Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Göçebe gittiler, yerleştiler

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki evlerinde 3 ay kalan, 9 ayı ise Çukurova’daki tarım arazilerinde çalışarak geçiren ailelerin, çadırlarını sağlamlaştırarak yılın 12 ayı yörede kaldıkları gözleniyor.

Çukurova’nın özellikle Karataş ve bu ilçenin Tuzla beldesinde yoğunlaşan göçebe tarım işçilerinden memleketlerine dönmeyenlerin sayısı her geçen yıl artıyor. Yüzlerce göçebe ailenin sıra çadırlar kurarak barındıkları yörede, kış öncesi sökülmeyen çadır sayısının artması, bu yıl da yaklaşan sezon sonu öncesi çok sayıda ailenin memleketlerine dönmeme yolunda aldıkları karar, Karataş ilçesindeki mevcut köylere tamamı çadır yeni köylerin eklenmesine sebep oluyor.

Tarım işçileri geliş gidiş masrafları, ekonomik sıkıntılar sebebiyle kışın az da olsa devam eden tarım faaliyetlerinde çalışmanın dışında çocuklarının eğitim sorunları ve iklim değişikliği ile ortaya çıkan sağlık sorunlarının kendilerini yılın 12 ayı Çukurova’da kalmaya zorladığını ifade ediyorlar. Tarım işçilerinin bu tasarrufu hayat tarzlarına da yansıyor. Saman, kamış ile naylondan yapılan çadırlar, duvarları sağlamlaştırılıp, yavaş yavaş konut görünümü kazandırılıyor. Daha modern görüntüye kavuşan çadırlarda, elektrik kullanma, uydu anten ve beyaz eşyalar kullanıldığı görülüyor.

SU SORUN, AMA

Suyu olmadığı için çadırlardaki en büyük sorunu bulaşık ve çamaşır yıkama oluşturuyor. Su sorun olsa da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Uluslararası Çalışma Teşkilâtı (ILO) ile yürüttüğü proje ve Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin rutin denetimleri ile yörede yapılan yaygın çalışmaların ardından temizlik kurallarına azamî dikkat gösterildiği görülüyor.

Yerleşik hayat ‘’çadır köylerde’’ koyun, keçi, tavşan, tavuk, arı gibi evcil hayvan yetiştiriciliğini de arttırıyor. Aileler, tarlalardan elde ettikleri geliri, bu hayvanlar sayesinde çoğaltma imkânı buluyor. Bazı genç kızlar ise tarla dönüşü evde yapma çiçek yaparak aile bütçesine katkıda bulunuyor.

/ KARATAŞ

09.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hesaplaşma anayasası olmayacak

  Sözler eyleme dönüşmeli

  Çiçek: Türkiye ödevini yapacak

  D’Alema: Beklentimiz, reformların devam etmesi

  Rehn: Müzakere süreci masada

  Fırat: Taleplere açığız

  Gül’ün ikinci dâveti ‘siviller’e

  Eker: En önemli projemiz sivil Anayasa

  Minikler okul yolunda

  Tek kartlı sisteme geçiliyor

  Başbakanlık Müsteşarlığına Efkan Ala getirildi

  Muhalifler, Baykal’a karşı yürüdüler

  Demiryollarına 20 katrilyon kaynak

  Namaz düşmanlığı ile bir yere varılmaz

  Kur’ân okumada gururumuz Araklı’dan

  Uzmanlar Ramazan uyarıları

  İstanbul'da bodrum katlarını su bastı

  Göçebe gittiler, yerleştiler

  Kaçak açılan su kuyuları Tuz Gölü’nü tehdit ediyor

  İskenderun’da bin kişilik iftar çadırı

  Meslekler teknolojiye karşı direnemiyor

  Bereket konvoyu yolda

  1 milyon çocuk okuma-yazma bilmiyor


 Son Dakika Haberleri