meydana getirdi. AKP’li Burhan Kuzu “Başbakan açıklamayı siyaseten yapmış olabilir” değerlendirmesinde bulundu. Bu arada Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini içeren anayasa değişiklik paketi için referandum takvimi işliyor. Referandum 21 Ekim’de yapılacak ancak 11’inci Cumhurbaşkanı referandumdan önce Meclis’te seçilecek.

11’inci Cumhurbaşkanlığı seçimi turları TBMM’de devam ediyor. Ancak Başbakan’ın ‘’11’inci Cumhurbaşkanı için referanduma gidilebilir’’ sözleri kulisleri hareketlendirdi. Hukukçular seçimin ardından referanduma gidilemeyeceğini söylese de, bu konuda kararı kimin vereceği belirsiz. Cnn Türk’ün haberine göre, AKP’de “Seçimi Meclis yapar. 12’nci Cumhurbaşkanını halk seçer” görüşü hakim. AKP’li Burhan Kuzu “Başbakan açıklamayı siyaseten yapmış olabilir” diyor. Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesini içeren Anayasa değişiklik paketi için referandum takvimi işliyor. Referandum 21 Ekim’de yapılacak ancak 11’inci Cumhurbaşkanı referandumdan önce Meclis’te seçilecek. Halbuki halkın oylayacağı pakette 11’inci Cumhurbaşkanı’nın seçimine ilişkin geçici bir madde var. Bu madde Başbakan’ın açıklamalarından sonra kafa karıştırıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Burada Anayasacılar arasında bazı yorum farklılıkları var. Bazıları 11’inci Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesi gerektiğini savunuyor. Buna karşılık, ‘12’nci Cumhurbaşkanlığı seçimi için halka gidilir’ diyenler var. Bunun doğrusu neyse biz onu yapmaya hazırız” dedi. Özellikle seçimlerden hemen sonra bazı hukukçular “Cumhurbaşkanı’nı Meclis seçerse referanduma giden Anayasa değişikliğiyle çelişki doğar” demişti. Ama hukukçuların çoğu bunun böyle olmayacağı görüşündeydi. Ta ki Başbakan açıklama yapıncaya kadar. AKP’li Burhan Kuzu, “Geçici 19’uncu maddenin gereğini biz burada yerine getiriyoruz. 11’inci Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesi mantıken olmaz. 2 tane 11’inci Cumhurbaşkanı olmaması gerekir” diye konuştu. Kuzu, “Hukuken olmaz. Geçici 19’uncu madde düşer” dese de, Başbakan’ın sözlerinin siyasî olarak gerçekleşme ihtimali bulunduğunu belirtiyor.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok ise, Meclis’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminin meşrû olduğu ve seçimin ardından geçici 19’uncu maddenin hükümsüz kalacağı görüşünde.

/ ANKARA

24.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Özbudun: Anayasalarda ideoloji olmaz

  Takvim işliyor

  Gözler 2. turda

  Abdullah Gül hemen yemin edecek

  Kayseri Gül'e hazırlanıyor

  DTP’den Baykal’a: Sen işine bak

  Sezer, Toptan’ı kabul etti

  RTÜK’ten Kanal D’ye “Hüseyin” cezası

  Kur’ân kursları yarıştı

  Kur’ân eğitimi meyvelerini veriyor

  Gökçek’ten su için “teşekkür” ilânı

  Hava korsanları tutuklandı

  Memur-Sen talebini revize etti

  Milletvekili, öğretmenden 8,5 kat fazla maaş alıyor

  Yine otobüs kazası: 6 ölü, 29 yaralı

  Ankara’daki eski otobüslere veda

  UNICEF’ten bayram kartı

  Su deposu uyarısı

  Gurbetçilerin dönüş çilesi

  İstanbul’a seyyar hastaneler kurulacak

  Başvurular için son gün

  Salatalık yemek su içmek gibi


 Son Dakika Haberleri