"Gerçekten" haber verir 21 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Cevher İLHAN

“BOP’un eşbaşkanlığı” meselesi (1)



İsrail’in 22 gün süren ve İsrail Başbakanı Olmert’in ifâdesiyle “pamuk ipliğiyle bağlı”, Dışişleri Bakanı Livni’nin “bir tek roket atılsa yeniden Filistinlilerin üstüne çökeriz” tehdidiyle her an yeni bahanelerle “ateşkes”in bozulabileceği son Gazze saldırısı, birçok gerçeği su yüzüne çıkardı.

Bunlardan biri de Başbakan’ın ifâdesiyle Türkiye’nin ABD’nin “Büyük Ortadoğu Projesinin eş başkanlığı görevi” oldu. Bilindiği gibi baştanberi “bir kısım yandaş medya” ve kimi kalemşörler at gözlüğüyle siyasî iktidara yalakalık ve yağcılık yayınlarını yaptılar; Erdoğan’ın “BOP’un eşbaşkanlığı” görevini almadığını, hatta böyle bir ifâdesi olmadığını iddia ettiler.

Oysa “AKP Gerçeği”ni bütün yönleriyle ortaya çıkaran internet sitelerinde, yerli ve yabancı medyadaki onlarca ikrara yüzlerce sayfa yorum yapıldı. Başbakan’ın bu hususta yurt içinde yaptığı açıklamalar, özellikle partisinin kongrelerinde ve grup toplantılarındaki konuşmaların büyük bir bölümü zaten AKP’nin sitesi olan “akp.org.tr”de yer aldı.

En küçük bir araştırmada Başbakan’ın kendi ağzından oldukça iddialı sesiyle, “Biz Büyük Ortadoğu Projesinin eşbaşkanlığı görevini aldık” cümlesiyle başlayan demeçler okunmakta, dinlenmekte. Fakat ne garip ki “politik tarafgirlik” bunu görmemekte, görmezden gelmekte, hatta inkâr etme garâbetine düşmekte…

“BU PROJENİN EŞBAŞKANLARI…”

Bu konudaki ilk açıklama, Erdoğan’ın 16 Şubat 2004’de Fatih Altaylı’nın “Teke Tek” programında, “Şu anda Amerika’nın da Büyük Ortadoğu Projesi var ya, Genişletilmiş Ortadoğu, yani bu proje içerisinde Diyarbakır bir merkez, bir yıldız olabilir. Bunu başarmamız lâzım” beyânıyla başladı. Erdoğan’ın bu ifâdeleri ertesi gün gazetelerde yer aldı.

Peşinden 28 Temmuz 2004 günü gittiği İran’da, basın mensuplarının sorularına, “Demokratik ortak olarak geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika projesi içinde, bu projenin eşbaşkanları arasındayım” diye konuştu. Bu sözleri, partinin internet sitesine de konuldu.

Erdoğan, 8 Haziran 2005’te ise bir soru üzerine basına, Geniş Büyük Ortadoğu Projesi’nde demokratik ortak olarak bir görev üstlendiğini ve bu görevle birlikte eş başkanlığın verildiğini hatırlattı. “Bizim sınırdaşımız, komşumuz olan örneğin bir Suriye, bir Ürdün, bir Lübnan, Kuzey Afrika ülkeleri, Fas, Tunus, bunlara yaptığımız ziyaretler, hepsi bunun birer adımıdır ve bu da devam edecek” dedi. Bu cevap da “akparti.org.tr”de çıktı. Keza 27 Temmuz 2006’da CNN Larry King Show’da, “Daha önce Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika girişimi içerisinde zaten yer almıştık. Burada eşbaşkanlık görevi üstlenmiştik” beyânı bunlardan biri. Erdoğan, “BOP’un eşbaşkanlığı”nı yerli ve yabancı medyanın yanı sıra yurtiçinde ve yurtdışında katıldığı çeşitli toplantılarda hem BOP’u medhetti hem de “BOP’un eşbaşkanlığı görevi”ni övünerek anlattı.

Çırağan Sarayında, 25 Haziran 2005’de “ABD-TESEV-Alman Marshall Fonu Toplantısı”nda, “Üstlendiğimiz misyon gereği” diye başladığı cümlesini “eşbaşkanı olduğumuz genişletilmiş Ortadoğu projesi için” diye devam ettirdi. Aynı gün Yeni Şafak gazetesinde İstanbul NATO Zirvesi öncesi, “Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin katılımı”ndan bahisle, “eşbaşkanlar olarak Türkiye, İtalya, Yemen üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye çalışacağız” taahhüdünü dile getirdi.

28 Ocak 2005’te Davos’ta Klaus Schwab’la söyleşide,“Türkiye işlevini Büyük Ortadoğu Projesi içinde, bu bölgede etkin bir şekilde yerine getirecektir. Her görüşmede, attığımız her adımda bunun uygulamasını yapıyoruz” konuşması, “BOP’un eşbaşkanlığı” açık itiraflarındandı.

“BOP’DA ÖNEMLİ ROL OYNUYORUZ…”

Yine 7 Haziran 2005’te ABD yolculuğunda Zaman gazetesine verdiği röportajda, “Biliyorsunuz GOP, bir alt biriminin eşbaşkanlığını üstlendiğimiz bu proje. Olay sadece Ortadoğu’yu kapsamıyor… Bu konuda yapacağımız çalışmalara komşu ülkelerden başladık. Suriye, Lübnan, Fas, Tunus gibi ülkelere geziler düzenliyoruz. Yakında Cezayir’e gideceğiz, Ürdün’e gideceğiz” dedi.

Nitekim bir gün sonra ABD’de Wıllard Otelde düzenlediği basın toplantısında “’Sea Island’ sürecinde Türkiye, İtalya ve Yemen geniş büyük Ortadoğu projesi’nde bir görev üstlendik ve eşbaşkanlık bu üç ülkeye verildi” diye bildirdi. Peşinden 10 Haziran’da Amerikan Dış Politika Derneği (FPA) toplantısında, “Biz Türkiye olarak bildiğiniz gibi, Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika İnisiyatifi çalışmalarında rol aldık. Eşbaşkan olarak bu süreci işletmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Ardından da 12 Haziran’da ABD dönüşü Esenboğa havaalanında, “Biz Büyük Ortadoğu Projesi’ne bu seyahatte başlamadık. Biliyorsunuz adı değişti, ‘Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika İnisiyatifi’ olarak belirlendi. Bunun içerisinde Türkiye, İtalya ve Yemen, eşbaşkan olarak çalışmaya başladık” bilgisini verdi.

Üç gün sonra 15 Haziran’da Esenboğa’dan Lübnan’a hareketinden önce de “Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika İnisiyatifi çerçevesi içerisinde Türkiye eşbaşkanlık olarak paylaştığı bir görevi yürütecek” tekrarında bulundu.

7 Temmuz 2005’te ABD Dünya İş Konseyi (World Affaırs Councıl) toplantısında “Türkiye’nin ABD’yle yapabileceği çok şey var. Türkiye’nin Sea Island sürecinde, Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika İnisiyatifi’nde eşbaşkan olarak yer almış olması bundan kaynaklanmaktadır” izâhını yaptı.

Aynı yıl (13 Eylül 2005) yeniden gittiği ABD’de, Dış İlişkiler Konseyi (CFR) toplantısına katılan Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin aldığı “BOP’un eşbaşkanlığı görevi”ni, “Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika girişimi içinde önemli bir rol oynuyoruz. Amerika’nın Ortadoğu’da oynayacağı önemli bir rol var, onun bir parçasıyız” açıklamasıyla sürdürdü…

21.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.01.2009) - “Ateşkes” oyunu…

  (19.01.2009) - “Bâzan zaaf zâlim olur…”

  (17.01.2009) - Ankara’nın Gazze soruları…

  (15.01.2009) - Meclis, neden “İsrail’i kınama kararı” alamadı?

  (13.01.2009) - Demokrat Partinin seyir defteri (5)

  (12.01.2009) - Demokrat Partinin seyir defteri (4)

  (11.01.2009) - Demokrat Partinin seyir defteri (3)

  (09.01.2009) - Demokrat Partinin seyir defteri (2)

  (07.01.2009) - Demokrat Partinin seyir defteri (1)

  (06.01.2009) - Neden?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır