"Gerçekten" haber verir 15 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Umut YAVUZ

Anarşizm uyanıyor mu?



Batı komşumuz Yunanistan son bir haftadır yangın yeri gibi. Geçtiğimiz yıllarda Paris’in banliyölerinde yaşanan kaos ve gerilim bu sefer Atina’yı sarmış durumda. Gençlik hareketleri ve anarşist ayaklanmalar tarih boyunca, özellikle de son 200 yılda dünyanın zaman zaman karşı karşıya kaldığı açık bir tehlike. Gençlerin çeşitli vesilelerle kışkırtılmaya müsait duyguları bu şekilde patlak vererek toplumsal kaos ve karmaşaya yol açabiliyor.

Enteresan bir tevafuk ki, “Anarşi” ve “anarşizm” kelimeleri Yunanca “an” (“-sız”, olumsuzluk eki) ve archos’un (“yönetici”) bir araya gelmesiyle oluşan “anarchos” kelimesinden türemiştir. Yani “yöneticisiz” demektir. Nitekim Yunan basını da Atina hükümetini bu olayların önüne geçememekten dolayı oldukça eleştirmiştir.

Anarşizm kendi ontolojisi itibariyle toplumsal otoritenin, tahakkümün, erkin ve hiyerarşinin bütün biçimlerini bertaraf etmeyi savunan çeşitli politik felsefeleri ve toplumsal hareketleri tanımlayan bir kavramdır. Sokaklarda ise bunun karşılığı ateş, taş ve kandır. Anarşizm yangını bir toplumu sardığı anda onarılmaz ve geri dönülmez hasarlara yol açabilir. Zira tahrip her zaman kolaydır.

Her şartta, her türlü otoriteyi reddeden anarşistler, bu sefer Yunanistan’da zavallı bir gencin hayatının kör bir polis kurşunu ile yok edilmesini kendine bahane ederek, sokakları yangın yerine çevirdi. Polisin bu genci haksız yere öldürmüş olması ne kadar yanlış idiyse, son bir haftadır Atina’da yaşanan olaylar da o kadar yanlış ve tahrip edici boyuta ulaştı. Demokrasi gereği protesto ve eylem özgürlüğü olan yurttaşlar bu haklarını anarşizm boyutuna ulaştırınca artık orada demokratik hakların ve demokrasinin esamesi okunmaz hâle gelir ki; son dönemlerde dünyayı diken üstünde tutan bu tehlikenin aşırı boyutlara tırmanma eğiliminde olduğunu üzülerek belirtmemiz gerekir. Küresel malî krizin, işsizliğin ve hayat şartlarının patlama noktasına getirdiği genç yürekler önlerine gelen her şeyi yakıp yıkarak deşarj olmayı ve deşarj olurken de geride milyarlarca dolarlık yaralar bırakmayı marifet biliyorlar.

Şimdi ise korkulan şey bu olayların bütün Avrupa’ya yayılması. Fransa’da yayımlanan Liberation gazetesi, siyaset dünyasının, önümüzdeki günlerde öğrenci ve işçi eylemlerinin artmasından korktuğunu yazdı. Yunanistan’daki gösterilere atıfta bulunan gazete, ‘’Fransa’daki öğrenci ve işçilerin de sokaklara dökülmek için fırsat beklediği’’ yorumunu yaptı. Fransa’nın bazı bölgelerinde lise öğrencilerinin son üç günde başlattığı eylemler ve boykotlardan örnek veren gazete, ‘’küresel malî kriz ile birlikte işten çıkartmaların artmasıyla toplumun sosyal bir patlamanın eşiğine gelmesinden korkulduğu” uyarısında bulundu. 2005 yılında banliyö ve 2006 yılında üniversitelerde çıkan olaylara değinen gazete, bir Fransız sosyoloğun “adeta cephanenin üzerinde oturuyoruz’’ şeklindeki açıklamasına yer verdi. Gazetenin baş yazısında da yine aynı konuya yer verilerek, Yunanistan’daki eylemlerin, malî kriz ile bunalan bütün AB toplumlarını etkileyip sokağa dökebileceği uyarısında bulunuldu.

Anarşinin temelinde sefalet, adaletsizlik, eşitsizlik, ekonomik dengesizlikler aranabilir. Bunlar elbette ki anarşiye ve kaosa zemin hazırlayan etkenlerdir ve müsebbibler arasındadır. Ama anarşiye asıl sebep mânevî yoksulluktur. Bediüzzaman’a göre anarşinin temelinde mânevî boşluk vardır. Maneviyatı ve ahlâkı terk edip kendilerini başıboşluğa bırakan, kanun nizam tanımayan lâkayd ve lâubalî insanlar anarşistliğe aday kimselerdir. Bediüzzaman böyle kimseleri uyarır. “Lâubaliler iyi bilsinler ki, dinsizlikle kendilerini hiçbir ecnebiye sevdiremezler. Zira mesleksizliklerini göstermiş olurlar. Mesleksizlik, anarşilik sevilmez” der. (Divan-ı Harb-i Örfî, s. 68.)

Bunlar en azından bu maddî ve manevî taunun bizim topraklarımıza sıçramaması için kulaklarımıza küpe etmemiz gereken altın tesbitlerdir. İşçi çıkartanlara, gelir adaletsizliğine ve hortumculuğa teşne olanlara ve gençlerin inançsızlık bataklığına sürüklenmesine göz yumanlara özellikle duyurulur: Dikkat edin zira anarşi uyanıyor! Anarşi uyandığında ise ilk telef olacak olan sizin mallarınız ve şehirlerinizdir...

15.12.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.12.2008) - Anarşizm uyanıyor mu?

  (06.12.2008) - Gazzeliler zulme ‘kurban’ olmasın

  (01.12.2008) - İkinci 11 Eylül yakıştırması ne kadar doğru?

  (29.11.2008) - Kıbrıs meselesi, kimin meselesi?

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır