"Gerçekten" haber verir 12 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Hüseyin GÜLTEKİN

Evlilikte sevgi ve hoşgörünün rolü



İkisinin evlenmeye karar verip nişanlandıklarını işiten birçok insan, böyle bir kararın doğru olmadığını, bu iki gencin fıtraten birbirine uygun olmadığını düşünüp, böyle bir evliliğin isabetli olmayacağına hükmettiler.

Her iki tarafın yakın çevreleri de böyle düşünüyorlardı. Kızı da, erkeği de yakından tanıyan akrabalar dahi, bu iki gencin yapı olarak birbirlerinden çok farklı olduklarını, psikolojik yapı, huy ve mizaçlarının oldukça değişik olduğunu, bu durumun da ileride istenmeyen hallere, hoş olmayan sonuçlara kapı açacağını düşünerek bu iki gencin yanlış bir karar verdiklerini düşünüyorlardı.

Ama bütün bu düşüncelerin hiçbir tesiri, hiçbir kıymeti yoktu. Çünkü İrfan Bey ile Esra Hanım bu işe evet demişlerdi. Evlilik kararı vermeden önce meşrû sınırlar içinde bir araya gelip, birbirlerini yakından tanıyıp, karşılıklı isteklerini orta yere koyup son kararlarını evlilikten tarafa vermişlerdi.

İki gencin bu kararından sonra iki tarafın aileleri de çocuklarının bu isteklerini makul karşılayarak tez elden bir araya geldiler, duâlarla, tebriklerle önce nişan merasimini, kısa bir aradan sonra da düğünü yaptılar.

Bir çok insanın “Bu evlilik olmaz, olsa da yürümez” diye düşündükleri Esra Hanım ile İrfan Beyin evlilik hayatları başlamıştı. Günler haftaları, haftalar ayları kovaladıkça bir çok insanın şüphe ve tereddütle karşıladığı bu evlilik, üzerinden uzunca bir zaman geçtiği halde, herkesin düşündüğünün tersine hemen hemen pürüzsüz bir şekilde, tam bir mutluluk ve huzur içinde devam edip gidiyor.

Elbette bu huzur ortamı kendiliğinden, durup dururken oluşmadı. Her iki taraf da işe fedakârlık yapmakla, feragatte bulunmakla başladılar. Kusurları, hataları değil, güzellikleri, iyi tarafları öne çıkararak işe başladılar. Yanlışları, hataları örterek, birbirlerinin iyi meziyetlerini, güzel hasletlerini öne çıkararak hareket ettiler. Madem bu hayırlı işe anlaşarak beraber karar verdiler, o halde birbirlerini olduğu gibi kabul ettiler. “Gül dikensiz olmaz” kaidesince olması muhtemel kusurlara nazar-ı müsamaha ile, hoşgörü ile bakmayı prensip edindiler. Kusur ve hataları etrafa neşretmeye fırsat vermediler. Başta kendi aileleri olmak üzere karşılıklı bir şekilde dost ve akrabalarla iyi ilişkileri sürdürdüler. Birbirlerinin ailelerine saygı ve sevgide bulunmada gerekli itina ve dikkati gösterdiler.

Evlilik hayatında bu ve benzeri hâl ve davranışların gösterilmesinde ilk adımı hemen her zaman Esra Hanım atarak öncü oldu. Bir taraftan hayat arkadaşı İrfan Beye karşı saygı, sevgi ve itaatte kusur etmeme gayretinde olurken, diğer taraftan da beyinin annesine, babasına ve kardeşlerine karşı sevgide, saygıda kusur etmemeye çalışıyor. Ayrı evde oturdukları halde, müsait zamanlarını kayınvalidelerinin evinde geçiriyor, onlarla haşir neşir oluyor, gerektiğinde onların ev işlerine yardımcı oluyor. Gelinlerinin bu samimî ve sıcak alâkalarını hisseden İrfan’ın anne-babası ve diğer aile efradı da Esra’ya çokça değer veriyor, seviyor, sayıyorlar.

Hanımının başta kendisine, sonra anne ve babasına saygıda, samimiyette kusur etmediğini gören İrfan Bey de hem hanımına, hem de hanımının anne-babasına ve diğer akrabalarına karşı sevgi ve saygıda daha dikkatli olmanın gayretine giriyor.

Böylece bir çok insanın “Bu iki genç denk değil; bu evlilik yürümez” dediği evlilikleri, çok önemli bir problem olmaksızın devam edip gidiyor. Bu huzur ve mutluluğu, her iki tarafın payı ve katkısı olmakla beraber, “Yuvayı dişi kuş yapar” misâli daha ziyade Esra Hanımın hoşgörüsü, samimî yaklaşımı, fedakârlığı sağlamış oldu.

12.10.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (12.10.2008) - Evlilikte sevgi ve hoşgörünün rolü

  (05.10.2008) - Böyle “kentsel dönüşüm” olur mu?

  (28.09.2008) - Hastalık ve ölümü gülerek karşılamak

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır