Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Özgür üniversiteye destek çığ gibi

Üniversitelerdeki yasaklara karşı çıkan öğretim üyelerinin “Özgürlük manifestosu”na katılım hızla artıyor. Manifestoyu imzalayan öğretim üyelerinin sayısı 1000'i geçti. universitedeozgurluk.blogspot.com adresinde yayınlanan manifestoda, “İstisnasız her demokratik ülkede olduğu gibi üniversitelerimizde de kılık-kıyafet serbestliğinin” bütün öğrencilere tanınması gerektiğine dikkat çekiliyor.

AKP ve MHP’nin üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılması için hazırladığı teklif kamuoyunda tartışılırken, Türkiye’nin dört bir yanından öğretim üyeleri üniversitelerde özgürlüklerin sağlanması ve yasakların biran önce kalkması için harekete geçti. http://universitedeozgurluk.blogspot.com internet sitesinden ‘özgürlük manifestosu’ yayınlayan öğretim üyeleri istisnasız her ülkede olduğu gibi üniversitelerimizde de kılık kıyafet serbestliğinin hiçbir din, inanç, düşünce, ırk, grup ve cinsiyet ayrımı yapılmadan tanınması gerektiği belirtti.

ÜNİVERSİTE TARİHİNDE BİR İLK

Prof. Dr. İhsan Dağı, Prof. Dr. Yasin Aktay ve Doç Dr. Şaban çalış öncülüğünde başlatılan kampanyaya destek çığ gibi büyüyor. Üniversite tarihinde bir ilk olan bu girişime destek veren öğretim üyelerinin sayısı bini geçti. Bildiride şu ifadelere yer veriliyor:

“Öğretim üyeleri olarak bizler kılık-kıyafet konusunda yıllardır uygulanan politikaları ve son günlerde yapılan tartışmaları yakından ve kaygıyla takip ediyoruz. Üniversitelerin düşünce, ifade, din ve inanç özgürlükleri ile eğitim ve öğretim gibi en temel insan hakları karşısında yasakçı değil özgürlükçü bir tavır alması gereken kurumlar olduğunu düşünüyoruz. Üniversitelerimizin çağdaş uygar toplumlara yaraşır biçimde, özgürlüklerle ve bilim üretimiyle anılmasını istiyoruz. İstisnasız her demokratik ülkede olduğu gibi üniversitelerimizde de kılık-kıyafet serbestliğinin; hiçbir din, inanç, düşünce, ırk, grup ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın bütün öğrencilere tanınması gereğine inanıyor; aksi yöndeki tüm düzenleme ve uygulamalara bir an önce son verilmesini talep ediyoruz.”

YASAK BANA AYKIRI GELİYOR

Manifestoyu imzalayan isimlerden yazar Aziz Nesin’in oğlu İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Nesin de yaptığı açıklamada, özgürlükten yana olduğunu belirterek, “Özellikle üniversitelerde bir bilim kurumunda her türlü özgürlüğün olması gerektiğini düşünüyorum. Doğrusu ben de kaygılara katılıyorum. Öte yandan türbanı yasaklamak bana öylesine aykırı geliyor ki, kendimi hiçbir biçimde bir öğrencinin eğitimine engel olma hakkını kendimde görmüyorum. Türban yüzünden ya da herhangi bir giysi yüzünden” dedi.

Başörtüsünün kendisini de rahatsız ettiğini ifade eden Prof. Dr. Nesin, “Ama ne yapalım ki demokrasi böyle bir şey” diye konuştu.

Yeni Asya / İSTANBUL

03.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Özgür üniversiteye destek çığ gibi

  ÖZGÜRLÜK VE BİLİMSEL ÜRETİM

  Bu yasak Türkiye’yi zayıflatıyor

  Halka hesap vermeyenlerin baskısına hayır diyeceğiz

  Kutan: Kaş yapayım derken göz çıkarmayın

  Başörtüsü tektipleştirilmesin

  Çene altı dayatması da yanlış

  Rejim tartışmaları bilimsellikten uzak

  “Yayla’ya ceza insan haklarıyla bağdaşmıyor”

  Cumhurbaşkanı Gül, Katar’a gidecek

  Gazze için İKÖ harekete geçmeli

  Asarlık 100. Yıl İlköğretim Okulu Think.com’da

  Özürlü çocuğu olanlara davranış eğitimi

  Doğu’da, Sibirya soğukları sürüyor


 Son Dakika Haberleri