Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Günhan Erdem, Ramazan ayınında günlerin uzun olması sebebiyle beslenme biçiminin normalden farklılık göstermemesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Erdem, yanlış beslenmenin, Ramazan ayı sonunda ciddî sağlık sorunlarına sebep olabileceğini belirtti.
Erdem, Ramazan ayının her yıl yaz aylarına biraz daha yaklaşması sebebiyle uzun günlere rastladığına, uzun süren açlığın ise iştahı ve doyma eşiğini artırdığı; bu sebeple çok fazla yemek yiyen insanların dengesiz beslenmeye bağlı olarak bazı sağlık sorunları yaşayabileceğine işaret etti. Prof. Dr. Erdem, sahurda tok tutacak ve bazı besinlerin eksikliğine gerek bırakmayacak şekilde beslenilmesi gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Erdem, ramazanda tuz, yağ ve protein muhtevası yüksek olan besinlerin susuzluğu körükleyeceğini, bunun için yağ ve tuzdan uzak tutulmuş, protein miktarı daha az, karbonhidrata daha fazla dayalı bir diyet gerektiğini ifade ederek, ‘’Yemekler, tuzsuz ve yağsız pişirilmelidir. Çünkü tuz tansiyonu yükseltecektir. Yağlı yiyecekleri sindirmek için de safra tuzlarına ihtiyaç duyulacaktır. Onun için ramazan ayındaki beslenmenin yağdan ve tuzdan arındırılmasında fayda var’’ dedi.
“SAHURA MUTLAKA KALKILMASI GEREKİYOR”
Prof. Dr. Erdem, ramazanda sahura mutlaka kalkılması gerektiğini bildirdi.
Sahura kalkmadan oruç tutanlarda aç kalma süresi daha da artacağı için metabolizmanın hızı ve kan şekerinin düşeceğine işaret eden Prof. Dr. Erdem, ‘’Bu sebeple ramazanda iftar vaktiyle sahur arasında küçük porsiyonlarla sıklıkla beslenilmeli ve azar azar su içilmelidir. Bu yapılmadığı takdirde baş ağrısı, halsizlik gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir’’ diye konuştu.
|