"Gerçekten" haber verir 20 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

H. İbrahim CAN

Türk kökenli Almanlar (mı?)



Türklerin Batı Almanya’ya büyük göçü 1960’lı yılların ‘Alman Ekonomik Mucizesi’ ile başladı. 1961’den itibaren yaşanan büyük ekonomik patlama işgücü ihtiyacı doğurunca, Almanya kadim müttefiki Türkiye’ye koştu. Ve kısa süreliğine geçici olarak gelen misafir işçiler olarak bakılıyordu.

Aradan üç dört yıl geçince ailelerini de getirmelerine izin verildi. Gelenlerin büyük bir kısmı kırsal kesimdendi. Dil bilmiyorlardı. Türkiye’de iken bir çoğu şehir bile görmemişti. Almanya’da büyük bocalamalar yaşadılar.

“-İlk geldiğimizde ne yapacağımızı şaşırdık. Onlara uymamız gerekiyor diye kılık kıyafetlerimizi atıp onları taklit ettik, onlar gibi yaşamaya çalıştık. Sonra anladık ki böyle yapmamız gerekmiyormuş, yeniden köydeki giysilerimize ve kendi hayat tarzımıza döndük.”

Böyle diyordu 45 yıl önce Almanya’ya yerleşen dayı kızı.

Birinci nesil lisan öğrenmedi. 1990 yılında bana çalıştığı madende rehberlik etmek isteyen eniştem, Alman mühendise sorularımı bile aktarmayı başaramadı. Sonunda mühendisin İngilizce bildiğini keşfedince ben enişteme tercümanlık yapmak durumunda kaldım.

İkinci nesil yavaş yavaş lisan öğrenmeye başladı, ancak eğitimde başarılı olamadı. İlk iki nesil yatırımlarını Türkiye’ye yaptı. Köyler ve kasabalara büyük binalar diktiler, verimsiz yatırımlara para yatırdılar ve batırdılar. Üçüncü nesil ise artık Almanca eğitim görüyor. Almanya’da kalıcı olduğunu biliyor ve ona göre yatırım yapıyor. Meslek öğreniyor, iş kuruyor, ev alıyor.

Bugün Almanya’da yaşayan 2 milyon 800 bin Türkün önemli bir kısmı Alman vatandaşı. Alman Milletvekili Cem Özdemir’in dediği gibi, Türkler artık Almanya’da misafir işçiler değil, Türk kökenli Alman vatandaşları haline geldi.

Aslında Türkiye’nin politika olarak Türklerin Avrupa’ya yerleşmesini teşvik etmesi gerekir. Bütün Türkleri Anadolu’da toplamak yerine Türklerin bütün dünyaya yayılmasının teşvik edilmesi, ülkemizin geleceği için de yararlı olacaktır.

Zaten Millî Eğitim Bakanlığının gönderdiği yüzlerce Türk öğretmen, orada yetişen yüzlerce eğitimci, Türk çocuklarına Türkçe ve Türk kültürü eğitimi veriyor. Gönderilen din adamları, iyi organize olmuş cemaatler de dinî ve ahlâkî eğitim sağlıyorlar. Ama bu çocukların mutlaka Almanca’yı erken yaşta öğrenerek, eğitimde yaşanan başarısızlıkların önüne geçilmelidir. Zira Berlin Nüfus ve Kalkınma Enstitüsünün araştırmasına göre, Türkler Almanya’daki en az entegre olan azınlık durumunda. İlkokuldaki Türk çocukların yüzde 30’u okulu bitirmeden ayrılıyor; ortaokulu bitirenlerin oranı yüzde 14.

Maalesef küreselleşen iletişimle Almanya’daki Türkler internet ve televizyonlar aracılığıyla Türkiye’de yaşanan yozlaşmanın etkisinden uzak kalamıyorlar. Burada da iş yalnızca devletimize değil, oradaki sivil toplum örgütlerine düşüyor. İçinde yaşadıkları toplumun sosyal ve siyasal hayatına katılmaları teşvik edilmelidir.

Devletimizin, özellikle Almanya’daki Türk nüfusun yüzde ellisini oluşturan 27 yaş altı gençlerin, bu ülkenin eğitim sisteminde yeterli eğitim almaları ve lisanı öğrenmelerini teşvik edecek programlar geliştirmesi; hem de Türkçe, Türk kültürü ve dinî eğitimi Alman hükümeti ile koordineli şekilde düzenlemesi gerekiyor.

Artık onlar “Gurbetçi vatandaşlarımız” değil; “Türk kökenli Almanlar”!

Bunu görüp buna göre politikalar üretmenin vakti geldi de geçiyor bile.

20.03.2009

E-Posta:


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis