Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Şoven hahama tepki yağıyor

Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin, Sina çölünde kurulacak bir Filistin devletine gönderilmesini isteyen İsrail’in Aşkenazi Hahambaşı Yona Metzger’e tepki, İsrail içindeki Siyonizm karşıtı Yahudi toplumu Neturei Karta’dan geldi.

Neturei Karta, Metzger’in açıklamalarına sert karşılık verdi ve yaptığı açıklamada, Metzger’i yüklü parayla beslenen bir “siyonist kukla” olarak nitelendirdi, Metzger’i hain bir kötülük temsilcisi olmakla suçlayarak İsrail’den kovulması çağrısında bulundu.

Metzger’in Sina’da Filistin devleti önerisini kınayan grup, hahambaşını “sözde İsrail devletinin sözde hahambaşı” ve “Siyonistlerin bol maaşlı kuklası” olarak tanımladı.

Siyonizmin “sapık bir tarikat” olduğunu bildiren Neturei Karta, Metzger’in “Kutsal Topraklar’dan atılması gereken “hain bir kötülük temsilcisi” olduğunu belirtti. Neturei Karta, Metzger ve tüm Siyonist hahamların, Yahudi dininin temsilcileri olmadığını vurguladı.

Grubun açıklamasında, Allah’ın kendilerini “Siyonizm’in etkilerinden, kana susamış liderlerinden ve onların kendilerine “haham” diyen hain hizmetkarlarından koruması çağrısına da yer verildi.

Metzger, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınır duvarlarının Filistinlilerce patlatıldığı ve yüz binlerce kişinin Mısır tarafına geçtiği günlerde yaptığı açıklamada, tüm yoksul Gazzelilerin, Sina Çölü’nde kurulmasını önerdiği ABD’deki Arizona benzeri modern bir ülkeye gönderilmesini istemiş, bu planının iyi bir çözüm olacağını, böylece herkesin kendi ülkesine kavuşacağını ve barış içinde yaşanacağını öne sürmüştü.

Adı “Şehrin (Kudüs’ün) Koruyucuları” anlamına gelen Neturei Karta toplumu, İsrail içinde ortodoksi küçük bir topluluk. Sayıları birkaç yüzlerle ifade edilen; Kudüs ve Beyt Şemes’te bulunan Neturei Karta üyelerinden bir bölümü de Londra ve New York’ta yaşıyor.

Siyonizm karşıtı bir grup olarak bilinen Neturei Karta, devlet olarak İsrail’i değil, Filistin’i tanıyor. Filistinlilerin efsanevi lideri Yaser Arafat’ın dönemindeki Filistin Yasama Meclisinde de (parlamento) bir üyeleri bulunuyordu.

Neturei Karta’dan bazı hahamlar, 2006 aralık ayında, Tahran’da düzenlenen soykırımın tartışıldığı bir konferansa da katılmıştı.

/ KUDÜS

07.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Neonaziler mi?

  Şoven hahama tepki yağıyor

  Financial Times: Kosova’nın bağımsızlığı dünyayı sallar

  Avrupa’ya Müslümanlarla diyalog dersi

  ‘Çad’da kan gövdeyi götürüyor’

  Türkiye yerine Moldova’ya kucak açtı

  Fransa, İsrail’den fedakârlık istedi

  Kerimov’un kızı Dışişleri Bakan Yardımcısı oldu

  Avrupa-Avustralya arası 5 saat olacak


 Son Dakika Haberleri