Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İş dünyası: 2008 zor geçecek

İş dünyası, bazı ekonomik göstergelerde sapmaların yaşandığı 2007’yi geride bırakırken, önümüzdeki yıl için iyimser olmakla birlikte olası risklere dikkati çekerek, yapılması gereken pek çok reform olduğunu belirtiyor.

Genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçim süreci başta olmak üzere, referandum, Anayasa değişiklikleri ve Kuzey Irak tartışmaları ile yoğun bir siyasî gündemin ağırlığında geçen 2007 yılında, büyüme ve enflasyonda hedeflerin tutmamasına, cari açıktaki artışa karşın, ihracat ve yabancı sermaye yatırımlarındaki yükseliş sevindirici oldu. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, yılın ilk çeyreğinde büyümenin yüzde 6,8, ikinci çeyreğinde yüzde 4,1, üçüncü çeyreğinde ise yüzde 2 olduğunu hatırlatarak, ‘’2007 yılındaki büyümede bir ivme kaybı var. İvme kaybının alt sektörlerine baktığımızda bunun özellikle tarım, inşaat, sanayi ve ticaret sektörlerindeki büyümenin yavaşlamasından kaynaklandığını gördük’’ dedi. 2008’de, ticaret ve sanayi işletmelerinin, KOBİ’lerin ve esnafın karlılığını artırmaya yönelik politikaların acilen hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Yalçıntaş, GSYİH’deki artışın 2008 için yüzde 5,5 olarak öngörüldüğünü, bunun yakalanabilmesinin, hatta geçilebilmesinin, enflasyondaki düşüş trendinin devam etmesine, faiz oranlarının inmesine, kamu maliyesindeki olumlu gelişmelere, en önemlisi de ekonomide yapılması şart olan yapısal reformlara bağlı olduğunu vurguladı.

Yüksek cari açığın Türkiye için bir risk olduğunu, ancak şu ana kadar Türkiye’ye gelen ciddi dış kaynak akışı sebebiyle kolaylıkla finanse edilebildiğini ifade eden Yalçıntaş, şöyle devam etti: “Buna rağmen Türk ekonomisinin en kırılgan noktasının bu olduğunu unutmamak lâzım. 2008’de Türkiye’deki cari işlemler açığının artacağını ve yaklaşık 40 milyar dolara yükseleceğini görüyoruz. Dolayısıyla devletiyle ve halkıyla, kamu ve özel sektörüyle Türkiye’nin daha fazla üreten daha az tüketen bir ülke olması lâzım ki büyürken de cari açığımızı artırmayalım.’’

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük de, ‘’2008’in, küresel rüzgârların arkamızdan esmeyeceği zor bir yıl olma potansiyeli taşıdığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisi, büyümeyi devam ettirmekte ciddî sıkıntılarla karşılaşabilir’’ diye konuştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat ise, 2007’nin, siyaset açısından fırtınalı ve zor bir yıl olduğunu, ekonomiyi gölgede bıraktığını ve ekonomi açısından, ‘’yavaşlama ve idare etme yılı’’ olarak geçtiğini belirterek, 2007’de reformların büyük ölçüde ertelendiğini, siyaseti idare etme ve terör konusuyla mücadele etmenin öncelikli alanlar olarak ortaya çıktığını kaydetti.

Bolat, 2008’de özellikle dünya ekonomisinde tutsata (mortgage) dayalı kredilerle ilgili ortaya çıkan sert türbülans ve dalgalanmaların, Türkiye’nin başlıca ihraç pazarları olan OECD ve AB ülkelerinde büyümenin yavaşlamasına yol açabilecek gibi göründüğüne işaret etti.

/ İSTANBUL

29.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Asgarî ücret memnun etmedi

  İş dünyası: 2008 zor geçecek

  Ücretliler için yeni dönem

  Liseli işsizler ordusu

  Zamlar enflasyonu arttıracak

  Bayraktar: Balda ithalata gerek yok

  Asgarî ücret zammı “trajikomik’’ bir rakam

  İstihdamın üzerindeki vergi yükü geri çekilsin


 Son Dakika Haberleri