Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Devlet, milletle barışsın



Cumhuriyetin ilânının üzerinde 84 yıl geçtiği halde, Türkiye’yi ‘idare edenler’ ile ‘idare edilenler’ arasında tam bir uyum sağlanabildiğini söylemek zor. “Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir” denildiği halde, bu ‘tesbit’in gereği yerine getirilemiyor.

Bu konudaki sıkıntılar, cumhuriyetin ilân edildiği ilk yıllardan itibaren azalmakla birlikte günümüze kadar devam edip gelmiştir. En başta, 1950 yılına kadar devam eden “tek parti”li yönetim anlayışının; “Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir” tesbitiyle örtüşmediği de ortada.

Tabiî ki Türkiye’nin tek derdi, ‘tek parti’ yönetimi olmamıştır. Demokrasinin gereği olan “çok parti”li hayata geçildikten sonra da “milleti dinlemeyen”ler olmuştur. Devlet ile milletin kaynaşmasına engel olan uygulamalar, zaman zaman azalarak, zaman zaman da artarak günümüze gelinmiştir. Son günlerde yaşadığımız ve ocakların sönmesiyle sebep olan ‘terör’ saldırılarının bir sebebi de, bu kaynaşmanın temin edilememiş olması değil midir?

Cumhuriyetin en sade ifadesi, milletin dediğinin olmasıdır. Geriye doğru baktığımızda, bu prensibin gerçekleştiği söylenebilir mi? Millet, bulduğu her imkân ve fırsatta kendisinin nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda arzu ve isteklerini ortaya koymuştur. Yapılan seçimler ve ortaya çıkan neticeler bunun en güzel örneğidir. Ne var ki, seçimler yapılıp sonuçlar ortaya çıkınca, bundan memnun olmayanlar “millete rağmen, millet için” uygulamalarını sürdürmüşlerdir. “Hayır, milletin tercihlerine saygı duyulmuştur” demek mümkün mü? En son, anayasa değişikliğiyle ilgili olarak yapılan ‘referandum’ neticesine bile itiraz edilip, ‘bahane’ler aranmadı mı?

Türkiye’yi idare edenler; milleti dışlayarak, onları ‘yok’ farz ederek bir yere gidilemeyeceğini anlamak durumunda. Hemen her sıkıntının altında bu yanlış anlayış yatıyor. Devlet ile millet kaynaşması tam anlamıyla temin edilemediği sürece sıkıntıları geride bırakmak mümkün olmayacak. Bu sebeple, geçmişten gelen yanlış alışkanlıklar bir yana bırakılarak bir ‘iç âlem muhasebesi’ yapılmalı ve milletin tercihlerine saygı duyulmalı.

Avrupa Birliği üyeliği yolunda adımlar atan Türkiye, devlet-millet-yönetici kucaklaşmasını samimî bir şekilde temin edebilirse; bundan hem millet, hem de devlet kârlı çıkar. Zaten sıkıntıları aşmanın başka çaresi de yoktur.

Peki, bu kucaklaşma ve kaynaşma çok mu zordur ki ‘yöneticiler’imiz bundan uzak duruyor? Aslında zor ve imkânsız değil. Ancak biraz fedakârlık ve gerçeklerle yüzleşme gerektiriyor. Türkiye’yi ‘idare edenler’ ise nedense bu yüzleşme ve fedakârlığa yanaşmıyorlar. Oysa devletin ve milletin kalıcı menfaatleri bu kucaklaşma ve kaynaşma noktasındadır. Bunu da en başta yöneticilerimiz görmelidir.

Devlet, milletle barışsın, kucaklaşsın. Ama bu ‘slogan’la değil; icraatlarla yapılsın. Cumhuriyetimiz ve demokrasimiz ancak o zaman anlam kazanabilir.

29.10.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.10.2007) - ‘Dizi’ gelir, ‘huzur’ gider

  (27.10.2007) - ‘Kesin çözüm’e itiraz sesleri

  (26.10.2007) - Teröre karşı kalıcı tedbir

  (25.10.2007) - İslâm dünyası ve eğitim

  (24.10.2007) - Terör, gündemi kilitledi

  (23.10.2007) - Terör gölgesinde referandum

  (22.10.2007) - Gına getiren ‘resmî tarih’

  (21.10.2007) - Eyvah, Rusya Müslüman olacak!

  (20.10.2007) - Millet seçsin

  (19.10.2007) - Danimarka, Türkiye olur mu?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri