"Gerçekten" haber verir 06 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Zafer AKGÜL

Pencere tozundan Obama'ya



Ve beklenen oldu. Beyaz Saray’a siyah bir başkan seçildi. Amerika’daki demokrasi kültürünün olgunluğu, daha doğrusu Amerikan halkının olgunluğu bizleri imrendirecek bir tezahürle neticeyi ilân etti. Beyaz Saray’ın yeni sahibi Barak Hüseyin Obama!

Obama’nın daha gecenin ilk saatlerinde belliydi önde gittiği. Ancak kesin sonucu beklemek lâzımdı. Çünkü Amerikan seçim sistemi, kısmen değişikti. Geçen seçimlerde Bush’la yaptığı yarışta daha fazla oy almasına rağmen Demokrat aday Al Gore başkanlığı kaybetmişti.

Sabah erken saatlerde haberlerden kesin sonucu öğrendik. Obama zafer konuşmasını yapıyordu.

Hiç bir Amerikan seçim sonucu beni duygulandırmadığı halde bu sonuç neredeyse gözlerimi yaşarttı. Obama’yı çok sevdiğimden, McCain’i beğenmediğimden, ya da Cumhuriyetçilerden çok Demokratları desteklediğimden değil. Bir zenci’nin 2008’lerde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olmasındandı bu duygulanma.

Çok değil bundan 40-50 sene önceki zenciler ve zencilere bakış nereden nereye gelmişti. Lokantalara, cafelere, otobüslere hatta okullara zenci giremezdi. ”Köpek ve zenci giremez” yaftaları unutulur gibi değildi. Kunta Kinte’ler Amerika’da neler yaşamadılar ki... Malcolm X‘leri de çoğumuz hatırlarız.

Orta birinci sınıfta iken Türkçe dersinde bir parça okumuştuk. Ne yazarını, ne başlığını, ne de parçadaki olayın kahramanını hatırlayamıyorum bu gün. Ama hikâyenin olay çerçevesini ve ana fikirini çok iyi hatırlıyorum. Bu hikâye bir zenci çocuğun ilk defa , beyazların okuduğu bir okula kabul edilmesinden bahsediyordu. Okumak azmiyle dolu zenci bir çocuk. Okul müdiresinin huzurunda ”Okumak istiyorum!” diye dimdik duruyordu. Müdire çocuğa bir görev veriyordu, kayıt yapıp yapmayacağını belirtmeden. Üst katlardan bir sınıfı temizlemesini istiyordu. Çocuk eline verilen temizlik malzemeleriyle koşuyordu sınıfa. Bir saat sonra müdirenin huzurunda “Bitirdim efendim” diyordu. Müdire hanım kalkıyor, sınıfa giriyor, sıraların altına, masanın kenarına, pencere camlarına, zemine her yere titizlikle bakıyordu. Ve akla gelmeyecek bir iş yapıyordu temizlik kontrolünde. Pencere kanatlarının üst tarafını, yani gözlere ilişmeyecek yerleri parmaklarıyla kontrol ediyordu. Okul müdiresi gözlerden uzak, herkesin aklına getirmediği veya “Ne gerek var, nasılsa görünmüyor” deyip ihmal edeceği noktaların bile zenci çocuk tarafından titizlikle temizlenmiş olduğunu görüyordu. Aşağıya iniyor ve yanlış hatırlamıyorsam çocuğa “Siz bu okulda okuyabilirsiniz bay Washington” diyordu. Parça böyle bitiyordu.

Bu parçanın bende bıraktığı üç iz vardı. Birincisi işini tam yapmak. İkincisi Amerikadaki eğitim sisteminin ayrıntılara dikkat etmesi. Ve üçüncüsü de bir zencinin işini doğru yaparak kapısı yüzüne kapalı bir okula girmeyi başarması ve arkasından gelen zencilere yol açması. Zenciler ezilmişlik ve horlanmışlık cenderesinden çok, ama çok daha fazla çalışarak kurtulabileceklerini anladılar. Artık onların müzikten sinemaya, olimpiyat şampiyonluklarından siyasete kadar hayatın her alanında bir kimlik kanıtlamasına girdiklerine son yarım yüz yıl şahitlik etti.

Ve beyazların okuduğu alelâde bir okula girmeyi başaran zenci çocuktan on yıllar sonra Beyaz Saray’a giren zenci başkanı görmek gözlerimi yaşarttı. Bu arada zencileri kölelikten kurtaran yasayı çıkaran bundan dolayı da suikastla öldürülen ABD Başkanı Abraham Lincoln’u da unutmadan takdirle zikretmem gerek.

Obama’nın başkanlığı umarız kendi milletine ve diğer milletlere hayırlı olur. Darısı manevî zencilere..

06.11.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.10.2008) - Cumhuriyet mi? O ne?

  (23.10.2008) - Şapla şekeri karıştırmamak

  (17.10.2008) - Hepimiz tarafız!

  (14.10.2008) - Panik yapan hata yapar

  (21.08.2008) - 1 Phelps 8 Türk'e bedel...

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır