Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

"Halk böyle istiyor" diyerek kültürümüzü düşürüyoruz

Sanatalemi.net buluşmalarının 2. si Türkiye Yazarlar Birliği'nin İstanbul Şubesi'nde gerçekleştirildi. Programa gazetemiz yazarlarından Abdurrahman Şen katıldı. Edebiyatçı, yazar, gazeteci, sinema ve tiyatrocu gibi san'atın bir çok dalında kalem oynatan Abdurrahman Şen, haliyle izleyicilere kısa bir Bâbıâli turu attırdı.

Mehmet Nuri Yardım'ın sunduğu programda konuşan Abdurrahman Şen, "Halk böyle istiyor"un kültürümüzü çok aşağılara çektiğini dikkat çekerek, ardından konuyu dün ve bugün gazetelerde yer alan imlâ hatalarına getirerek şunları söyledi:

"Eskiden bir gazetede görülen imlâ hatası çok ayıp karşılanırdı. Bu gün bunları başyazarlar yapıyor. Ve ben böyle yazıyorum diyor. 10 bin yazar, 10 bin farklı şekilde yazarsa bunu okuyan insanların aklına ne gelir ve bu insanlar bu dili nasıl anlar."

Ülkemizde bazı san'atların özellikle sağ ve muhafazakâr cenahta olanlar tarafından yeterince anlaşılamadığı tesbitinde bulunan Şen, bunun için iki önemli sebep saydı: "1. Marifet iltifata tabidir. Bu alanda emek ve gayret gösterenlerin bu emek ve gayretleri karşılıksız bırakıldı, umutları yıkıldı, iltifat olmayınca da bu umutları yıkılan genç san'atseverler, idealist insanlar kendi köşelerine çekildiler.

2. Toplumda lider ve öncü olarak bilinen insanların bu alanlara gereken kıymeti verme basiretinden yoksun oluşları."

Abdurrahman Şen daha sonra sağda edebiyat ve san'at yapmanın çok zor ve meşakkatli olduğunu dile getirerek Kültür Eski Bakanlarından Fikri Sağların şu tesbitine yer verdi: "Türkiye'de san'at yapmak çok zor. Hele hele sağda iseniz bu zorluk çok daha çetin. Belli bir kesimin bünyesinde san'at yapanların elleri öpülürse sizlerin ayaklarınızı öpmek gerekir."

Ardından söz alan Mustafa Miyasoğlu Abdurrahman Şen ile tanışmasından bahsederken şu ifadeleri kullandı. "Biz kendi dâvâsına bağlı, vurgun insanları kendimizi yakalandığımız gibi yakalıyoruz. İşte Abdurrahman Şen ile böyle tanıştık. Biz onları gözlerindeki mânâdan tanıyoruz."

Son olarak söz alan sinemacı Ali Murat Güven geliş sebebini şöyle açıkladı; "Vefasızlık temasına aykırı davranmamak için geldim. Bana yapılanları beni yetiştirenlere yapmamak için geldim."

Hastalıklı bir gençlik kuşağımız var diyen Güven, muhalif olmaktan söz açarak, "Muhalif olmak güzeldir" dedi ve ardından 2000'lerde ortaya çıkan bir hastalıktan şöyle söz etti. "Bu yıllarda nankörlük, küstahlık ve vefasızlık yaygın bir biçimde görülmeye başladı."

Toplantı son olarak Mehmet Nuri Yardım'ın Abdurrahman Şen'e son çıkan kitabı "Tarihimizin Gülenyüzü" isimli eserini takdim etmesiyle son buldu.

(sanatalemi.net)

27.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  "Halk böyle istiyor" diyerek kültürümüzü düşürüyoruz

  Kahvehanelerde 'Bursa' sohbetleri

  Sema törenlerine düzenleme

  Mesnevî'nin "ebrulî" hali

  Kurtlar Sofrasında Osmanlı


 Son Dakika Haberleri