"Gerçekten" haber verir 13 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Fatma Nur ZENGİN

Eid Saeed*



Aralık ve Ocak ayları, bu sene (ve de artık geçen sene) Mısır’da tam anlamıyla festival ayları olarak geçen aylar. Hatta Mısır’a gelen turistleri gümrük kapısında “Mısır’da kutlamalar” adı altında rehber kitapçığı karşıladı bu dönemde. Kurban Bayramı ile başlayan kutsal günleri sırasıyla Katolik Noeli, Milâdî yılbaşı, Hicrî Yılbaşı, Aşure Günü ve 7 Ocak Koptik Noel (Ortodoks Noel) ile devam eden kutlamalar takip etti.

Bu üst üste gelen kutlamalar, Mısır’ın çok dinli ve çok kültürlü, aynı zamanda hoşgörülü boyutunu da ortaya çıkarıyor. Her yer ışıl ışıl. Camiler, kiliseler, sokaklar, caddeler, oteller… Herkes birbirine mutlu bayramlar mânâsına gelen “Eid Saeed” diyor. Bu bazen o kadar garip bir hal alıyor ki, konuştuğunuz herkesin dinini anlayamadığınızdan dolayı, farklı dinden olan insanlara, yanlış zamanlarda kutlamalar da yapabiliyorsunuz. Ben çok rahat bir şekilde karşımdakine “Senin dinin ne?” sorusunu yöneltemediğimden, bayramlarını tebrik etmeyi unuttuğum Müslüman arkadaşların yanı sıra, Kurban Bayramlarını tebrik ettiğim Hıristiyan arkadaşlar olduğunu da anladım. Ama herkes birbirine hoşgörülü ve anlayışlı yaklaştığından bir yanlış anlama da olmadı.

Bütün bu kutlamalar hızla devam ederken, Mısır’da bütün marketlerde alkol satışı yasak olduğundan dolayı, hiç alkollü içki alan kişiye de rastlamadım. 31 Aralık günü, bazı işlerimi halletmek için dışarıdaydım. Banka, faturalar, v.s. derken, köşedeki her zaman boş olan tekel bayiinin önünde hıncahınç bir kalabalık gördüm. İnsanlar bir yandan birşeyler alabilmek için birbirleriyle mücadele ediyorlardı, öte yandan tekel bayiine kasa kasa içkiler geliyordu. Ben ilk etapta Mısır’da daha önce hiç rastlamadığım bu görüntü karşısında şaşkına döndüm. Bir yandan iki gün önce İsrail’i protesto eden ve Filistin halkı için bir araya gelen Mısır halkı, öte yandan yılbaşı akşamı içki alabilmek için birbirini ezen Mısır halkı… Tabiî bir yandan bizi Türk oluşumuz itibariyle Türkiye’nin İsrail politikasından dolayı hâlâ suçlayan Mısırlılar da yok değil. İnsan yabancı olmanın verdiği bazı duygulardan dolayı her zaman tartışamadığı bu hassas mevzularda kendi ülkesini bile savunamazken, Türk dizilerini sabah akşam kendi kanallarında izleyen ve Türklerin alkol almasını tasvip etmeyen Mısırlıların oluşturduğu uzun tekel kuyrukları da birbirleriyle çelişen görüntüler oluşturmaktaydı. Tabiî ki bütün Mısırlıları tek bir kategori altına sokmak doğru değil. Her yerde olduğu gibi Mısır’da da “öyle düşünen” ve “düşünmeyen” insanlar mevcut.

Bütün bu bayram ve kutlamaların genellikle güzel bir atmosferde geçtiği bu günler, biz öğrenciler için imtihan zamanının habercisi. Ben de yoğun geçecek olan imtihan dönemimden dolayı bir-iki hafta boyunca yazılarıma ara vermek zorunda kalacağım. İmtihanlardan sonra İsrail’in Filistin’e saldırmaktan vazgeçtiği, insanların bir ihtimal daha duyarlı hale geldikleri bir ortamdan yazılarda kaldığımız yerde görüşebilmek ümidiyle…

*Arapçada “mutlu bayramlar” anlamına gelmektedir.

13.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.12.2008) - Yine aynı...

  (23.12.2008) - Moda mı, gizli politika mı?

  (16.12.2008) - Bayram sonrası mahmurluğu

  (09.12.2008) - Bursa’da bir bardak çay

  (02.12.2008) - Şehre, dizilere, festivale dair….

  (25.11.2008) - Yeni Asya’da yazmak demek…

  (18.11.2008) - İçinden ülkeler geçen şehir

  (11.11.2008) - Mısır’a da kış gelir...

  (04.11.2008) - Küresel kriz Mısır’da yok…

  (28.10.2008) - Şemsiye ve yeşil portakallar

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır