"Gerçekten" haber verir 24 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

H. İbrahim CAN

Cumhurbaşkanı Gül’ün Irak ziyareti



Cumhurbaşkanımız sayın Abdullah Gül’ün Irak ziyareti nihayet gerçekleşiyor. Son zamanlarda Irak ile özellikle Kuzey Irak Yönetimi ile ilişkilerde girilen hızlı iyileşme süreci, bu ziyaretle zirvesine ulaşıyor.

Türkiye’nin Irak politikasının temel prensibinin, bu ülkenin bütünlüğünün korunması olduğu her fırsatta dile getiriliyor. Amerika da bölgede istikrar ve güvenliğin en temel unsurunun buna bağlı olduğunun farkında.

Irak’ın kontrolünü daha uzun süre elinde tutamayacağını anlayan Amerika, şimdi hem onurlu bir şekilde çekilmenin, hem de sonrasında iç savaşla kaosa sürüklenen bir ülke bırakmamanın hesaplarını yapıyor. Çekilme takvimi belli: 2010 yılı Ağustos ayı sonuna kadar birliklerin büyük bir kısmı ülkeyi terk ederken, 35 ila 50 bin kişilik birlik birbuçuk yıl daha ülkede kalacak. 2011 sonunda da tamamı Irak’tan ayrılmış olacak.

ABD’nin Irak savaşı hakkında “Fiyasko” ve “Kumar” adlı iki kitap yazan Thomas Ricks, “Siyasal bir devrim oluşturulması amaçlandı. Güvenlikte iyileşme sağlandı, ama Irak’ın temel sorunlarından hiç birisi çözülemedi” diyor.

Gerçekten de Amerika sonrası Irak’a ilişkin üç temel sorun yerinde duruyor: Irak’ın hükümet şeklinin nasıl olacağı; ana mezhep ve etnik grupları arasındaki ilişkiler ve petrol gelirlerinin bunlar arasında nasıl paylaştırılacağı.

Bu ülkedeki durum ülkemizi de yakından etkileyecek. Türkiye açısından Irak’la ilişkilerin ekonomik boyutu da çok önemli. Özellikle Irak’taki güvenlik sorununun çözümlenmesi, Irak ekonomisinde patlama sağlayacak.

Bu ülkenin yeniden inşası çalışmaları ABD ve İngiltere başta olmak üzere bütün müttefik ülkelerin ağzını sulandırıyor. İnşaat sektöründe Türkiye’nin uluslar arası başarıları herkesçe biliniyor. Zaten halen Kuzey Irak’ta seksenden fazla Türk şirketi bu işleri yapıyor. İki ülke arasında ulaşılan ticaret hacmi 2,5 milyar dolar.

Tabi Türkiye’nin Irak ilişkilerinde Kuzey Irak Yönetimiyle ilişkiler ve esasen PKK’nın tasfiyesi önemli yer tutacak.

Irak Cumhurbaşkanı Talabani’nin 5. Dünya Su Forumu sebebiyle yaptığı İstanbul ziyaretinde “Nisan ayı içinde PKK’ya silâh bırakma çağrısı yapacakları” yolundaki sözleri, Cumhurbaşkanımızın iyi gelişmeler olacağı açıklaması ve şimdi Irak ziyaretinin zamanlaması, ülkemizin hassas olduğu bu konuda da mesafe kaydedilmekte olduğunu gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Gül, Irak’ta bütün taraflarla görüşmeler yapıyor. ABD sonrası Irak’ta denge kurulamazsa hangi tarafın egemen olacağı belli olmadığı için, bu konuda dikkatli bir yaklaşımın benimsenmesi şart. Şu anki siyasal yapı Şiî çoğunluğun egemenliğinde. Sünnî azınlığın bu durumu hazmetmesi zaman alacak. Ayrıca Arap ve Kürt nüfusun arası da iyi değil. Özellikle Kerkük meselesi gerilim noktası oluşturuyor.

Irak’ın toprak bütünlüğü korunurken, Kuzey Irak’ta Kürt nüfusun oluşturduğu ve ABD’nin himayesi, petrol kaynaklarına sahip olması ve Türkiye ile ticarî ilişkileri sayesinde güçlenmekte olan özerk yönetimin de ikna edilmesi gerekecek. Bütün bunlar Cumhurbaşkanı Gül’ün Irak ziyaretinde masaya yatırılacak.

Temennimiz Irak’a bir an önce istikrar ve huzurun gelmesi. Bu aynı zamanda ülkemiz için de PKK meselesinde önemli adımlar atılması ve yeni ekonomik kaynaklar anlamına gelecek. Ama ondan da önemlisi, Türkiye, bölgedeki istikrar odağı olma fonksiyonunu güçlendirecek.

24.03.2009

E-Posta:


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.03.2009) - Türk kökenli Almanlar (mı?)

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis