Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

İslâm dünyası ve eğitim



İstanbul, dün başlayan ve 27 Ekim 2007 tarihine kadar devam edecek önemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. İslâmî İlimler Araştırma Vakfı (İSAV) ve Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezince (TASAM) Grand Cevahir Otelinde düzenlenen ‘’İslâm Ülkelerinde Eğitim Kongresi’’ derin bir yara olan eğitim konusuna neşter atmayı hedefliyor.

Eğitim her ülke için önemli, hele hele İslâm ülkeleri için çok çok önemli. Malûm, Peygamberimiz Hz. Muhammed (asm), ilmi teşvik için; “İlim Çin’de bile olsa gidiniz alınız” demiş, Kur’ân-ı Kerim de “Oku!” ile nazil olmaya başlamıştır. İlme, okumaya ve öğrenmeye bu kadar önem veren bir dinin mensuplarının, ‘cahil’ kalması kadar derin bir çelişki olabilir mi?

İstanbul’da devam eden ‘’İslâm Ülkelerinde Eğitim Kongresi’’ndeki ilk gün, ‘cehalet’ konusu gündemi meşgul etti. Gerek İSAV Başkanı Prof. Dr. Ali Özek ve gerekse Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik aynı konuya temas etti. Özek, “İslâm dünyasının en büyük problemi cehalettir” derken, Çelik de; ‘’İslâm dünyasının temel problemi, cahillik, fukaralık ve bunun sonucu ortaya çıkan ihtilaflardır’’ diye konuştu.

Kongrede söz alan diğer konuşmacılar da bu minval üzerine sözler söyledi. Dile getirilen bu tesbitlere itiraz eden olur mu? Az çok, eğitim konusuyla ilgilenen herkes bu konuda hemfikirdir. Asıl önemli olan da bu ‘cehalet’le nasıl mücadele edileceğidir. Aslında bu konuda da ihtilâf olmaması lâzım, ancak işin içine ‘din’ girdiğinde nedense bazıları itiraz seslerini yükseltiyor.

Tabiî İslâm dünyasının en büyük derdi olan cehalet konusunda çare bulmak için bir kongre toplamak yeterli olmaz. İmkân ve fırsat olsa da her yıl, her ay benzer toplantılar yapılsa. Ya da bu toplantılarda dile getirilen çözümler ve çareler uygulama imkânı bulabilse.

Devam eden toplantıda muhtemelen çok güzel çözüm teklifleri dile getirilecek. Ancak bunların kaçı uygulama imkânı bulabilecek? Önemli olan, dile getirilen tekliflerin uygulanma imkânı bulması.

Toplantının ilk gününde bir konu daha dikkatimizi çekti: Konuşmacılar, kız-erkek ayırımı yapmadan herkesin eğitimden eşit olarak istifade etmesi gereği hususuna işaret ettiler. Ancak bilhassa Türkiye şartlarında kız çocuklarının eğitimlerinin önündeki en ciddî engel olarak duran ‘başörtüsü yasağı’ konusundan hiç söz eden olmadı. Yoksa, kanunsuz bir şekilde uygulanmaya devam eden başartüsü yasağı, eğitim sistemimizin önünde çiddî bir engel değil mi? Aynı şekilde, çocuklarımızın Kur’ân öğrenmelerinin önündeki ‘yaş sınırı’ da bir problem değil mi? İnkâr edilse ve görmezden gelinse de ‘karma eğitim’ de okullaşma oranının az olmasında önemli bir engeldir.

Bugün itibarıyla “karma eğitime karşı çıkanlar”a “gerici” diyenler olabilir. Fakat, bugün bile bilhassa Anadolu’da kız çocuklarını okullara göndermeyen anne-babaların gerekçesi budur. “Benim kızım büyüdü, yabancı erkeklerle aynı sırada, sınıfta bulunmasına razı değilim” diyenler yok mu? “Bu çağda bu kafa olur mu?” demeden önce; eğitim sisteminin önündeki ciddî engelleri bertaraf edelim.

“Uygar dünya” bile bu yolu tercih etme noktasında ‘sinyal’ler vermiyor mu?

25.10.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.10.2007) - Terör, gündemi kilitledi

  (23.10.2007) - Terör gölgesinde referandum

  (22.10.2007) - Gına getiren ‘resmî tarih’

  (21.10.2007) - Eyvah, Rusya Müslüman olacak!

  (20.10.2007) - Millet seçsin

  (19.10.2007) - Danimarka, Türkiye olur mu?

  (18.10.2007) - Irak’a ‘benzin istasyonu’ muamelesi

  (17.10.2007) - Yine ‘Türkiye gerçeği’

  (16.10.2007) - CHP’nin durumundan ibret almak

  (15.10.2007) - Yaralar kaşınmasın

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri