"Gerçekten" haber verir 15 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ali OKTAY

Gönülden dile



“Gafil! Özgelerden yardım isteme

Şahin hiç acır mı tuttuğu ava

Elması kayanın bağrından çıkar

Umma miras kalmasını bedava. ”

Muhammed İkbal

OSMANLI VE KLASİK BATI MÜZİĞİ

Osmanlı’nın özellikle son dönemlerinde sadece Türk Müziği’nin dinlenip icra edildiğini söylemek tam doğru bir tespit olmaz. Saray açısından bakılacak olursa, Osmanlı Türk Müziği kadar Batı müziğine de ciddî bir alakanın olduğunu görüyoruz. Peki bu ilgi nasıl oluşmuş, nereden kaynaklanmış derseniz kısa bir tarihçesine göz atınca bu sorunun cevabını görebiliriz sanırım.

Osmanlı’nın klasik batı müziği ile ilk karşılaşması 1553’de Fransa Kralı I. François’in Kanuni’nin yardımına teşekkür ederken bir de orkestrayı İstanbul’a göndermesiyle başlar tarihçilere göre. Kânunî ise orkestranın enstrümanlarını yaktırarak ancak müzisyenleri kıymetli hediyeler vererek Fransa’ya geri gönderir. Osmanlı Padişahları sarayda halkı eğlendirmek için Avrupa’dan topluluklar davet ederler. İngiltere kraliçesi, Sultan III. Murad’ın eşine org hediye eder. İlk opera ise Sultan III. Selim zamanında Topkapı Sarayında sahneye konuldu. 19. asrın başlarında Fransız sefiri Ferriol bir Mevlevi ayinini çok seslendirmiştir. 19. yy da Leyla Saz hanımefendinin piyano çaldığını görürüz. O devirde hanımlardan müteşekkil bir orkestra ve koroda mevcuttur. Saray haricinde Pera’daki Naum tiyatrosunda opera ve operetler sahneye konur. Hatta Sultan Abdülmecid bu tiyatronun borçlarını dahi ödemiştir. Sanatçılar çoğunlukla Ermeni Musevi, Rumdu. Türkçe ilk opera 1840 da oynandı. 1869 da Fuzuli’nin Leyla ile Mecnun’u üzerine Mustafa Fazıl Efendi’nin bestelediği ilk Türk Operası sahnelendi. Hatta bazı meşhur opera ve operetler henüz batıda oynanmadan önce İstanbul’da oynanırdı. Osmanlı’nın Klasik Batı Müziği ile ilk temasları bu şekilde olmuştur. Bundan sonraki gelişimini ise inşallah başka bir yazı konusu yapacağız.

TARİHTEN YAPRAKLAR...

Osmanlı ve Klasik Batı Müziği’ne kısaca göz atmaya çalıştık. Şimdi de geçmişte bir batılı meşhur müzisyenin Türk Müziği’ne nasıl baktığını tespit ve tavsiyelerini o günün şartlarında yapılan bir gazete röportajından yararlanarak orijinal haliyle sunuyorum:

GARPLI GÖZÜ İLE TÜRK MUSIKİSİ

“... Geçen ay İstanbul’a meşhur İspanyol viyolonselisti Gaspar Cassado geldi. Saray Sinemasında verdiği konser ve resitalde bütün dinleyicilerini sanat kudretinin derinliğine hayran bırakan Garp musikisinin bu hakiki üstadına samimi bir toplantıda klasik Türk musikisinden bazı eserler dinletilmiştir. Bu musiki ziyafetinden iki gün sonra kendisini Park Otel de ziyaret eden Akşam Gazetesi muharrirlerinden Hıfzı Topuz’a G. Cassado Türk Musikisi hakkında şunları söylemiştir:

“Şark Müziğini ilk defa dinlemiyorum. Bundan evvel Mısır ve Fas ‘da da konserler dinledim. İspanyol müziğinin de Şark karakteri vardır. Hepsinin kaynağı aynı olduğu halde Türk Müziği kadar maziyi canlandırma kudreti olan yoktur ve bu kadar kudretli müzik az vardır. Dün gece dinlediğim parçalar içinde bilhassa 3. Selim’in bir şarkısı vardı ki beni hüzünlü bir aleme götürdü. Kemençe taksimi fevkaladeydi. Taksimi dinlerken etrafımda her şeyin değiştiğini hissediyordum. Oda kayboldu. Bir şark, bir rüya alemine girdim. Kendimi sihirli bir atmosferde hissediyordum. ’Acaba rüyamı görüyorum ?’diye kendime sordum. Bir çölde yalnız başına yürüyor gibiydim. Türk müziği monofon olduğu halde büyük bir heyecan veriyor. En mükemmel sanatkârlarınızdan teşekkül edecek bir grubun Avrupa müzik merkezlerinde vereceği konserler Türk musikisine eşsiz bir zafer temin edecektir.

Türk Musikisinin modernleştirilmesi hakkındaki düşüncelerim ise asla dokunmamanız lazım geldiği merkezindedir. Elinizin altında fevkalade zengin bir mücevher kuyusu var. Bu kuyuyu körletmek çok yazık olur. Musikinizi modernize etmeye kalkarsanız onu mekanize edecek ve bozacaksınız. Klasik Türk Müziğine ilave edilecek her madde onun bu irreel güzelliğini temizliğini kendine has inceliğini ve berraklığını bozacaktır. ’’

Musiki Mecmuası yıl 52 sayı 464 1999 mart/bahar

SİZDEN GELENLER...

Zaman zaman sizden gelen yazılara, şiirlere düşüncelere elimizden geldiğince yer vermeye çalışıyorum. Bu katkılarınız şahsen benim için çok önemli. Müzik yazılarının içinde sizin gönlünüzden kopup gelen bu hisleri tüm okuyucularımızla paylaşmamak inanın büyük eksiklik olur. Dilerseniz onlardan birini sunmaya çalışayım. Bu yılın nisan ayında Tarsus Yeni Asya okuyucularının Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle düzenlediği programa katılmıştık. Program sonrası ayak üstü de olsa okuyucularımızla, dinleyicilerimizle sohbet etmek, konuşmak tanışmak imkânı bulmuştuk. Sağolsunlar pek çok kardeşimiz yazdığı şiirleri veriyor, bestelerini dinletiyor ya da düşüncelerini paylaşıyor bizimle. Tarsus’ta da programdan sonra yanımıza gelerek yazdığı şiirleri bizimle paylaşmak isteyen okuyucularımızdan biri de Feride Oğuz hanımefendiydi. Her ne kadar Risale-i Nurları sonradan tanımış ise de maşallah gayreti ve azmi ile pek güzel bir örnek teşkil ediyordu. Peygamber Efendimiz, Üstad hazretleri, Risale-i Nurlarla ilgili yazdığı 10 kadar şiirini bana verdi. Teşekkür ederek aldım. Değerli okuyucumuz Feride hanımın her biri birbirinden samimi duygularla yazıldığı açıkça belli olan şiirleri içinden seçtiğim “ Üstadım’a” isimli şiirini paylaşıyorum.

ÜSTADIM’A

37 yaşımda tanıdım Üstadım seni

Boşa geçmiş ömrümün en güzel seneleri

Allah’ım razı olsun beni çağıranlara

Dualar ediyorum, Risale-i Nurlara

Benim büyük Üstadım anlatıyorum seni

Tanımayan çevreme okuyorum eserini

İnşallah dolup taşsın senin dershanelerin

Beni de kabul etsin aziz talebelerin

Kolay elde etmedin Sen bu güzel davanı

Muhammed ( a. s. m) müjdeledi geleceğin zamanı

Allah yardımcımız olsun yaymak için nurları

Bediüzzaman koymuşlar senin büyük adını.

Feride Oğuz

15.07.2008

E-Posta: alioktay@alioktay. net


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.07.2008) - Semahat Özdenses vefat etti

  (01.07.2008) - Gönül Telimizi Titretenler... Leyla Saz

  (24.06.2008) - Müzikte bir geleneğin son temsilcisi: Cinuçen Tanrıkorur

  (17.06.2008) - Asil Genç!...

  (10.06.2008) - Bu da gelir bu da geçer ağlama!...

  (03.06.2008) - Gönülden dile...

  (27.05.2008) - Adnan Menderes ve bir devlet adamının san'atçıya karşı nezaketi

  (20.05.2008) - Kraliçe II. Elizabeth, Sultan 3. Selim ve Kasımpaşalı Hafız...

  (13.05.2008) - Eyvah çocuğum pop müziği dinliyor!

  (06.05.2008) - Kur’ân’ı güzel okumak

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör