"Gerçekten" haber verir 18 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Robert MİRANDA

Meksika’da İslâm yayılıyor



Meksika’nın, San Cristobal de las Casas bölgesinde çocuklar bir İslâmî okula gidiyor, rahlelerin başında diz kırıyor ve Kur’ân-ı Kerim’i Arapça’sından tilâvet ederken adeta zamanın derinliğinde sallanıp duruyorlar.

Büyük yaştaki kızlar ise başları gereken şekilde örtülü ve bütün çocuklar ayakkabılarını kapının önünde çıkarmış halde oturuyorlar.

Bu İslâmî medrese Meksika’nın, San Cristobal de las Casas bölgesinde yer alan küçük ve fakat günden güne büyüyen ihtida etmiş Müslümanlara ait. San Cristobal de las Casas toplumu Meksika’nın güney eyaletlerinden Chiapas’ta yaşayan ve 1994’de Meksika hükümetine karşı devrimci bir ayaklanmayla gündeme gelmiş bir topluluktur.

Chiapas, Meksika’nın en güneyde yer alan eyaletidir ve güneydoğu tarafında yer alır. Chiapas, kuzeyde Tobasco’ya, kuzeybatıda Veracruz’a ve batıda ise Oaxaca’ya sınırdır. Chiapas’ın doğusu ise Guatemala’ya sınırken, güney tarafında ise Pasifik Okyanusu’na kıyısı vardır.

Bahsettiğimiz silâhlı isyandan bu yana Chiapas’taki bir çok Kızılderili İslâmiyet’le şereflendi. Hatta, hükümet artan sayıda ihtida vak'alarının üzerine şüphelenmiş ve Müslüman topluluğunun peşine gizli servis elemanlarını takmış bile.

1990’ların ortalarında, İspanyol kökenli Müslümanlar Latin Amerika’ya doğru bir tebliğ hareketi başlattılar ve o sırada liderleri Aureliano Perez’di. Perez, Meksika hükümetiyle mücadele halinde olan Chiapas’lı yerlilere İslâmiyeti tebliğ etti. Yerliler, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (asm) öğretilerine oldukça açık ve müsaittiler.

Meksika’da Katolik Hıristiyanlığın egemenliğine ve etkisine rağmen, İslâm şehirlerin sınırlarına kadar dayanmış ve şehirde yer alan onlarca süslü kilisenin yakınlarına kadar ulaşmış durumdaydı.

Chiapas’ta İslâmiyetle şereflenenlerin çoğunluğu daha evvel Protestan yahut Katolik olan Maya Kızılderililerindendi.

Perez sadece tebliğ etmekle kalmayıp yeni ihtida etmiş Müslümanlar için üç farklı sektörde ekonomik faaliyetler de geliştirmişti: Gıda, marangozluk ve tekstil. Ve bu şekilde neredeyse kendi kendine yeten bir ekonomi oluşturulmuş, böylece Müslüman erkeklerin mesai sırasında işi bırakıp namazlarını kılma özgürlükleri sağlanmış ve Müslüman kadınlar da özellikle tekstil sektöründe çalışarak bağımsız bir gelir elde etmiş ve yerli ekonominin oluşmasına katkıda bulunmuştu.

İslâmiyetle şereflenen yerliler, İslâmiyetin onlara kazandırmış olduğu en önemli şeylerden birinin, 1500’lü yıllarla birlikte gelen İspanyol akınları ile başlayan kültürel baskılardan kurtulmaları olduğunu söylüyor.

Şimdi kendine İbrahim diyen ve önceki adı Anastasio Gomez adında 21 yaşındaki Chiapaslı Kızılderili, “İspanyollar beşyüz yıl önce bizi yok etmeye gelmişlerdi. 500 yıl sonra ise yine başka İspanyollar bizden koparılan bilgeliğin bir benzeriyle geri döndüler” diyor.

İbrahim bir Müslüman ve bir Kızılderili olmak arasında herhangi bir çelişki görmüyor. İbrahim Gomez kendinden emin bir üslûpla “İşte daha önce hiç sahip olmadığım bir aileye kavuşmuş oldum” diyor ve ekliyor: “Müslüman olduğun zaman, bütün geçmişin adeta siliniyor. Sanki bu yeniden doğmak gibi birşey”.

Sana katılıyorum kardeşim.

Bugünlerde ABD’nin Milwaukee şehrinde bir dersane inşa ediyoruz. Amacımız bu şehri, ABD’de, Bediüzzaman Said Nursî’nin mesajını taşıyan Risâle-i Nurların yayılması için bir anahtar şehir ve merkez haline getirmek.

Niyetimiz Amerika Birleşik Devletlerinin her tarafından yeni Müslüman olmuş insanları Milwaukee’deki bu dersanemize çağırarak onlara Risâle-i Nur’u öğretmektir.

Aynı zamanda Meksika’nın Chiapas eyaletindeki ve Latin Amerika’nın daha bir çok ülkesindeki Müslüman kardeşlerimize de Risâle-i Nur’u öğretmek ve yaymak istiyoruz.

Bu projemiz ve niyetimiz hakkında daha detaylı bilgi almak ve fikirlerini belirtmek için bütün Nur talebesi kardeşlerim [email protected] adresine mail gönderebilir.

TERCÜME: UMUT YAVUZ

Islam Grows In Chiapas , Mexico

In San Cristobal de las Casas , Mexico , children attend an Islamic school in this city and sit cross-legged at low desks and rock in time as they recite the Quran in Arabic.

The older girls' heads are wrapped in obligatory scarves, and all the children are required to leave their shoes at the door.

This Islamic madrasa is part of a small but growing community of several hundred Muslim converts in San Cristobal de las Casas, a Mexican community in the southern State of Chiapas known for initiating a revolutionary campaign against the Mexican government in 1994.

Chiapas is the southernmost state of Mexico , located towards the southeast of the country. Chiapas is bordered by the states of Tabasco to the north, Veracruz to the northwest, and Oaxaca to the west. To the east, Chiapas borders Guatemala , and to the south the Pacific Ocean .

Since that armed insurgency, many Indians in Chiapas have converted to Islam. Indeed, the government suspects the new converts of subversive activity and has already set the secret service on to the track the movements of the newly converted Muslims.

In the mid 1990s, a group of Spanish Muslims embarked to Latin America to spread the word; their leader was Aureliano Perez. Perez offered Islam to the Indians of Chiapas fighting the Mexican government; the Indians were quite open to the teachings of the prophet Mohammed, peace be onto him.

Despite the predominance of Catholic Christianity in Mexico , Islam has established itself on the edge of the town, a little way off from the town’s beautiful and plentiful churches.

The new converts to Islam in Chiapas are almost all Maya Indian who were once Protestants or Catholics.

Perez promoted fruitful activities among the converted Muslims in three main areas: food, carpentry and textiles. An almost totally self-reliant economy was established, allowing men to practice Islam around the clock, while women - engaged in textile handicrafts - were assured of an independent income that improved the domestic economy.

The converts say they've embraced Islam as deliverance from cultural oppression that began with the Spanish Conquest of the 1500s.

''Five hundred years ago, they came to destroy us. Five hundred years later, other Spaniards came to return a knowledge that was taken away from us,'' said Anastasio Gomez, a 21-year-old Indian who now calls himself Ibrahim.

He sees no contradiction in being a Muslim and an Indian.

''This is the family I never had before,'' Gomez explained, with a blissful expression.

''When you become a Muslim, all your past beliefs are erased. It's like being reborn.''

I agree brother.

We are building a Dersane in Milwaukee to make this city a key metropolis in the United States telling the message of Bediuzzaman Said Nursi’s Risale-i Nur.

We intend to invite newly converted Muslims from all across the United States to Milwaukee to learn Risale-i Nur at our Dersane. We also intend to bring the Risale-i Nur to our Muslim brothers and sisters in Chiapas , Mexico and other Latin American countries.

For more information about this project you can email me at [email protected]

18.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.03.2009) - Mevlid Kandili’ni idrak ederken

  (04.03.2009) - ABD, Irak’tan çekilsin; Nursî yolu gösteriyor

  (26.02.2009) - Amerikan ekonomisinin kamulaşması

  (18.02.2009) - Açgözlülük Amerika’daki ekonomik krizi ateşledi (2)

  (11.02.2009) - Amerikan vahşi kapitalizminin yükselişi ve düşüşü (1)

  (04.02.2009) - Şimdi Obama’yı zorlama zamanı

  (28.01.2009) - İsrail’in Siyonist savaş suçluları yargılanmalı

  (14.01.2009) - Amerikan medyası duyarsız ve tarafgir

  (07.01.2009) - Siyonist ve Neo-conlar Filistin devletini mayınlıyor

  (31.12.2008) - İsrail ve Filistin

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis