"Gerçekten" haber verir 07 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Suna DURMAZ

Bayram geldi, hoş geldi



Müslümanların günlük, haftalık, mevsimlik ve kevnî olaylara bağlı olarak yaptıkları ibadetleri vardır. Oruç ve hac ibadeti mevsimlik ibadetlerdir.

Yarın 2.5 milyon hacı meşakkat çekerek yapmış oldukları hac ibadetinin sonunda bayram yapacaklar. Âlem-i İslâm da bu bayrama iştirak edecek.

Mü'minler ibadetler vasıtasıyla uhrevî mükâfat temenni ederek nefislerini Yaratıcıya satarlar. Cenâb-ı Hak, Tevbe Sûresi 11. âyette nefislerini Yaratıcıya satan mü'minleri Cennetle mükâfatlandıracağını müjdelemiştir. Altından ırmakların aktığı ve akla hayale gelmeyen nimetlerin sergilendiği Cennetteki en büyük nimet, kuşkusuz ki Cemalullahı görme nimetidir.

Ebu Hureyre’nin rivayet ettiği bir hadiste, Cennet ehlinin Cemalullahı bedir (dolunay) gibi, bulutsuz gündeki parlak güneş gibi görecekleri bildiriliyor.

Dünyada esmasıyla ve bu esmanın varlıklar üzerindeki tecellîleriyle tanıdığımız Cenâb-ı Hak, ahirette Zatıyla tecellî edecektir. İşte mü'minlerin Rablerini gördükleri o gün büyük bir “bayram” olacaktır. Ve bu bayram hiç bitmeyecek; ebedî olarak devam edecektir.

Kerim olan Rabbimiz, ihlâsla yapılacak olan ibadetlerin dünyada dahi mükâfatsız kalmayacağını hissedelim ve Cemalullahı görme gibi büyük bir ödüle kavuşmak için ümmet olarak topluca heyecanlanalım diye Ramazan ve Kurban Bayramı olarak iki bayram vermiştir bizlere.

Mü'min, Ramazan orucunda, tayin edilen belli süre içinde yeme- içme ve muaşeret gibi meşrû zevklerden kendisini alıkoyarak ibadetini yapar. Bir ay sonra tekrar bu nimetlerden istifade etmesi için izin verildiğinde, üç gün bayram yapar.

Hacda ise, yeme-içme mübah olup, muaşerette bulunmak ve en ufak bir ziynet dahi taşımak yasaktır. Bedenen ve ruhen yapılan bu meşakkatli ibadetin sonunda hem hacılar, hem de sair mü'minler dört gün bayram yaparlar.

Bu bayramlar âlem-i İslâmın düğünü sayılırlar. Sevinç ve neşe vardır; meşrû dairede eğlence vardır bu bayramlarda.

Bu bayramlarda mü'min gönüller gül bahçesine döner. Bu bahçede dostluklar pekişir, kırgınlıklar erir gider. Dillerden sevgi yüklü kelimeler akar...

GURBETTE BAYRAM

Hadis-i şeriflerde Arefe Günü orucunun bir önceki ve bir sonraki yılın günahını affettireceği bildiriliyor. Biz de bu mağfirete nail olmayı temennî ederek bugün oruç tutttuk. İftarımızı ise Arap komşularımızla beraber üniversite camiinde topluca yapacağız.

Yarın, sabah namazının akabinde başlayıp mikrofonlarla dışarı verilen ve kuşların dahi eşlik ettiği “Allahu ekber! Allahu ekber! Lâ ilâhe illallahu Vallahu ekber! Allahu ekber ve lillâhi’l hamd” tekbir sesleriyle heyecana kapılacağız. Erkekler, kadınlar, gençler ve çocuklar bütün mahalleli tekbir getire getire sevinçle caminin yolunu tutacağız.

Namaz kılındıktan sonra bayram tebrikleşmesi başlayacak. Arap, Türk, Hintli, Pakistanlı, Somalili, Nijeryalı, Fransız, Belçikalı ve milliyetini bilmediğim daha nice akademisyen Müslüman komşularımızdan oluşan cami cemaati birbiriyle kucaklaşıp, kardeşliğin sıcaklığını hissedecek. Kız ve erkek çocukları giyinmiş oldukları rengârenk bayram kıyafetlerini birbirlerine gösterecekler.

Bayramlaşmamız burada bitmeyecek elbette. Türkler olarak 17 yıldır geleneksel hale getirdiğimiz bayram kahvaltımıza katılacağız saat 9:00’da. Bizlere ailelerimizden uzak olmanın burukluğunu unutturan bayram kahvaltısı için iki ev açılacak. Büyük bir aile toplantısı diyebileceğimiz sıcaklıkta olan bu güzel toplantıya, Kuveyt Üniversitesi Dil Okulunda okuyan Türk talebelerle beraber yaklaşık 80 kişi katılacak. Kahvaltıya katılanların getirdikleri börek, çörek ve salata çeşitleriyle donanmış soframızda neşeyle yiyip içeceğiz. Akşamdan itibaren de yoğun çalışma temposu yüzünden yıl içinde yapamadığımız ev ziyaretlerimizi yapacağız.

Son olarak şunu eklemek istiyorum: Abdullah bin Ömer’in rivayet ettiği bir hadiste, Efendimiz Sallallahu Aleyhi Vesellem “En hayırlı duâ Arefe Günü yapılan duâdır. Ben ve benden önce gelen peygamberlerin söylemiş olduğu en hayırlı söz ‘Lâilâhe illallahu vahdehu la şerike leh, lehü’l mülkü, velehü’l hamdü ve Hüve ala külli şey’in kadîr’dir’ diye buyuruyor. Duâların kabul olunduğu şu mübarek Arefe Gününde, bizi de halis duâlarınıza iştirak etmenizi rica ediyorum. Ve şair Abdurrahim Karakoç’un güzel kelimeleriyle siz değerli okuyucularımın bayramını tebrik ediyor, daha nice bayramlara diyorum.

Âlem-i İslâma rahmet su gibi aksın

Bayram olsun bayramlarınız

Evleriniz cennet kokusu gibi koksun

Bayram olsun bayramlarınız

07.12.2008

E-Posta:


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.11.2008) - Abdulaziz Suud el -Babtain

  (24.11.2008) - Arap âleminin kültür merkezi Kuveyt

  (16.11.2008) - Dönüş

  (09.11.2008) - Hidayet yıldızları

  (05.11.2008) - Hidayet yıldızları

  (02.11.2008) - FİLİSTİN'İ YAHUDİLERE VERMEDİM

  (11.09.2008) - Mukaddes Emanetler

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır