Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sözler eyleme dönüşmeli

Ankara’daki AB Büyükelçilikleri, yeni hükümet programına ilişkin inceleme ve değerlendirmeleri tamamladı. Hükümet programının çok spesifik olmamakla birlikte AB ve AB sürecine geniş referans yapılması olumlu bulundu. Üst düzey bir AB diplomatı da taahhüt edilen reformlar ile ilgili olarak da “Şimdi sözler, eyleme dönüşmeli. Artık Çankaya bahanesi yok” ifadesini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni hükümet programı, dikkatle inceleyen Ankara’daki AB büyükelçiliklerinin çoğu, çalışmalarını tamamladı. Programa ilişkin görüş ve değerlendirmelerini aktaran üst düzey bir AB diplomatı, şu noktalara vurgu yaptı:

*Hükümet programı, seçim programına göre, AB’yi ve AB sürecine daha çok gönderme yapıyor. Geniş bir referans yapılıyor. Bu olumludur.

*Programın bir çok unsurlarında AB çerçevesinden ölçü ve kılavuz olarak söz ediliyor. Önceki hükümet tarafından belirlenen ve 200 civarında yasa çıkarılması veya değiştirilmesini öngören “Yol Haritası”na net bir referans yapılıyor.

*“Sivil Anayasa” konusunda Kopenhag kriterleri kılavuz olarak kabul ediliyor.

*Programın çok spesifik değil, bazı alanlarda muğlaklık var. Ancak bu hükümet, başka bir partinin, şimdiye kadar muhalefette olan bir partinin hükümeti değil, önceki hükümetin devamı olduğu için tutum ve politikaları biliniyor. Önceki dönemde tamamlanmayan çok işler var. Bu nedenle kaldıkları yerden devam etmeleri gerekir.

*Hükümetin kişi başına gelirin 10 bin dolara çıkartılması veya “Sivil Anayasa” gibi programın spesifik hedeflerinin gerçekleşmesinde ilerleme sağlanıp sağlanmadığı kolayca çek edilebilecek.

“SİVİL ANAYASA İÇİN ULUSAL

KONSENSÜS LAZIM”

Hükümetin yeni dönemindeki başlıca hedeflerinden birini oluşturan “Sivil Anayasa” projesi, AB çevrelerinde olumlu karşılanıyor. Ancak, bu konudaki tartışmaları yakından izleyen AB diplomatları, “Anayasalara gelince, bir anayasa empoze edilemez. En iyisi, anayasa konusunda ulusal bir konsensüs sağlanmasıdır. Yeni anayasayı hazırlama süreci çok sağlıklı bir biçimde yürütülmeli” dediler.

AB büyükelçiliklerinin, yeni anayasa konusunda yapılan çalışmalar konusunda pek bir bilgisine sahip olmadıkları belirtilmekle birlikte yine de hükümeti cesaretlendirdiği ifade ediliyor.

ÇANKAYA KÖŞKÜ BAHANESİ ARTIK YOK

Öte yandan, yeni hükümetin, programını uygulama kararlığını göstermesinin öneminin vurgulandığı AB çevrelerinde yapılan değerlendirmelerde önceki hükümet döneminde reformların gecikmesi konusunda “Çankaya Köşkü” faktörünün öne sürüldüğü hatırlatılarak, artık bu faktörün ortadan kalktığına dikkat çekiliyor.

Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesi ile hükümetin, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in karşı çıkması nedeniyle geciken bazı reformların ise hızlı gerçekleştirme imkanına kavuştuğuna dikkat çekilen üst düzey AB diplomatı, “Şimdi sözler, eyleme dönüşmeli. Artık Çankaya bahanesi yok” şeklinde konuştu.

/ ANKARA

09.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hesaplaşma anayasası olmayacak

  Sözler eyleme dönüşmeli

  Çiçek: Türkiye ödevini yapacak

  D’Alema: Beklentimiz, reformların devam etmesi

  Rehn: Müzakere süreci masada

  Fırat: Taleplere açığız

  Gül’ün ikinci dâveti ‘siviller’e

  Eker: En önemli projemiz sivil Anayasa

  Minikler okul yolunda

  Tek kartlı sisteme geçiliyor

  Başbakanlık Müsteşarlığına Efkan Ala getirildi

  Muhalifler, Baykal’a karşı yürüdüler

  Demiryollarına 20 katrilyon kaynak

  Namaz düşmanlığı ile bir yere varılmaz

  Kur’ân okumada gururumuz Araklı’dan

  Uzmanlar Ramazan uyarıları

  İstanbul'da bodrum katlarını su bastı

  Göçebe gittiler, yerleştiler

  Kaçak açılan su kuyuları Tuz Gölü’nü tehdit ediyor

  İskenderun’da bin kişilik iftar çadırı

  Meslekler teknolojiye karşı direnemiyor

  Bereket konvoyu yolda

  1 milyon çocuk okuma-yazma bilmiyor


 Son Dakika Haberleri