Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Asgarî ücret memnun etmedi

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, açıklanan yeni asgarî ücretin, “Avrupa Sosyal Şartına ve Türkiye gerçeklerine uymadığını’’ bildirdi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise, “Asgarî ücretin 435 YTL’ye çıkartılmış olması sadece yoksulluğun değil; tek çalışanın olduğu aileler için aynı zamanda açlığın habercisidir’’ dedi.

DİSK ve Hak-İş Genel Başkanları, yeni asgarî ücrete ‘’muhalefet şerhi koymayan’’ Türk-İş’i eleştirdi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, yaptığı açıklamada, Türk-İş’in kendi yaptığı araştırmalarda belirlediği rakamın yarısının altına imza attığını dile getirerek, ‘’Bu bir çelişkidir. Türk-İş’in böyle bir rakamın altına imza atması talihsizliktir. Bir sendikacı, bir işçi olarak bu karardan üzüntü duyuyorum’’ dedi.

Komisyondan bundan önce çıkan rakamların da ortada olduğunu dile getiren Çelebi, bunu bildikleri için Türk-İş’e ‘’masadan çekilme’’ ve ‘’komisyon çalışmalarını meşrulaştırmama’’ yönünde çağrılar yaptıklarını kaydetti.

Çelebi, “Bu asgarî ücret rakamının altına imza atanları bu ücretle bir ay çalışmaya dâvet ediyorum. Yeni asgari ücret rakamının altına imza atanları, sendikacıları, işverenleri, kamu temsilcilerini bir mucizeyi başarmaya çağırıyorum. Bunu nasıl başaracaklarını görmek istiyorum’’ diye konuştu.

En düşük memur aylığının 875 YTL olduğuna anlatan Çelebi, devletin, işçilerin bu miktarın yarısına karşılık gelen bir ücretle çalıştırmasına imkân vermesinin ‘’kabul edilemeyeceğini’’ söyledi.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da ‘’Asgarî ücret yapılan 16-17 YTL’lik bir zam sürpriz olmadı, sürpriz olan Türk-İş’in takındığı tutum oldu’’ dedi.

Uslu, Türk-İş Genel Kurulu’nun üzerinden henüz kısa bir süre geçtiğini hatırlatarak, genel kurulda Avrupa Sosyal Şartı’nın ‘’adil ücret’’ başlıklı maddesinin onaylanmasının, asgarî ücretin de buna göre belirlenmesinin istendiğini söyledi. Uslu, ‘’Türk-İş komisyondaki tavrıyla asgari ücretin vergi dışı bırakılması, aile dikkate alınarak belirlenmesi, Avrupa Sosyal Şartı’na konulan çekincelerin kaldırılması gibi taleplerinden vazgeçmiş oldu. Yarın hükümet bunlardan vazgeçtiniz derse bu çelişki nasıl açıklanacak’’ diye konuştu.

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk-İş’in Asgarî Ücret Tespit Komisyonu’ndaki heyet başkanı Mustafa Türkel ise ‘’bugüne kadar komisyon toplantılarında hep hükümetin dediğinin olduğunu, bu kez işçi ve işveren temsilcileri olarak bu anlayışa direndiklerini’’ söyledi.

Türkel, şöyle konuştu: “İşçi ve işveren temsilcileri olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bir duruşu olsun istedik. Hükümet, bazen işçiyi, bazen işvereni yanına alarak karar çıkarıyordu. Bu kez öyle olmadı. İşçi ve işveren olarak bir değerlendirme yapıp orta yol bularak hükümeti buna zorladık. Hükümet temsilcilerinin asgarî ücreti tek taraflı belirlemelerine izin vermedik. Türk-İş, asgarî ücret konusundaki duruşundan, söylediklerinden vazgeçmiş değildir. Belirlenen rakam bizi tatmin etmedi ama ilk kez hükümet tarafından tek taraflı olarak da belirlenmedi.’’

/ ANKARA

29.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Asgarî ücret memnun etmedi

  İş dünyası: 2008 zor geçecek

  Ücretliler için yeni dönem

  Liseli işsizler ordusu

  Zamlar enflasyonu arttıracak

  Bayraktar: Balda ithalata gerek yok

  Asgarî ücret zammı “trajikomik’’ bir rakam

  İstihdamın üzerindeki vergi yükü geri çekilsin


 Son Dakika Haberleri