"Gerçekten" haber verir 22 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Mehmet KARA

Demokrasi mi, yoksa yayıncılık kusuru mu?



“Ben darbe taraftarıyım, birçok şeyin resetlenmesi lâzım, darbeyle birçok kişiye gözdağı verilmesi lâzım!” Bu sözler NTV’nin yayınında “Seçim Otobüsü” programında bir gencin söylediği cümleler.

Bu sözleri duyunca hayretler içinde kaldık. Hele bu cümlelere başka bir gencin de destek vermesi hayretimizi daha da arttırdı.

Görüntüler gazetelerde haber olunca görüntüyü yayınlayan televizyon “darbe çağrısı yapılan bu konuşma”nın gözden kaçtığı ve yayın kazası (!) olduğunu belirten bir açıklama yaptı. Bu yayının “demokrasi kusuru” değil, bir “yayıncılık kusuru” olduğu söylendi. Canlı yayın olsa bir derece anlaşılabilir fakat, daha önceden çekilmiş ve banttan yayınlanan bir programda darbe çağrısının yapılmasının yayınlanması normal bir durum değil. Hele ki Ergenekon soruşturmasının son sür'at devam ettiği, 28 Şubat postmodern darbesi ve 12 Mart muhtırasının yıl dönümlerinin konuşulduğu şu günlerde “darbeli” konuşmaların daha dikkatli takip edilmesi gerekmez miydi? Bunu haber yapanlara da “maksatlı” haber yaptıklarını söylemeden önce…

Bilindiği gibi Türkiye’de darbe çağrısı yapmak anayasal suç. Bunu basın yayın yoluyla yapmak da ayrı bir suç. NTV’nin bu yayını üzerine MAZLUMDER suç duyurusunda bulundu. Bakalım dâvâ açılacak mı, açılırsa dâvânın seyri nasıl olacak? Dâvânın sonucu birçok dâvâyı da etkileyebilir. Merakla bekliyoruz.

Zira, darbe yapmak ne kadar suç ise darbe çağrısı yapmak, darbeyi savunmak, darbe ile ilgili imada bulunmak da suçtur.

* * *

ANLAYAN ANLIYOR MU?

Mahallî seçimler de bazı partiler büyükşehirlerde aday göstermediler. Kanunen, seçmenin direkt olarak başka bir partiye oy vermeleri için yönlendiremedikleri için, hal ve hareketleri ile bunu göstermeye çalışıyorlar.

Geçtiğimiz hafta içinde BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun gazetelerin Ankara Temsilcilerine bir öğle yemeği verdi. Yazıcıoğlu yemekte, partisinin projelerini anlatırken, Ankara büyükşehir için adaylarının olmadığı hatırlatıldığında, “Desteklediğim parti yok, ancak karşı olduğumuz partiler var meselâ CHP…” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday göstermeyen bir parti de DSP. CHP ve DSP’nin güçlü olduğu illerde karşılıklı aday çıkarmaması konusunda “prensipte anlaşıldığı” söylenmişti. CHP, DSP’yi bu konuda kandırdı. Sezer “Artık bu aşamada değerlendirme yapmak doğru olmaz” dese de bu sözde bile kırgınlığı ya da kızgınlığı belli ediyor. Sezer CHP’nin adayı Karayalçın’ı kabulünde söylediği söz de ilginçti: “Yasal olarak bir siyasî partinin başka partiyi destekleme olanağı yok ancak Sayın Karayalçın’a başarılar diliyorum. Anlayan anlamıştır sanırım…” Anlayan anladı mı? bir hafta sonra göreceğiz…

* * *

BAŞARI KRİTERİ…

Seçimler yaklaşırken partiler yüzde kaç alırlarsa başarılı olacaklarının hesabına girdiler. Kimisi geçmiş mahallî seçimlerdeki, kimileri de son genel seçimlerdeki oy oranlarını baz alıyor. CHP Genel Başkanı Baykal ise, rakibinin başarı çıtasını söylüyor.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, geçen mahallî seçimlerdeki oy oranını baz alanlardan. “Yüzde 42’nin üzerinde oy alacağız. Benim için başarı budur. 2004 yerel seçimlerinde il genel meclisi bazında aldığımız oyun üzerine çıkmış olacağız” diyor.

Baykal’ın “AKP’nin ancak yüzde 52’nin üstünde oy alması halinde başarılı sayılacağına” ilişkin sözlerini hatırladığımızda AKP’nin yüzde 47’nin altında olması durumunda rahat olamayacağı da ortada.

* * *

CHP NE ZAMAN İKTİDAR OLUR?

Başbakan Erdoğan, “Sayın Baykal’ın dili sürçtü her halde, 2011 yılında iktidar olacağım diyor, aslında 3011 yılında olacak” demesi CHP’lileri hayli sinirlendirmiş. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, “Öyle anlaşılıyor ki, Sayın Başbakan milâdî takvime pek aşinâ değil. Kendisinin daha çok aşinâ olduğu bir takvim var. Biz söyleyelim, CHP en geç 1432 yılında iktidar olacak. Hicrî takvimle. Belki o rakamları kendisi daha iyi bilir” demişti.

Milletin değerlerine ters düşen bir partinin Türkiye’de iktidar şansının olmayacağını onlar da biliyor olmalılar ki, “açılımlar” yapmışlardı. Bu açılımların bazılarının foyası erken çıktı, bazılarının da seçime yönelik olduğu belli oldu. İster 2011 deyin ister 1432 CHP’nin iktidar olabilmesi için çok uzak senelerin geçmesi gerekiyor.

* * *

PROMOSYONLA TC KİMLİK NO’SU…

Kimliklerinde TC kimlik numarası bulunmayan vatandaşların seçimlerde oy kullanabilmek için “TC kimlik numaralı belge” alma şartı yumuşatılsa da nüfus müdürlüklerindeki çileleri devam ediyor.

Ancak nüfus müdürlükleri vatandaşa biraz olsun “şirin gözükebilmek” için yollar bulmuşlar. Günde bin 500 kişiye yeni kimlik veren Sivas Nüfus Müdürlüğü kimlikleri değiştiren vatandaşlara çorap dağıtıyormuş. Aynı müdürlük daha önce de oyuncak ve değişik hediyeler dağıtmış.

Her şey daha çok kişinin oy kullanabilmesi için… Her şey demokrasi için…

22.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.03.2009) - “TC kimlik no” sıkıntısı giderildi mi?

  (16.03.2009) - Babam inşallah kazanmaz!

  (15.03.2009) - Anayasa değişikliği başka bahara

  (14.03.2009) - Başarısız olan gider mi?

  (08.03.2009) - Oy namustur

  (07.03.2009) - ‘Nereden girdiyseniz oradan gidin’ mi denilecek, yoksa…

  (06.03.2009) - Üslupsuzluk

  (01.03.2009) - 28 Şubat’tan Ergenekon’a

  (28.02.2009) - Oy için demokrasiye zarar verilemez

  (27.02.2009) - Âhirete kadar okumaya devam

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis