"Gerçekten" haber verir 09 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ramazan

Eğer ölüm olmasaydı...

Ölüm; yok olmak, ebedî bir ayrılık, karanlıklar ülkesine gidiş değildir. Ezel ve Ebed Sultanının huzuruna girmek için geçilmesi gereken bir kapıdır. Ebedî saadete geçmek için bir giriş kapısıdır. Bu itibarla bir nimettir. Ebediyetten daha büyük bir nimet yoktur. Ölüm de onun giriş kapısıdır. Bu kapıdan geçmeden sonsuzluk yurduna gitmek mümkün değildir. Nimetin mukaddemesi (başlangıcı) de nimettir.

Eğer ölüm olmasaydı, ihtiyarlıkla gelen perişanlıklar, insanlığın yükünü fevkalâde ağırlaştırırdı. Geriye doğru on dedemizin yanımızda, hayatta olduğunu düşünelim. O perişan hallerini göz önüne getirelim. Hem onlar için, hem de bizler için ne kadar sıkıntı ve üzüntü verici bir hal olacaktı. Hayalini kurmak bile insana sıkıntı vermektedir. Ölüm olmasaydı, insanlar sonsuza kadar yaşasaydı, dünya sıkıntı ve sefalet yuvası haline dönerdi. Kış mevsiminin şiddetli soğuğunda bütün sinek ve böceklerin hayatta olduğunu düşünelim. Onlar için ne kadar zor olurdu. Yüz yaşında beli bükülen insan, bin sene yaşamış olsaydı hayat ona büsbütün acı ve elem olurdu.

Ölüm olmasaydı, dünya bütün canlıları içinde barındıramazdı. Dünyaya sığmazlardı. Ölüm, yeni geleceklere bir yer açmadır.

Ölüm bir idam değildir. Vazifesini tamamlamış olanlar için bir terhistir. Vazifesini yapıp yorulanlar için bir paydostur.

Şuurlu insanlar için bir ikazdır ölüm. Gaflete dalmamalarını hatırlatır. Sahip olduğu nimetlere şükretmesini söyler. Allah’ın bir ikazıdır. Uzun ve belirsiz bir yolculuğa çıkacağını, yol azığı hazırlaması gerektiğini hatırlatır.

Askerlik görevini tamamlamış olan bir kimse, terhis edildiğinde, arkadaşlarından ve silâhından ayrıldığı için bir miktar üzülse de asıl memleketi olan baba yurduna döneceği için gayet derecede mutlu olacaktır. Bu dünyadaki hizmetini tamamlayan insan, hayat askerliğinden terhis edilecektir. Bu durum onu üzmemelidir. Çünkü dostlarından ebedî ayrılık yoktur. Onlarla tekrar buluşacaktır. Hizmetinin ücretini almak üzere baba yurduna dönmektedir. Âdem babasının asıl vatanı olan Cennete dönmek üzere dâvetiye alan bir insan, bundan dolayı neden mahzun olsun? Onu üzecek olan şey, sadece kısa bir süre için buradaki dostlarından ayrılmış olmasıdır. Bu durum ise Cennette ebedî bir beraberlik ile telâfi edilecektir.

Ali SARIKAYA

09.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  RAMAZAN TAKVİMİ

  GÜNÜN DUÂSI

  Ramazan bizden ne bekler?

  Merhamet ve hürmet

  Ramazan orucunun sünnetleri

  Eğer ölüm olmasaydı...

  Gaz yağı tenekesinden Ramazan davulu

  Perde Pilâvı

  Bediüzzaman, İmam-ı A’zâm’dan nasıl bahsediyor?

  Fani olan, kalbin alâkasına değmiyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır