"Gerçekten" haber verir 23 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Cevher İLHAN

“BOP’un eşbaşkanlığı” meselesi (3)



Neticede Başbakan Erdoğan’ın ifâdesiyle BOP, “AKP siyasî iktidarının dış politikasının parametresini kurmuş” ve “dış politika açılımları BOP vizyonunun tamamlayıcı parçası olmuş…”

Erdoğan’ın 16 Kasım 2005’teki AKP Merkez Yönetim Kurulu toplantısından sonra basına, “Dışişleri Bakanı Gül, Bahreyn’de ABD Dışişleri Bakanı Rice ile Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi ile ilgili görüşecek. Söz konusu projede eşbaşkanlık görevi yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz” sözleri, bu süreçte bu işbirliğinin bir belgesiydi.

Nitekim AKP’nin Kızılcahamam Kampında ‘Türkiye’nin AB süreci ve dış politika’ brifiginde dönemin Dışişleri Bakanı Gül, İran’ın nükleer programı, BOP ve Kıbrıs sorunu konularında soruları cevaplarken, “BOP Türkiye’nin dış politika ilkelerine uygun; BOP içinde ABD ile birlikte hareket ediyoruz” demişti. İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak BOP kapsamında da ABD ile birlikte hareket ettiklerini belirten Gül, “Girişimlerimizden olumsuz bir tablo çıkarsa Türkiye, İran kapısını kapatmak zorunda kalacak” diye konuşmuştu. (Nazif Oflazoğlu, Radikal, 14.3.2006)

Meclis’te bir soru önergesini cevaplarken ABD’nin BOP’unu metheden Gül, BOP’un Türkiye’nin bölge vizyonuyla örtüştüğünü, İslâm dünyasına özgürlük, demokrasi ve barış getireceğini iddia etmişti. (Erdal Şafak, Sabah-6.3.2006)

“ABD İLE AYNI SAFTA”

Gerçek şu ki daha ABD’nin Irak’ı işgalinin başında Başbakan, “Türkiye’nin bölgesel bir lider olarak küresel lider ABD’nin yanında yer aldığını dile getirmişti. Erdoğan’ın 31 Mart 2003’te The Wall Street Journal’daki yazısında, “ABD’nin Irak’ta savaşan kahraman bay ve bayan askerlerin en az zâyiatla ülkelerine mümkün olan en kısa zamanda dönmeleri temennisi ile duâcıyız” sözleri bunun temennisiydi.

TBMM’nin Irak’taki askerî harekâta destek vermekteki tereddüdünü, Birinci Körfez Savaşının sonuçları bakımından “Türkiye ve Türk halkı için yıkıcı bir olay” olmasına bağlayan Erdoğan, 21 Nisan 2003 tarihli The Washington Post” gazetesinde “Paylaşılan Bir Stratejik Vizyon” başlıklı makalesinde ise Türk-Amerikan stratejik ortaklığının geçerliliğini sorgulayanları “bazı kötümserler” olarak nitelemiş; Amerikan kamuoyuna “ABD ile aynı saftayız” mesajını vermişti. (Milliyet, 22.Nisan.2003)

Ve bu “vizyon”la AKP hükûmeti 1 Eylül 2004’te Resmî Gazete’de yayınlanan “ABD’ye Destek Hamûlesi”yle Anayasaya aykırı olarak Meclis’i by pass ederek ABD’ye lojistik destek vermişti. Irak işgaline yönelik her türlü askerî malzeme ile gizli mahiyette silâh, mühimmat, teçhizat, ikmal maddeleri, savaş uçağı yedek parçası ve eşyalarının ithal-ihraç, ülke içi nakil ve dağıtımı için başta İncirlik Üssü olmak üzere altı havaalanını ve altı deniz limanını Amerikan askerlerinin emrine tahsis etmişti.

“BOP EŞBAŞKANLIĞI”NDAN İSTİFA

Gelinen noktada Başbakan Erdoğan, 13 Ocak 2009’da partisinin son Meclis Grubu toplantısında, “BOP’un Ortadoğu barışı yanında ekonomik kalkınmasına, özgürlüklere, kadın haklarına yönelik olarak kurulduğunu” beyân edip “BOP’ta Türkiye’ye de bir görev verildi ve biz bu görevi üstlendik” itirafında bulunuyor. “Bu aslında şu anda zaten doğmadan ölen bir proje durumuna düştü, bunun bizi bağlayıcı hiçbir yanı yoktur” diyor.

Hemen sormak lâzım; madem bizzat Başbakan’ın ifâdesiyle, “şu anda bu konuyla ilgili olarak bizi bağlayan Tayyip Erdoğan’ın attığı bir imza yok”; o halde neden bu “proje”den çekilmiyor? Neden hâlâ BOP’daki konumunu koruyor; bunun maksadı nedir?

“BOP’un eşbaşkanlığı”, Başbakan’ın nitelemesiyle gerçekten “sadece insanî olarak bizim üstlendiğimiz bir görev”se ve Erdoğan bunun siyasî rakiplerince “ikide bir kullanması”ndan ve “siyasî istismarı”ndan rahatsızsa, niçin bu “görevi” bırakmıyor?

İsrail’in Filistin’e uyguladığı son vahşet ve katliâma, amansız ambargoya karşı hangi “insanîlik” kaldı? Başbakan’ın tâbiriyle madem BOP doğmadan “ölen bir proje”ye dönüştü; bu durumda, “ölen” ve “bağlayıcılığı kalmayan” iflâs etmiş ve bitmiş bir “görev”de inadına kalmanın gereği nedir?

Irak ve Afganistan işgallerinin fiyaskoyla sonuçlanması üzerine, CIA’nın Türkiye İstasyon Şefi ve Ortadoğu uzmanı Graham Fuller bile “BOP felâket getirdi ve çöktü” tesbitini yapıyor. Bölgede Türkiye ile ABD’nin çıkarlarının uyuşmadığını, hatta çatıştığını belirtiyor. Peki, Türkiye Başbakanı neden hâlâ bunun gereğini yapmıyor; neden hâlâ “BOP eşbaşkanlığı”nda kalıyor?

Çoğu çocuk ve kadın bin beşyüze yakın mâsum insanın katledildiği, altı bini aşkın sivilin yaralandığı İsrail’in Gazze saldırısı, işgali ve ambargo süresince hiçbir diplomatik ciddî tepkide bulunmayan Başbakan ve siyasî iktidar, sadece “kuru kınamalar”la kalıyor. İsrail’e verdiği yüzmilyonlarca silâh alımı ihâlelerini, hiçbir savunma sanayii ve stratejik işbirliği anlaşmasını iptal etmiyor, askıya almıyor; neden?

AKP hükûmetinin Türkiye’yi, İsrail’in zulmüne açıkça arka çıkan ve milyonlarca masumun kanının heder olmasına ortak olan ABD’nin BOP’unun ortaklığında ve “eşbaşkanlığında” tutmasının maslahatı nedir? Başbakan neden “BOP eşbaşkanlığı görevi”nden istifa etmiyor?

23.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.01.2009) - “BOP’un eşbaşkanlığı” meselesi (2)

  (21.01.2009) - “BOP’un eşbaşkanlığı” meselesi (1)

  (20.01.2009) - “Ateşkes” oyunu…

  (19.01.2009) - “Bâzan zaaf zâlim olur…”

  (17.01.2009) - Ankara’nın Gazze soruları…

  (15.01.2009) - Meclis, neden “İsrail’i kınama kararı” alamadı?

  (13.01.2009) - Demokrat Partinin seyir defteri (5)

  (12.01.2009) - Demokrat Partinin seyir defteri (4)

  (11.01.2009) - Demokrat Partinin seyir defteri (3)

  (09.01.2009) - Demokrat Partinin seyir defteri (2)

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır