"Gerçekten" haber verir 22 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Cevher İLHAN

“BOP’un eşbaşkanlığı” meselesi (2)



Türkiye’nin “BOP eşbaşkanlığı” görevini üstlendiğini, bizzat Başbakan Erdoğan tarafından içte ve dışta büyük bir iddiayla vurgulamaya devam edildi.

11 Mayıs 2006’da Avusturya’da “Genişletilmiş Büyük Ortadoğu Projesine niye katıldınız’ diye eleştiriler geliyor; biz de ‘olacağız’ diyoruz” diyen Erdoğan, iki gün sonra (13 Mayıs 2006’da) “G-8 zirvesi”ne giderken Zaman gazetesine verdiği röportajda, “Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi Eşbaşkanı olarak Türkiye’ye büyük görev düşüyor” beyânında bulundu.

Bu açıklama aynı günkü Yeni Şafak gazetesinde “Bölgemizdeki gelişmeler karşısında Türkiye olarak üzerimize büyük görev düşüyor; bunun için de ABD’’ye bir ziyaret plânlıyorum… Türkiye, ‘Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi Eşbaşkanı olduğu için bunu ABD’yle konuşmamız gerekiyor” ifâdeleriyle yer aldı.

Devamında 20 Mayıs 2006’da Mısır ziyareti öncesi Esenboğa havaalanındaki basın toplantısında, “Ziyaretim sırasında Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi çerçevesinde yapmayı plânladıklarımızı da anlatma fırsatını bulacağız” diye konuşan Erdoğan, her fırsatta bu “BOP eşbaşkanlığı” görevini anlattı…

HER FIRSATTA “BOP EŞBAŞKANLIĞI” İKRARI…

Nitekim 6 Kasım 2006’da CNN Türk “Editör” programında “BOP içerisinde davet edilen ülkeler kimlerdir? Türkiye var, Yemen var, İtalya var; üç tane eşbaşkan var” bilgisini verdi. 4 Ocak 2007’de Beyrut dönüşü bunu, “Biz Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesini bunun için kabul ettik. …Türkiye, İtalya ve Yemen’le eşbaşkanlık görevi üstlendik” diye tekrarladı.

7 Şubat 2008’de Alman “Süddeutsche Zeıtung” gazetesindeki makalesinde, “Bu sebeple Türkiye, G-8 ülkelerinin de desteklediği Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi içinde inisiyatif almaktadır” diye yazan Erdoğan, “Türkiye’nin aldığı BOP eşbaşkanlığı görevi”ni bu süreçte yurtiçinde katıldığı çeşitli toplantılarında da deklâre etti. 19 Kasım 2005’te Denizli Polisevindeki işadamları toplantısında, “Eğer bugün Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi’nde Türkiye eşbaşkan olarak görev yapıyorsa” diye başladığı cümlesini “şu anda bu görevi yapmaya çalışıyoruz” diye bitirdi.

Peşinden 28 Aralık 2005’te atv’deki “siyaset meydanı”nda, “Biliyorsunuz, geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi içinde eşbaşkanız, bunun gereği olarak da inisiyatif alma gayreti içindeyiz” itirafını, 28 Nisan 2006’da İstanbul’da Sait Halim Paşa Yalısındaki Ubs Bank’ın yemeğinde, “Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi”ne niçin girdiklerini açıklamasıyla sürdürdü.

Başbakan Erdoğan, “BOP eşbaşkanlığı” ikrarını yalnız uluslararası zeminlerde, yerli ve yabancı medyada değil, partisinin ilçe kongrelerinde de dile getirdi. 26 Şubat 2006’da Üsküdar AKP ilçe kongresinde, “Biz Ortadoğu’da ‘GODKA’ denilen Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesinin içinde eşbaşkanız. Biz orada görev ifa ediyoruz. Böyle bir görev Türkiye’ye seçilerek verilmiştir” demesi, bunlardan biri.

Keza 4 Mart 2006 Tuzla ilçe kongresinde, “Büyük Ortadoğu Projesi’nin eşbaşkanlarından biriyiz” diyen Erdoğan, aynı gün katıldığı Bayrampaşa kongresinde, “Türkiye’nin Ortadoğu’da bir görevi var. Biz BOP’un eş başkanlarından biriyiz; bu görevi yapıyoruz” diye “BOP eşbaşkanlığı” görevini yineledi. Ardından 15 Temmuz 2006’da Artvin’de, “Biz Türkiye olarak GOKAP içerisinde yer aldıysak, bunun için bizlere davet yapıldı, bunlar olacak diye biz eşbaşkan olarak kabul ettik” ikrarında bulundu.

TÜRKİYE’YE GÖREV VERİLDİ” İTİRAFI…

Ancak Erdoğan’ın “BOP eşbaşkanlığı” beyânları bununla da bitmedi. Tamamı AKP’nin internet sitesi “akparti.org.tr”de yer alan partisinin Meclis grubunda yaptığı sunuşlarda da bu “görevi” defalarca kaydetti.

29 Kasım 2005’te AKP Grup toplantısında yaptığı konuşmada “Onun için biz şu anda Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi içerisinde eşbaşkanlık görevini üstlenmişiz” diye konuşan Erdoğan, 30 Mayıs’taki Grup’ta da “Türkiye, Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi içerisinde ortak üyeliğe kabul edilmiştir. Bizler bunun için burada bir ortak üyeliği ve ardından da eşbaşkanlık görevini İtalya ve Yemen ile birlikte kabul ettik” cümlesini sarfetti.

Aslında Başbakan Erdoğan’ın 21 Şubat 2006’daki Gurp toplantısında milletvekillerine “BOP eşbaşkanlığı rolü”nü izâhı, AKP siyasî iktidarının perspektifini açıkça ortaya koyuyordu. Erdoğan’ın açık açık, “Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika İnisiyatifindeki rolümüz, eşbaşkanlık görevimiz bize özellikle Ortadoğu’da önemli görevler yüklemektedir. Bugüne kadar başlattığımız bütün dış politika hamleleri, bu parametre üzerine kurulmuştur. Az önce bir kaçını hatırlattığım bu girişimler, aynı dış politikanın, aynı vizyonun tutarlı ve tamamlayıcı parçalarıdır” sözleri, AKP’nin dış politika açılımının temel dinamiklerinin ifâdesiydi.

Bunun içindir ki Başbakan hiçbir zaman “BOP eşbaşkanlığı görevi”nden vazgeçmedi. İsrail’in savaş uçaklarından attığı fosfor bombalarıyla, füzelerle, çoğu çocuk ve kadın bin beşyüze yakın insanın katlettiği, beş bini aşkın Filistinlinin yaralandığı son Gazze saldırısı sırasında bile 13 Ocak 2009’da AKP Meclis Grup toplantısında Başbakan, “BOP eşbaşkanlığı görevi”nden dem vurdu.

“Değerli arkadaşlar, Büyük Ortadoğu Projesi’nin amaçları bellidir ve o amaçların içerisinde Türkiye’nin üstlendiği görev de bellidir” sözleriyle BOP’un özgürlükler için kurulduğu övgüsüyle, “Ve burada (BOP’ta) Türkiye’ye de bir görev verildi ve biz bu görevi üstlendik” itirafında bulundu…

22.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.01.2009) - “BOP’un eşbaşkanlığı” meselesi (1)

  (20.01.2009) - “Ateşkes” oyunu…

  (19.01.2009) - “Bâzan zaaf zâlim olur…”

  (17.01.2009) - Ankara’nın Gazze soruları…

  (15.01.2009) - Meclis, neden “İsrail’i kınama kararı” alamadı?

  (13.01.2009) - Demokrat Partinin seyir defteri (5)

  (12.01.2009) - Demokrat Partinin seyir defteri (4)

  (11.01.2009) - Demokrat Partinin seyir defteri (3)

  (09.01.2009) - Demokrat Partinin seyir defteri (2)

  (07.01.2009) - Demokrat Partinin seyir defteri (1)

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır