Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ali OKTAY

Gönülden dile...



“Bu nurdan ses, gerilmiş ufka, bazen bir gümüş tüldür,

Ve bazen, ah ü feryad eyleyen bir dertli bülbüldür!..

Yakar ateşli feryadiyle, dem tuttukça eflâkî,

Mezamiriyle coşmuş, Hazret”i Davud okur sanki!... ’’

Ali Ulvi Kurucu “Hafız Kani”yi Dinlerken”

Kani Karaca’yı anarken…

Özellikle Cuma namazı vakti yaklaşırken, işyerimde isem namazdan önce Kur’ân dinlemeye çalışırım. Hemen Kâni Karaca merhumun Kur’ân okuduğu sesli ve görüntülü CD’lerden birini çıkarır bilgisayarıma koyar, sesini de biraz açar ve dinlemeye başlarım. Kendine has okuyuşu ve tarzı ile Hafız Kani Karaca’nın sesinden dinlediğim o yüce kelâm, günlerdir biriken kalp pasını çözmeye birebirdir.

4 yıl önceydi. Acı haberi bir konser programı vesilesiyle, diğer müzisyen arkadaşlarımızla Almanya da iken almıştık. Mayıs ayının son günüydü sanırım. “Kani Hoca’yı da kaybettik, duydunuz mu?” dedi neyzenimiz Ahmet Gürsel. Bir anda hüzün sarmıştı arkadaşlarımızı ve bizi. “Allah rahmet etsin” dedik hep birlikte. Vefatından yaklaşık iki ay önce Mart ayı gibi, değerli mûsikîşinas, şair Memduh Cumhur Bey’le Üsküdar’daki eczahanesinde sohbet ederken Kâni Hoca’nın ağır hasta olduğundan bahsetmiş, bazı hatıralarını paylaşmıştı benimle. Bir gün ziyaretine gidelim demiştik. Nasip olmadı. Demek vefatı çok uzak değilmiş. Hafızamda ve kulağımda artık kendine has o nefis üslûbuyla okuduğu Kur’ân-ı Kerim ve naatları kalacak. Aşağıda yıllar önce Hürriyet Gazetesi’nin kendisiyle yaptığı röportajdan bir bölümü okuyacaksınız. Orada bir san'atçının dile getirmek zorunda kaldığı sıkıntıyı ve serzenişi de göreceksiniz. Kani Karaca gibi bir san'atkâra “Üç kuruş için takla atıyoruz. Aç mısın diye soran yok” dedirtmemeliydi bu millet. Maalesef toplumumuzun, devletimizin ve kurumlarımızın bu ilgisizliği sürdükçe gerçek san'atkârlardan, daha çok bu acı sözleri duyarız. Neyse bakalım Kani Hoca merhum neler demiş o röportajda:

“Klâsik müzikte iyi bir üstadın tavrını elde edeceksiniz. M. Nurettin’i beğendiyseniz onun tavrını elde edene kadar çalışacaksınız. Makam ve nazariyatı öğrenmek ayrı ayrı şarttır. Usullerde ritm kabiliyeti olacak.

Eskiden bir İstanbul tavrımız, şivemiz vardı. Bu şiveyi tatbik ederken Kur’ân’da tecvit ve talim usûlü hocadan öğrenilir. Makam tatbikatını yaparken kelimeleri ezip bükmemek makam yapmamak lâzımdır. İyi Kur’ân okuyan birçok arkadaşım var. Ama makam bilmezler. Yunus Balcı, Muharrem Aslantürk, Fatih Çollak, bunlar ehli Kur’ân’dırlar. Zamanımızın iyi hafızlarıdır. Arapların tavrı vardır ki kimse bunu taklit edemez. Ederse Kur'ân’ın halâvetini bozar. Her kimse, bu şiveyi taklit etmesi için iyi bir Arap hafızından tavır elde etmesi radyodan onların nasıl Kur’ân okuduklarını dinleyerek gırtlağına vasıl olması lâzım.

Öyle bir ortamda çıktık ki… Dede Efendi çilekeşlik yaparmış. Karısı çoluk çocuğu yakınırmış. 'Bize bir faydan yok diye. Bestekârlığa başlamış. İlk şarkısı ‘Zülfündedir benim bahtı siyahım’, padişah 2. Mahmud’un huzurunda okunmuş. Dede Efendiyi buldurtmuş ve bir kese altın vermiş. Evdekiler saymakla bitirememiş. O zamanki ortamda olsaydık elimiz soğuk sudan sıcak suya girmezdi. Üç kuruş için takla atıyoruz. Aç mısın diye soran yok…’’

Kani Karaca kimdir?

1930’da Adana'da doğar Kani Karaca. Üç ay sonra aldığı yanlış bir ilâç neticesinde gözleri görmez olur. Çiftçi olan babasının vefatı üzerine halası yanına alır. Dokuz yaşında hafız olur. Yeraltı Camii imamı Hafız Ali Efendi ile tanışıp, Kurân’ın inceliklerini öğrenir. 1950 yılında İstanbul’a gelir ve Yeni Cami'de mukabele yaparken ilk hocası Hafız Saadeddin Kaynak ‘la tanışır. Mesut Cemil, Nuri Halil Poyraz, Saadeddin Heper, Alaeddin Yavaşça, Refik Fersan, M. Nurettin Selçuk’la meşk eder. Ruşen Ferit Kam, Vecihe Daryal, Necdet Yaşar, Niyazi Sayın, Cevdet Çağla gibi büyük san'atkârlara refakat etmiştir. 29 Mayıs 2004 yılında vefat etmiştir.

Kani Karaca’dan bir anı

“1965 ‘te Hicaz’a gitmeden evvel İstanbul’da İslâm ülkelerinden delegeler ve Mekke’nin ileri gelenleriyle dinî sohbet yaptık. Arap tavrıyla Kur’ân okudum. Mekkeli ve buranın Vehbi Koç’u gibi olan Hac Bakanı da vardı. Dedi ki, “Türkiye’ye gelip böyle bir hafızla karşılaşacağım aklıma gelmezdi. “Beni hacca davet etti. Âlem-i Rabıtatü’l-İslâm isimli bir toplantı, Kral Faysal‘ın sarayında yapıldı. O toplantının açılışında Kur’ân-ı Kerim’i bana okuttular. Arap tavrıyla okudum. Çok beğendiler. Hâlâ Cidde Radyosu’nda okuduğum Kur’ân yayınlanıyor. “

03.06.2008

E-Posta: alioktay@alioktay. net


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.05.2008) - Adnan Menderes ve bir devlet adamının san'atçıya karşı nezaketi

  (20.05.2008) - Kraliçe II. Elizabeth, Sultan 3. Selim ve Kasımpaşalı Hafız...

  (13.05.2008) - Eyvah çocuğum pop müziği dinliyor!

  (06.05.2008) - Kur’ân’ı güzel okumak

  (22.04.2008) - Sevdim seni, Mâbuduma cânan diye sevdim...

  (09.04.2008) - Bir bestenin hikâyesi

  (28.03.2008) - Gönülden dile

  (18.03.2008) - Nerede kalmıştık?

  (26.09.2006) - Mehter vuruyor tarihin aksetmede yâdı!.

  (22.08.2006) - Ağaç yaşken, müzik çocukken...

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır