"Gerçekten" haber verir 07 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Ali FERŞADOĞLU

Korkutarak hizmetten alıkor, taraftar toplarlar



Kur’ân’a, imana cesaretle hizmet etmek Risâle-i Nur’un meslek ve meşrebinin ana umdelerindendir. Zira, Risâle-i Nur’u tanımak bir nimettir. Hakikî şükrü, yalnız, sözlü hamd değil, ancak hizmetle edâ edilebilir. Ayrıca, cesaretin kaynağı imandır. İmana hizmet ise, elbette, başkalarından değil, yalnızca Allah’tan korkarak yapılmalı.

Bediüzzaman, dessas zalimlerin, ehl-i dünyanın ajanlarının ve propagandacılarının, korku damarını işleterek mü’minleri hizmetlerinden alıkoyduğuna ve çok fena işler yaptırabileceklerine dikkat çeker. 1 Tarih bunun fecî örnekleriyle dolu.

Aslında korku damarının verilmesinin sebebi, hayatı korumak ve yalnız O’ndan korkmaktır. Eğer bu duygu olmasaydı, bir saat yaşayamazdık. Korkunun sebebi üç dört ihtimalde bir olursa o korku meşrû olabilir. Aksi halde hayatı azaba çevirir. Evet, hayatın korunması için olmak şartıyla, bazı uhrevî işlere muvakkaten tercih edilmesine şer’î ruhsat, izin var. Fakat, yalnız bir ihtiyaca binâen helâkete sebebiyet vermeyen bir zarara göre tercih edilmez, ruhsat yoktur. Halbuki bu asır, o damar-ı insanîyi o derece şırınga etmiş ki, küçük bir ihtiyaç ve basit dünyevî zarar yüzünden elmas gibi umur-u diniyeyi terk eder. Çağın gaddar ve sefih medeniyeti, israfı ve alışkanlıkları, bağımlılıkları öylesine şırınga etmiş ki, zarurî olmayan ihtiyaçları zarurî hale getirmiş. Basit bir ihtiyaç için dinî meseleleri terk ettiriyor veya rüşvet verdiriyor. 2 Halbuki, yalnız hayatî tehlike ve ağır işkence sözkonusu olduğunda ruhsatla amel edilebilir.

Aslında korku damarı, Şedidü’l-İkab, Kahhar, Cebbar olan kâinatın Yaratıcısından korkmak için verilmiştir. Eğer korku duygusu, yerli yerinde kullanılmazsa hayatı azaba çevirir, insanın sonsuz hayatını da tehlikeye atar.

Korku duygusu niçin verilmiştir? Korku, ya halka veya Hâlık’a yönelik olacak. Halbuki halktan korkmak, elîm bir mûsîbettir. Zira, korktuklarımız, ya merhamet etmez veya yalvarmalarımızı, özürlerimizi kabul etmez. Öyle birisinden korkmalıyız ki, değsin ve lezzete dönüşsün. O da ancak, aynı zamanda sonsuz Rahman (her şeyi, herkesi yaratıp besleyen, yaşatan), Rahîm (acıyan, seven, yardım eden) Kahhar-ı Zülcelâl olmalı.

Kur’ân, kimden korkup-korkmayacağımızı şöyle ferman eder: “Şu halde, eğer imân etmiş kimseler iseniz onlardan korkmayın, benden korkun. Sakın onlardan korkmayın! Yalnız benden korkun. Böylece size olan nimetimi tamamlayayım da doğru yolu bulasınız.” 4

Celâl Sahibi’nden korkmak, O'nun rahmetinin şefkatine yol bulup ilticâ etmek demektir. Korku, bir kamçıdır; O'nun rahmetinin kucağına atar. Tıpkı, bir annenin yavrusunu korkutup sînesine celb etmesi gibi. O korku, o yavruya gayet lezzetlidir. Çünkü, şefkat sînesine celb ediyor. Bütün annelerin şefkatleri, rahmet-i İlâhiyenin bir damlasıdır. Demek, Allah’tan korkmakta büyük bir lezzet vardır. 5

Evet, dessas zalimler, yalnız kendi çıkarını düşünen egoistler; halkın ve özellikle ulemânın bu damarından çok istifâde ederler. Korkuturlar, evhamlarını tahrik ederler; korkakları gemlendirip hizmetten alıkor veya kendilerine taraftar yaparlar.

Yapılan araştırmalara göre; köpek, insanın yaydığı “korku kokusunu” alıyormuş ve korkakların üzerine üzerine gidiyormuş. Cesaretle tersleyenlerden ise, korkup çekiniyormuş. Zira, insanın korku duygusunun çıkardığı bir koku veya bir dalga varmış, bunu köpekler alıyor, hissediyor ve ona göre davranıyormuş. İki ayaklı “tekepküp” etmiş “ekpek”ler de korkak olanları hissediyor ve ona göre korkakların üzerine gidiyor ve gemlendiriyor! Özellikle, bu konularda ihtisâs sahibi olmuş ve “alıcısı” kuvvetli olan dessas zâlim iseler...

Şu halde, cesaretin, ihlâsın, samimiyetin, sevginin de yaydığı bir koku ve dalgaboyu olması gerekir. Onun derecesine göre, muhataplar etkileniyor! Şüphesiz ki, onlar da alıcılarının derecesine göre etkilerler.

Dipnotlar: 1- Mektubat, s. 403. 2- Kastamonu Lâhikası, s. 74. 3- Âl-i İmrân: 175, Bakara: 150. 4- Sözler, s. 322. 5- Mektûbât, s. 403.

07.11.2008

E-Posta: [email protected] [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.11.2008) - Hizmet stratejisi belirleme vazifesi Bediüzzaman'ın

  (05.11.2008) - Hizmet ehlini bağlayan prensipler (3)

  (04.11.2008) - Hizmet ehlini bağlayan prensipler (2)

  (03.11.2008) - Hizmet ehli fertleri bağlayan prensipler (1)

  (02.11.2008) - Nur talebesinin birinci vazifesi Nurlara hizmettir

  (01.11.2008) - Ehl-i hizmet Nur Talebesinin özellikleri

  (31.10.2008) - Risâle-i Nur’un ana hizmet stratejisi

  (29.10.2008) - Felsefe ve günah problemi

  (28.10.2008) - Risâle-i Nur’da kelâm ve felsefe

  (25.10.2008) - “Bâkî hakikatler, fanî şahsiyetlere bina edilmez”

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır