Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İNSAN HAKLARI VE ÖZGÜRLÜKLER

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonunda kabul edilen raporda, Türkiye'ye bir kez daha reformları hızlandırma çağrısı yapılarak, yeni sivil anayasa hazırlığının “insan hakları ve özgürlüklerin korunmasını anayasanın merkezine yerleştirme'' açısından çok önemli bir fırsat sunduğu vurgulanıyor. Yeni anayasa çalışmasında sivil toplumun geniş katılımının sağlanması tavsiye edilen raporda, “Üniversitelerdeki başörtüsü yasağının, sivil toplumun görüşlerini temel alacak geniş çaplı bir reform paketi içinde kaldırılmaması halkın bir bölümünde endişe ve düş kırıklığına yol açtı” ifadesi kullanılıyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonunda kabul edilen raporda, Türkiye’ye bir kez daha reformları hızlandırma çağrısı yapılarak, yeni sivil anayasa hazırlığının “insan hakları ve özgürlüklerin korunmasını anayasanın merkezine yerleştirme’’ açısından çok önemli bir fırsat sunduğu vurgulanıyor.

AP Dışişleri Komisyonu, Hollandalı parlamenter Ria Oomen-Ruijten’in hazırladığı Türkiye raporunu kabul etti. Oylamada 53 ‘’evet”, 2 ‘’hayır’’ oyu ve 4 çekimser oy kullanıldı. Komisyonda kabul edilen rapor, nihai olarak mayıs ayında yapılacak genel kurulda oylanacak. Raportör, komisyondaki oylammadan önce yaptığı konuşmada, Türkiye’nin çağdaşlaşması ve hukuk devleti ilkesinin tesisi için Türkiye’den reformları sürdürmesini istediklerini belirterek, raporda adil ve dengeli olmaya çalıştıklarını söyledi. Düzenlenen oylamada, raportörün siyasal gruplarla ortak uzlaşma sağlayarak sunduğu 13 değişiklik önergesi kabul edildi. Oylamada, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni tezlerini savunan 7 değişiklik önergesi reddedildi. Kabul edilen bir değişiklik önergesinde, ‘’AKP’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının sonuçlarından endişe duyulacağı’’ ifade edildi ve ‘’Anayasa Mahkemesi’nin kararını, hukuk devleti ilkeleri, Avrupa standartları ve Venedik Komisyonu’nun, siyasal partilerin kapatılmasıyla ilgili ölçütlerine uygun alması’’ temennisinde bulunuldu. Kabul edilen diğer bir değişiklik önergesindeyse, ‘’hükümete, reformları sürdürürken, demokratik ve laik bir Türkiye’de çoğulculuk ve farklılıklara saygı göstermesi’’ istendi ve ‘’ülkenin çağdaşlaşması için hükümete ve tüm siyasal partilere, önemli adımlarda yapıcı bir uzlaşmaya gitmesi’’ çağrısında bulunuldu. Üniversitedeki başörtüsü yasağının kaldırılmasına da atıfta bulunulan ve oylamayla kabul edilen başka bir değişiklik önergesinde de, ‘’üniversitelerdeki başörtüsü yasağının, geniş anlamda sivil toplumun görüşlerini temel alacak, geniş çaplı bir reform paketi içinde kaldırılmamasının halkın bir bölümünde endişe ve düş kırıklığı yaşatması not edildi’’ ifadesi kullanıldı.

Kabul edilen başka bir değişiklik önergesinde, DTP milletvekillerine ve belediye başkanlarına terör örgütüyle aralarına açık bir sınır koymaları istendi. Yine başka bir değişiklik önergesinde, Leyla Zana ile birlikte DTP üyesi 53 belediye başkanı hakkında, görüşlerini açıkladıkları gerekçesiyle dava açılması eleştirildi.

Yeni sivil anayasa hazırlığının ‘’insan hakları ve özgürlüklerin korunmasını anayasanın merkezine yerleştirme’’ açısından çok önemli bir fırsat sunduğu anlatılan raporda, yeni anayasa çalışmasında sivil toplumun geniş katılımının sağlanması tavsiye ediliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘’2008’in reform yılı olacağı’’ taahhüdünün memnuniyetle karşılandığı belirtilen raporda, hükümetin parlamentodaki çoğunluğuna dayanarak reformlarda kararlı davranmasının Türkiye’nin modern demokratik refah toplumuna dönüşümünde hayati önem taşıdığı vurgulanıyor. Taslakta, ‘’demokratik yollarla seçilmiş siyasal liderliğin, iç ve dış politikayla güvenlik konularının biçimlenmesinde tam sorumluluk üstlenmesinin ve ordunun demokratik sorumluluğa saygı göstermesinin güvence altına alınmasında’’ ve TBMM’nin askeri ve savunma politikasında bu kapsamdaki tüm harcamalarda tam denetim yetkisinin tesis edilmesinde ‘’hükümetin yeni sistematik çabalar göstermesi’’ isteniyor. Türk Ceza Yasası’nın 301. maddesinin taahhütlere bağlı kalınarak öncelikle değiştirilmesi istenen belgede, ifade özgürlüğü kapsamında yeni reformların yapılmamış olması eleştiriliyor. Taslak raporda, Ergenekon soruşturmasının kararlılıkla sürdürülerek örgütün ‘’devlet organlarındaki tüm bağlantılarının ortaya çıkarılarak örgütle ilişkisi olanların yargıya teslim edilmesi’’ isteniyor. Vakıflar Yasası’nın çıkarılmasından duyulan memnuniyetin dile getirildiği taslakta, ‘’AB Komisyonu’nun metni inceleyerek gayrimüslim azınlıklarca mülklerin yönetimi, satın alınması ve üçüncü kişilere satılmış olanlar dahil geri alınmasının mümkün olup olmayacağını araştırması gerekir’’ deniliyor. Belgede, ‘’Türk hükümetine, Kürt sorununun kalıcı çözümü amaçlayan siyasal inisiyatifin öncelikli olarak başlatılması çağrısı yapılır’’ ifadesine yer verildi.

/ STRASBOURG

23.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: İnkılâp tarihini okuyun

  İNSAN HAKLARI VE ÖZGÜRLÜKLER

  Bahçeli: AB, Türkiye’yi bölecek

  Mahkeme, CHP’de 10 bin 394 kişinin üyeliğini iptal etti

  Mustafa Kumlu: Taksim işçiye açılmalı

  Yazıcıoğlu: TBMM, demokrasinin sarsılmaz güvencesi

  Demokrasimize sahip çıkmalıyız

  TBMM, özel gündemle toplanacak

  Askere hain tuzak: 1 şehit, 5 yaralı

  Çöpe atılan ekmeklerle Somali doyar

  Taksim-Şişhane hattı için 29 Ekim hedefi

  Varlıklar âleminde insan

  Köylüler vadilerine sahip çıktı

  Güney Kore’den Kore gazilerine vefa

  İstanbullular’a su tasarrufu çağrısı

  Kaza namazına internetten takip

  3 yılda 108 bin tüp bebek

  Nükleer santralden korkulması yersiz


 Son Dakika Haberleri