"Gerçekten" haber verir 11 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Vehbi HORASANLI

Çözüm Bediüzzaman’da



8 Mart Pazar günü ASDER’in düzenlemiş olduğu “Tarihten Bugüne Kürt Meselesi ve Çözüm Önerileri” konulu panele katıldım.

Emekli General Adnan Tanrıverdi’nin yönetmiş olduğu panelde konuşmacılar sık sık Bediüzzaman’a atıfta bulunarak Kürt sorununda en etkili çözümünü tartıştılar.

Dr. Ramazan Balcı, “Türklerin ve Kürtlerin Müşterek Tarihi ve Osmanlı Döneminde Kürt Meselesi” başlıklı konuşmasında daha önce yayınlanmamış kaynaklara dayanarak meselenin kökenine kadar inmeyi başardı ve bilmediğimiz bir çok konuda tarihe ışık tutarak Türk-Kürt kardeşliğini ortaya çıkardı. Çözüm tekliflerinde ise Bediüzzaman’ın eserlerine müracaat edilmesi gerektiğini ifade ederek çarpıcı örnekler verdi. Said Nursî’nin idealist insan modeline atıfta bulunan Balcı, “Kimin himmeti milleti ise o tek başına bir millettir” sözünü değerlendirdi. Bu bölümdeki Bediüzzaman ile ilgili sözleri sık sık alkışlarla kesilen Balcı, güzel ve doyurucu bir konuşma yaptı.

Daha sonra “Cumhuriyet Dönemi Kürt Meselesi, Kürt İsyanları, Bölücü Hareketler ve PKK, Dış Güçlerin İstismarı” konulu konuşması ile Em. General Korkmaz Tağma konuştu ve Türklerle Kürtleri bir arada tutan en önemli bağın “İslâmiyet” olduğunu ifade etti. Pazar akşamının Mevlit Kandili olması dolayısıyla sık sık Peygamberimizin hadislerine ayrıca değinen Tağma, tek parti devrinde yapılan hataları da gündeme getirdi.

“İslâmda Kavmiyetçilik, Terörle Mücadele ve Yapılan Hatalar” konulu takdimde ise Emekli Albay Prof. Dr. Ahmet Alper söz aldı ve konuşmasının neredeyse tamamında Bediüzzaman Said Nursî’den alıntılar yaptı. Özellikle “Münâzarât” isimli eserine değinen Alper, “Şu müsbet fikr-i milliyet; İslâmiyete hadim olmalı, kal’a olmalı, zırhı olmalı, yerine geçmemeli. Çünkü İslâmiyet’in verdiği uhuvvet içinde bin uhuvvet var; âlem-i bekada ve Âlem-i berzahta o uhuvvet baki kalıyor. Onun için, uhuvvet-i milliye ne kadar da kavi olsa, onun bir perdesi hükmüne geçebilir. Yoksa onun yerine ikame etmek; aynı kal’anın taşlarını, Kal’anın içindeki elmas hazinesinin yerine koyup, o elmasları dışarı atmak nev’înden ahmakane bir cinayettir” dedi.

“Bireyden Topluma Kimlik Özeleştirisi ve Terörle Mücadelede Çözüm Önerileri” konulu konuşması ile Prof. Dr. Nevzat Tarhan kürsüye geldi ve insanlarımızın ırkçılığı benimsemediğini ifade etmesine rağmen bal gibi ırkçılık yaptığını söyledi. “Ben kafatasçı değilim ama Türkün Türkten başka dostu yoktur” sözünü hatırlatan Tarhan, “ne kadar milliyetçiyiz?” anketini dinleyicilere takdim etti.

“Kendi kimliğini yoksay” anlayışının bilimsel ve çağdaş olmadığına değinen Tarhan, özellikle tek parti döneminde yapılan yanlışlara da değindi.

“Kürt Meselesinde Çok Sorulan Sorular” konusunda konuşan Em. General Adnan Tanrıverdi ise sürenin uzaması ve konuşmacıların yeterli cevaplar vermesi dolayısıyla oldukça kısa bir konuşma yaptı. Dinimize atıfta bulunarak birleştirici rolüne vurgu yapan Tanrıverdi, soru ve cevaplar bölümüne geçti ve konuşmacılara yeniden söz verdi.

Yazılı soruları cevaplayan konuşmacılar tebrik ve teşekkürler ile semineri sona erdirdiler. Bu maksatla emeği geçen bütün ASDER mensubu arkadaşlara ve konuşmacılara teşekkürü bir borç bilir devletimizin bu konuda ortaya çıkan çözüm tekliflerine kulak vermesini dilerim.

11.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.03.2009) - Said Nursî helâllik istedi mi?

  (23.02.2009) - 40. yıl mesajı

  (09.02.2009) - Şalcı Şöhret Ana'nın hikâyesi

  (22.01.2009) - Demek ki hukuk herkese lâzım olurmuş

  (13.01.2009) - 1. Gazze Savaşı

  (07.01.2009) - Güzel bir Gazze projesi

  (05.01.2009) - Müslümanın fıtratı ve vicdanı

  (28.12.2008) - Şapka Kanunu ve idamlar

  (24.12.2008) - Senegal ve köle adası Gore

  (22.12.2008) - Müslümanlar Ermeni meselesine nasıl bakıyor?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla