Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Yeni tartışma: 7 mi 5 mi?



Türkiye’nin birinci gündemini terörle mücadele oluştururken, bir yandan da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi tartışılmaya başlandı. Terör, gündemimizden –inşaallah- çıktığında en çok konuşulacak olan konu bu olarak görülüyor

Geçen hafta bugün yapılan referandumla, demokrasimiz önemli kazanımlar sağladı. Artık bundan sonra Cumhurbaşkanını millet seçecek, seçimler dört yılda bir yapılacak, bir de son dönemde icat olunan 367 garabetinden Türkiye kurtuldu. Bundan sonra TBMM’de toplantı yeter sayısı 184 olacak.

Anayasa değişikliği paketine ilişkin halkoylamasının resmî sonuçları henüz açıklanmadı ama resmî olmayan kesin sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 69.36’si “evet”, yüzde 30.64’i “hayır” oyu kullandı. Bazı çevrelerce yapılan sandığa gitmeme sözleri ve o gün Hakkâri Dağlıca’da 12 askerimizin şehit edilmesi dikkate alındığında katılımın yüzde 70 civarında olması halkın demokrasiye verdiği önemi göstermesi açısından önemliydi.

* * *

Türkiye’de 11. cumhurbaşkanlığı seçimi hayli sancılı geçti. Bunun birçok sebebi var. Hükümetin süreci iyi yönetememesinden muhalefetin tutumuna, Anayasa Mahkemesinin 367 kararından, mitinglere kadar pek çok konu bu sürecin sıkıntılı geçmesine neden oldu. Ancak referandumla halk son sözünü söyledi ve bundan sonra halkın dediği olacak.

Referandum gününe birkaç gün kala bile, referandumun yapılıp yapılmayacağı belli değildi. Paket, ilk haliyle çıksaydı tartışmaların yönü başka olacaktı. Çünkü geçici 19. maddeye göre “11. Cumhurbaşkanı’nın referandumdan sonraki 40. günden sonraki ilk Pazar günü halk tarafından seçilmesi” gerekiyordu. Fakat 11. Cumhurbaşkanı Meclis’in oylarıyla daha önce seçilmişti. Hükümet başta bunu fazla dikkate almasa da referanduma bir hafta kala bunu paketten çıkardı. Ardından, YSK’nın 6 ya karşı 5 oyla aldığı karara göre referandum yapıldı.

CHP ve DSP, son dakikada yapılan değişiklik yasasının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Şimdi mahkemenin vereceği karar beklenecek.

* * *

Başta da söylediğimiz gibi Türkiye’nin gündemi “terör” olduğu için şimdilik pek gündeme gelmese de, kabul edilen anayasa paketine göre, Abdullah Gül’ün 7 yıl için mi, 5 yıl için mi görev yapacağı, yeniden aday olup olamayacağı konusunda tartışmalar yapılmaya başladı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın “Bir hukukçu olarak kişisel kanaatim, milletvekilliği 4 yıla, cumhurbaşkanlığı süresi 5 yıla inmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı aday olursa ikinci kez seçilebilir” demesinin ardından tartışma yavaş yavaş alevlenmeye başlıyor.

AKP’nin bu konuda da kafası hayli karışık… AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Gül’ün 7 yıl için seçildiğini belirtiyor. Diğer Grup Başkanvekili Nihat Ergün ise, “Görev süresi 7 yıl da olabilir ama anayasa değiştiği için 5 yıl sonra Sayın Cumhurbaşkanı isterse aday olabilir” diyor. AKP bu karışıklığı yeni anayasa taslağına “Gül’ün görev süresinin 5 yıl olacağı ve yeniden aday olabileceği” yönünde geçici hükümler koyarak çözmeyi amaçlıyor.

Bu tartışmalar karşısında hukukçuların büyük bölümü, Gül’ün seçildiği Anayasa kuralına göre, 7 yıllık süre için seçildiğini ifade ediyorlar. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın ise “5 yıl mı, 7 yıl mı?” sorusuna “Anayasa paketinin böyle bir karışıklığa neden olacağı belliydi. Süre belirsiz” diyerek cevap veriyor.

* * *

Hükümet referandum konusunu her seferinde aceleye getirdiği gibi son dakikada yaptığı geçici iki maddenin paketten çıkarılmasında da eksiklikler olduğu ortaya çıkıyor. Geçici 18 ve 19. maddeler kaldırılırken, “Bu kanun 12. cumhurbaşkanı için geçerlidir” gibi geçici bir madde getirilebilirdi. Bu tartışmalar o zaman olmazdı. YSK Başkanı da “Değişiklik paketinde bu sorunu ortadan kaldırıcı bir madde eklenmesi gerekirdi. Şimdi, bu konuda görüş farklılıkları var. 5 yıl sonra göreceğiz” diyerek hadisenin karışıklığına dikkat çekiyor.

Ancak, bu tartışmalar referandumu gölgeliyor görüntüsü vermemeli. Çünkü halk demokrasi için mesajını kuvvetli bir şekilde verdi. Önemli olanda halkın mesajıdır.

28.10.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.10.2007) - 301 ne oldu?

  (26.10.2007) - Dikkat!

  (22.10.2007) - Sivil anayasa ne oldu?

  (21.10.2007) - Bizim çocuklar doymuyor...

  (20.10.2007) - Oylarımız “beyaz” olsun...

  (19.10.2007) - “Gel tezkere gel” mi?

  (13.10.2007) - Mektuplardaki mesajlar

  (12.10.2007) - Yürekler yanarken kutlanan bayram

  (08.10.2007) - Başka hesaplar mı var?

  (06.10.2007) - Ramazan notları

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri