Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Başörtüsü sorunu anayasa ile çözülmez

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa çalışmasının başörtüsü noktasına indirgenmesinin kendisini rahatsız ettiğini belirterek, ''Anayasa ile bana göre türban sorunu çözülmez. Anayasada, 'üniversitelerde türban serbesttir' diye bir hüküm olmaz. O zaten Anayasa tekniğine de uymaz'' dedi.

CNN Türk'te, yeni Anayasa çalışmasına ilişkin soruları cevaplayan Toptan, toplumun büyük kesiminin yeni Anayasa yapımı konusunda hem fikir olduğunu söyledi. Anayasa çalışmaları için önceden bir takvim öngörülmemesi ve çalışmanın ''bir zamanlama kalıbı içine sokulmaması'' gerektiğini söyleyen Toptan, Meclis'in Anayasa tartışmaları için hazır olduğunu belirtti. Toptan, ''Toplum hazır mı?'' sorusuna da ''Toplum kesinlikle yeni bir Anayasa beklentisi içinde'' karşılığını verdi.

''Yeni Anayasa, türban sorununa çözüm bulmalı mı?'' sorusu üzerine Toptan, yeni Anayasanın özgürlükçü olma iddiasını taşıdığını söyledi. Toptan, ''Böylesine iddialı, böylesine kapsamlı bir Anayasanın, Anayasa teklifinin yahut çalışmasının, bir noktaya, türban noktasına indirgenmesi beni rahatsız ediyor'' dedi.

TBMM Başkanı Toptan, Anayasa çalışmasını, başörtüsü tartışmasına indirgemeyi doğru bulmadığını da ifade ederek, şöyle devam etti:

''Anayasa ile türban sorunu çözülür mü? Anayasa ile bana göre türban sorunu çözülmez. Türban sorunu yok mu? Türban sorunu var. Ben, eğitim kurumlarında, özellikle yüksek öğrenimde türbanın yasaklanmasını doğru bulmuyorum. Ama şu anda iç hukukumuzu, hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi boyutu da olan, uluslararası hukuku da ilgilendiren böyle bir iç düzenlememiz de var. Uluslararası boyuta taşan bir iç düzenlenmemiz de var. Ama bunun aşılabileceğini düşünüyorum. Aşılması lâzım geldiğini düşünüyorum. Türbanı bir sosyal sorun olarak görüyorum, çözülmesi gereken bir sorun olarak görüyorum. Ama kamu alanını düzenleyen devlet, kendi çalışma alanını tanzim ederken bir takım kurallar koyabilir. Koysun anlamında söylemiyorum ama koyabilir. İşveren olarak koyabilir. Diyebilir ki 'memurlarımı çalışırken, şu kılık kıyafetle görmek istiyorum' Buna, kimse bir şey demez. Ama bunu eğitim alanına getirdiğiniz zaman, doğrusu oradaki yasakları doğru bulmuyorum.''

Toptan, olayın sosyal bir sorun olarak algılandığı zaman, herkesin bir ortak fikrinin ortaya çıkacağını belirtti. Toptan, ''Böyle bir sosyal sorunun çözümü, bence türban sorununu da çözer, yumuşama da sağlar, Türkiye'nin gündeminden de düşer'' diye konuştu.

SİGARA İÇENE CEZA YAZARIM

TBMM Başkanı Toptan, sigara yasağına ilişkin yasanın uygulanabilirliği konusundaki tartışmalara ilişkin bir soru üzerine, yasanın 4 ay sonra uygulanmaya başlayacağını, sigara içen milletvekillerinin kendilerini şimdiden yasağa alıştırmalarını istedi. Toptan, ''Kim Mecliste sigara içerse bizzat ben ceza yazarım. Bir milletvekili günde 5 sigara içerse ayda eder 150 sigara. 750 milyonu maaşından keseriz'' dedi.

Toptan, 301. madde ile ilgili bir soruya da ''Aslında 301. madde zararlı bir madde değil. Ancak Türkiye, uygulamanın başında, 301'in uygulanmasından kaynaklanan bir takım sorunlar yaşadı'' dedi.

/ ANKARA

08.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Başörtüsü sorunu anayasa ile çözülmez

  Parti ve demokrasi geri gelecek

  Şahin: 301 teklifi hazır

  Komşudan AB desteği

  Özcan: Üniversiteler paralı olmalı

  FT: Türk - Amerikan ilişkileri yeniden rayına giriyor

  Diyarbakır'da hasar tesbit çalışmaları tamamlandı

  Yaraları sarma seferberliği

  Malki cinayeti sanıklarına ceza yağdı

  Alevi iftarına Ehl-i Beyt boykotu

  Doğalgaz pahalı, nükleere dönüyoruz

  Değiştirilen kanun neler getirdi?

  Terör, adalet ve hoşgörü ruhuyla engellenir

  Memur, 15 Ocak'ta işe 1 saat geç gidecek

  Öğrencilere sokaktaki tehlikeler anlatılacak

  Karda mahsur kalan öğretmenler kurtarıldı

  Ormanları ihmal yakıyor

  42 bitki ve hayvan türü tehlikede

  Ayran turşusu ile birinci oldular

  Gözlerimizi nasıl koruyabiliriz?


 Son Dakika Haberleri