"Gerçekten" haber verir 07 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Cevher İLHAN

AB raporu ve çarpıtmalar…



Amerikan seçimlerinin hayhuyu ortasında Avrupa Birliği Komisyonu’nun “Türkiye İlerleme Raporu” yeterince tartışılamadı. Oysa raporda Ankara’ya iletilen noksanlıklar, Türkiye’nin demokratikleşmesi için oldukça önemli.

Ne var ki Ankara, hâlâ raporda dikkat çekilen başta yeni anayasa, yargı reformu, ifâde özgürlüğünün AİHM ictihatları çerçevesinde genişletilmesi, siyasetin demokratikleşmesi ve temel hakların uluslar arası standartlara uyumlu getirilmesi başlıklarını siyasî bir çarpıtmayla âdeta geçiştiriyor.

Dışişleri Bakanı Babacan’ın, raporu genelde “olumlu” bulup “noksanlıkları” saymaması, her sene tekrarlanan bu kısırdöngünün tezâhürü.

Bunun içindir ki AKP hükümetinin, halktan güçlü şekilde aldığı yetkiye rağmen siyasî reformlar konusunda tutarlı ve kapsamlı bir program ortaya koyamadığı eleştirisine vereceği doğru dürüst bir cevabı yok.

İktidar partisinin, ihtilal ürünü 82 anayasasından başlayarak, Türkiye’de temel hakları AB demokrasi normlarıyla uyumlu hale getirecek çalışmaları bir tarafa bıraktığını hatırlatan raporda, buna rağmen bugüne kadar hiçbir bir taslak ve çalışmanın Meclis’e ve kamuoyuna sunulmadığının belirtilmesi, siyasî iktidarın “terör” ve “ekonomik kriz” bahanesiyle üstünü örttüğü ciddî bir demokratik irâde zâfiyetini açığa çıkarıyor…

DEMOKRASİ VE

ÖZGÜRLÜKLERDE KIRIKLIKLAR…

Gerçek şu ki Türkiye’nin son bir yılının değerlendirildiği raporda da belirtildiği gibi siyasî iktidar, âlâ-yı vâlâ ile ortaya attığı “yeni sivil anayasa”yı rafa kaldırmakla kalmadı; bir tartışma takvimi dahi belirlemedi. İfade özgürlüğünde hiçbir iyileştirme ve ilerleme sağlanamadı.

Meselâ raporda da yer verildiği gibi, bazı gazeteci ve medya kuruluşlarının resepsiyonlara ve brifinglere katılmasına hâlâ izin verilmiyor. Başta 301. madde olmak üzere hâlâ ifade özgürlüğünün önünde vâhim engeller bulunuyor. Hâlâ düşünceyi ifâde “suç” sayılıp yargılanıyor. Hâlâ sırf deprem gibi umumî bir mûsîbetlere inancı gereği mânevî yorum getirenlere hapis cezaları veriliyor.

Ve ne yazık ki siyasî iktidar, bu konuda da “iyileştirme” çabası bir yana, gerilmeye gidiyor. Dahası, “terörle mücadele” bahanesiyle “gözaltı sürelerini uzatılmasını” ve jandarmanın şehirlerde kolluk görevi yapmasını, sorgulama ve aramalarda hak ve hürriyetleri kısıtlayıcı kayıtları geri getirmeye çalışıyor.

AKP siyasî iktidarının siyasî partiler ve seçim kanunlarında ciddî bir değişikliğe gitmemesi de raporda atıfta bulunulan önemli eksikliklerden. AB siyasî kriterlerinin başında olmasına ve her yıl hatırlatılmasına rağmen, altı yıldır partilerin kayıtlı üyelerine dayalı, hakim nezaretinde ön seçimi ve istediği adayı esas alan tercih sistemine hâlâ el atılmış değil; sürekli savsaklanıyor; gündeme dahi getirilmiyor…

İktidar partisinin bir grup akademisyeni görevlendirip anayasayı ve temel hakları uluslar arası standartlarla uyumlu hale getirme teşebbüsünün akamete uğramasına atıfta bulunulan ve “Türkiye’de ifade özgürlüğüne tam saygı gösterilmesi için çabalar geliştirilmeli ve güçlendirilmeli” denilen raporda, ne yazık ki bazı hususlar da çarpıtılmış.

“301’de siyasî etki”nin olumsuzluğuna dikkat çekilip, halen onlarca gazeteci ve yazarların yargılandığı ve ceza aldığı Türk Ceza Kanununun 216. maddesinin atlanması bunlardan biri.

Yine Meclisin Şubat 2008’de üniversite öğrencilerine başörtüsü yasağını kaldırmak amacıyla anayasada yaptığı değişikliklerin Anayasa Mahkemesince iptalinin nazara verilmesinin yanı sıra “akreditasyon”, “internete sansür”, “örgütlenme hakkı”nın korunması, raporun öne çıkan eleştirilerinden. Basın ve elektronik medyaya yönelik süre giden baskıların sonlandırılması için basın özgürlüğüne tam olarak saygı gösterilmesine ihtiyaç duyulduğunun belirtilmesi, doğrusu Türkiye’de demokrasi ve özgürlükler önündeki bariyerleri ortaya koyuyor.

“DİN DERSİ” ÇARPITMASI…

Ancak raporda gazeteci ve medya kuruluşların durumuna, salt “Roj Tv’nin kapatılmaması”nın misal verilmesi ve özellikle “inanç özgürlüğü”nün yine bir çarpıtma olan “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin zorunlu din dersleriyle ilgili kararı”yla açıklanması, çarpıtmalar zincirinin bir başka yönü.

Belli ki Ankara’dan bildirilen yanlış ve yetersiz bilgilerle, İslâmiyet Hıristiyanlığa kıyas edilmiş; Alevilik Müslümanlıktan ayrı bir mezhep ve hatta “din” olarak görülmüş. “Alevî çocukların din derslerinden muaf tutulması”nın istenmesi, bunun göstergesi…

Ne var ki bütün bunlar da AKP siyasî iktidarının ABD eksenli politikalara dalıp AB’yi umursamaması ve söz konusu çarpıtmaları düzeltmemesinden ileri geliyor.

“İnanç özgürlüğü” denilince AB’nin, dinî bir vecîbe olan ve yegâne anayasal kuruluş olan Diyanet’in kararlarıyla “Allah’ın emri” olduğu belirlenen başörtüsü yasağını değil, “Alevilik öğretisi”ni nazara vermesi, hükümetin AB ile ilişkilerindeki özensizliğinden kaynaklanıyor…

“Leyla Şahin dâvâsı”nda hükümetin Strasbourg’a bildirdiği, başörtüsünü “siyasî simge”, “gerginlik sebebi” ve “laikliğe aykırı” sayan, kanunsuz yasağı “yasal” gören ve hiçbir “dinî gerek”ten bahsedilmeyen “başörtüsü çarpıtması” bunun açık belgesi…

07.11.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.11.2008) - Tehlikeli bir taktik…

  (04.11.2008) - “Film” ve devrimler… (2)

  (03.11.2008) - “Film” ve devrimler… (1)

  (01.11.2008) - Ankara çuvallıyor…

  (31.10.2008) - ABD rotasındaki dış politika!

  (30.10.2008) - Cumhuriyet ve başörtüsü

  (28.10.2008) - “Kapatılmak”dan da beter…

  (27.10.2008) - Teslim tutanağı…

  (26.10.2008) - Karar kırılmaları…

  (24.10.2008) - “Gerekçe”li mugâlata ve irâde teslimiyeti

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır