"Gerçekten" haber verir 09 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ramazan

Perde Pilâvı

MALZEMELER (6 kişilik)

* 2 su bardağı pirinç

* 250 gr. kuşbaşı et

* 2,5 su bardağı tavuk suyu veya su

* 3/4 çay bardağı sıvıyağ

* 1/2 adet tavuk göğsü

* 1 adet soğan

* 2 çorba kaşığı Antep fıstığı

* 1 çay bardağı badem

* 1 çay kaşığı; karabiber, yenibahar, tarçın

* 1 çorba kaşığı kuş üzümü

* 1/4 limon suyu (tavuk için)

* Tuz

Hamuru için:

* 1 adet yumurta

* 2 çorba kaşığı yoğurt

* 2 çorba kaşığı sıvıyağ

* Aldığı kadar un

* Tuz

HAZIRLANIŞI:

Pirinç, ılık-tuzlu ve limonlu suda 25 - 30 dakika bekletilir. Tavuk göğsü tencereye alınıp üzerini hafifçe aşacak kadar sıcak su, tuz ve limon eklenerek yumuşayana kadar haşlanır. Et kemiklerinden ayrılır. Kuşbaşı iriliğinde doğranıp bekletilir. Bir tencereye kuşbaşı etler alınıp, suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Etlerin üzerini 3 parmak aşacak kadar sıcak su ve tuz eklenerek yumuşayana kadar haşlanır. Delikli kepçe ile tencereden alınıp bekletilir.

Bademler ve Antep fıstıkları sıcak suda 5-6 dakika bekletilip kabukları soyulur.

Tavaya 2 çorba kaşığı sıvıyağ alınıp bademler ve Antep fıstıkları eklenerek hafifçe pembeleşene kadar kavrulur. Delikli kepçe ile alınır.

Bir tencereye sıvıyağ alınıp küp doğranmış soğan eklenerek pembeleşene kadar kavrulur. Pirinç, nişastası gidene kadar, birkaç su yıkanıp suyu süzülerek eklenip şeffaflaşana kadar kavrulur. Bademlerin 6 tanesi ayrılarak kalanı eklenir. Antep fıstıkları, kuş üzümleri, tavuk eti, tavuk suyu ve baharatlar eklenip tuzu ayarlanarak ağır ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirilir.

HAMURUN HAZIRLANMASI:

Bir kaba; yumurta, yoğurt, sıvıyağ ve tuz eklenip karıştırılır. Un azar azar eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur, hamurun üzerine nemli bir bez örtülerek 10 - 15 dakika dinlendirilir. Hamur unlanmış bir zeminde 0,1 mm. kalınlığında açılır. Yuvarlak tabanlı bir fırın kabının içi margarinle yağlanıp un serpilir. Ayrılan bademler fırın kabına istenilen şekilde dizilerek, yufka kaba yerleştirilip kenarları fırın kabının dışına sarkıtılır.

Ilıyan pilâvın yarısı kaba koyularak, üzerine haşlanmış etler yayılır. Üzerine kalan pilâv boşaltılıp yayılır. Yufkanın dışarı sarkan kısımları bıçakla kesilip çıkarılarak yeniden yoğrulur. Hamur unlanmış bir zeminde, fırın kabının çapında 0,1 mm. kalınlığında açılarak pilâvın üzerine kapatılır. Alttaki ve üstteki hamur kenarları yapıştırılır.

Önceden ısıtılmış 200° ısılı fırında hamur kızarana kadar pişirilir. 10 - 15 dakika demlendirilerek servis tabağına ters çevrilip fırın kabından çıkarılır ve dilimlenerek servis yapılır. Âfiyet olsun.

Arzu ederseniz perde pilâvınızı tek kişilik güveç kaplarında da yapabilirsiniz.

Yasemin DİKMETAŞ

09.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  RAMAZAN TAKVİMİ

  GÜNÜN DUÂSI

  Ramazan bizden ne bekler?

  Merhamet ve hürmet

  Ramazan orucunun sünnetleri

  Eğer ölüm olmasaydı...

  Gaz yağı tenekesinden Ramazan davulu

  Perde Pilâvı

  Bediüzzaman, İmam-ı A’zâm’dan nasıl bahsediyor?

  Fani olan, kalbin alâkasına değmiyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır