Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AB’den tam üyelik için güçlü destek

Avrupa Hareketi Başkanı Pat Cox, demokratik anayasaya varmanın, Türkiye’ye dışarıdan empoze edilmemesi gerektiğini belirterek, ‘’Türk Devletinin çağdaş, laik ve demokratik şeklini oluşturmak, siz Türklerin işidir, buna siz karar verecek ve bunu gerçekleştireceksiniz’’ dedi.

Cox, Forum İstanbul 2008’in açılış yemeğinde yaptığı konuşmada, Türkiye ile AB arasındaki sorunların, kültürlerin birbirlerinin tarihini iyi bilmeleriyle çözülebileceğini söyledi. Anadolu medeniyetlerine işaret eden Cox, yeni bir yönetişimin, ticaret anlayışının doğduğu bu toprakların, Batı ile İslâm dünyasını bağlayan halka konumunda olduğunu belirtti. Türkiye’nin büyük bir medeniyet tarihi bulunduğunu ifade eden Cox, ülke zenginliklerini diğer milletlere anlatmanın büyük önem taşığını vurguladı. Türkiye’nin, AB ile müzakerelere başlamasının her iki taraf için avantaj oluşturduğunu, Türkiye ekonomisinin, AB’nin varlığıyla bugünkü gelişimini gösterebildiğini, doğrudan yabancı yatırım konusunda da AB’nin, Türkiye’de parlak dönemlerin yaşanmasını sağladığını ifade eden Cox, tam üyelik için Türkiye’nin reformları sürdürmesinin önemine değindi.

AB şirketlerinin Türkiye’ye yaptığı yatırımın, ABD’nin yaptığının 3 katı olduğunu kaydeden Cox, ‘’İnanıyorum ki, Avrupa iş dünyası Avrolarını Türkiye’ye getirerek yatırımlarına devam edecek’’ dedi.

AB ile Türkiye arasında yürütülen müzakere başlıklarına değinen Cox, Kıbrıs meselesine ilişkin yeni bir perspektif açıldığını, Kıbrıs Rum yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas ile KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat arasında görüşmelerin başladığını söyledi. Kıbrıs’ın hem Türkiye, hem AB, hem de BM için bir sorun olduğunu ifade eden Cox, bu meselenin çözülmesinin Türkiye için başka başlıklar konusunda katkı sağlayacağını söyledi. Pat Cox, ‘’Konu ne olursa olsun şunu söylemeliyiz; AB, çok güçlü bir şekilde Türkiye’nin AB’ye girmesini desteklemektedir. Avrupa Yatırım Bankasından Türkiye’ye şimdiye kadar 1,5 milyar Avro destek gelmiştir. Bundan sonra da 2,5 milyar Avroluk böyle bir destek gelecektir. Türkiye’nin AB’ye tam üye olması için her türlü destek verilmektedir’’ diye konuştu.

Türkiye’nin, AB’nin halihazırda stratejik ortağı olduğunu söyleyen Cox, ‘’Unutmayalım ki beraber çalışmak için gereken çerçeveyi ve diyaloğu kurabilmek için bütün tarafların kültürler arası çok sıkı iletişimde bulunmaları gerekmektedir’’ dedi.

Cox, reformlarda bir yavaşlama olabileceğini, fakat bunu, ‘’Türkiye’nin AB’ye duyduğu ilginin yavaşladığı’’ şeklinde yorumlamadığını dile getirdi. Türkiye’nin 2007 yılında bütün sorunları geride bıraktığını, artık reform programı ile devam etme konusunda hiçbir engelinin kalmadığını ifade eden Cox, AB vizyonunun herhangi bir partinin tekelinde değil, geniş ölçekli ulusal konsensüsün projesi olduğunu vurguladı.

/ İSTANBUL

25.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Tartışmadan korkmayalım

  İNSAN HAKLARINDAN BİRİ DE DİN HÜRRİYETİ

  Bediüzzaman’ın talebelerinden Abdullah Yeğin Bizim Radyo’da

  Çanakkale Zaferine uluslararası tören

  Sınıra tank yığınağı sürüyor

  Teröristlere havadan bomba

  Talat Ankara'da Başbakanla görüştü

  Balıkesir DP’de yeni yönetim işbaşında

  Anayasa Mahkemesi 46. yaşını kutluyor

  AB’den tam üyelik için güçlü destek

  Şaban Dişli: Çalışmalarımız aynı içtenlikle devam ediyor

  İngiliz bakandan AB konusunda destek

  Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, emekli oluyor

  Başkan adaylarından Yeni Asya’ya ziyaret

  Boğaz, anlık izlenecek

  Türk Telekom, 216 internet evi daha kuracak

  Yükselen altın fiyatları evlilikleri de erteletiyor

  Kızılırmak’a araştırmacı ilgisi

  Resûlullah, dünya bahçesinin bülbülüdür

  Hesabına yanlışlıkla yatan parayı iade etti

  75 yılın en sıcak Nisan’ı

  Eşine vefa için arazisini bağışladı

  Asiye yardımlarla kurtuldu

  Bornova’da kermes heyecanı

  Buzullar hızla eriyor

  Hipertansiyonluyuz!

  NurAsya.Com’dan 111.111 Yasin-i Şerif


 Son Dakika Haberleri