"Gerçekten" haber verir 24 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Nimetullah AKAY

Hayatı okumakla "hayat bulmak"



Kâinat her yönüyle mükemmel bir mekteptir. Bu mektebin birçok müştemilâtı bulunmakta, eğitim ve öğretimin yapılması için her türlü âlet ve edevât tedarik edilebilmektedir. Bu mükemmel mektepte öğrenilmesi gereken sayısız bilgiler yer almaktadır. Gözlerin görebileceği en güzel manzaralar, kulakların duyabileceği en güzel nağmeler, dillerin tadabileceği en lezzetli yiyecekler bu hayat mektebinin her tarafına serpiştirilmiştir.

Şuur ve akıl sahibi mahlûkların görmek arzu edeceği binbir türlü güzellikler kâinat mektebinin her tarafında, her köşesinde fazlasıyla bulunmaktadır. Burada öğrenci olduğunun şuurunda olan başta insanlar olarak bütün canlılar için bir laboratuvardır kâinat... Öğrenmekle bitmeyecek, görmekle tükenmeyecek, duymakla kesilmeyecek hareket ve davranışlar bir nehir suyunun akışı gibi akıcı bir şekilde faaliyetlerine devam etmektedirler.

Zaman bütün hızıyla sürüp gitmesine rağmen tazelenen varlıklar hayatta boşluk bırakmamaktadır. Güneşin enerjisi tükenmemekte, yıldızların hızları ve ışıkları azalmamakta, varlıkların askere alınış ve terhislerinde bir duraklama meydana gelmemektedir. En şuurlu varlık olan insanların bile sayısını bilmekten aciz olduğu bütün canlıların rızıkları en güzel bir şekilde verilmektedir.

Akıllara durgunluk veren hiçbir faaliyet başka bir faaliyete engel olmamaktadır. Canlılar ne donmakta, ne de pişmektedirler. Topraktan, canlıların, hususan insanların bitmek bilmeyen rızıkları temin edilmekte, suların canlılara hayat verişi faaliyetine ara verilmemektedir. Rüzgârların esişi, yağmurların yağışı, karların arzı beyaz kefene bürümesi, baharda yeşilliklerin yeryüzünü yeşil örtüyle örtmesi faaliyetleri bütün mükemmellikleriyle devam etmektedir.

Toprakların derinliklerinde, deryaların diplerinde, uzayın yüksekliklerinde hayat bütün yönüyle yaşanmaya devam etmektedir. Düşünmekle bitirilemeyecek bir nizam ve intizam hüküm sürmektedir yaratılış âleminde. Bütün bu enginlikler için akıllarımız düşünmeye dâvet edilmekte, idrakimiz çalıştırılmaya teşvik edilmektedir. Bütün bunları düşünmek ve bu yaratılış faaliyetlerine bir mânâ vermektir aslında hayatın asıl maksadı...

Ne var ki, düşünmek gibi bir nimetle bütün varlıklardan üstün yaratılan biz insanlar, düşünme melekesine hiç de lâyık olmayan hayallerle zamanlarımızı harcamaktayız çoğu zaman. Oysa yaratılışın sırrı, kâinat sarayının neden ve niçin yaratıldığını düşünmekte yatmaktadır.

Kâinatın kudretine sınır olmayan Sanatkârı bunca güzellikler ve mükemmellikleri boşu boşuna yaratmış olamaz. Şuur sahibi olanların sadece bir süre istifade edip arkasından yokluğa gitmesi için yaratılmamıştır bu muhteşem âlem. Bu şekilde düşünmek, verilen şuur ve akıldan hiç faydalanmamak demektir. Halbuki şuur ve akıl, bizlere büyük ve şaşırtacak bir gelecekten haber vermektedir.

Herkesten çok bu yaratılış hikmeti için, akıl ve şuurla bezenmiş insanların kafa yorması gerekmektedir elbette. Çünkü var olan her şeyin insan için yaratıldığı apaçık ortadadır. Her varlık, bu kâinat kitabının bir Kâtibinin olmaması düşüncesinin batıl olduğu gerçeğini gözler önüne sermektedir bu âlemde.

Yaratılan her şey Kâinatın Yüce Rabbinden haber vermektedir. Rahmetiyle bütün âlemleri dolduran Rabb-i Rahim’i tanımak için yaratılışın bütün safhalarını iyice gözden geçirmemiz gerekmektedir. Yaratılış âleminde parlayan yıldızlar hep imtihana tâbî tutulan insanlara gerçekleri anlatmışlardır.

İnsanlık âlemindeki bütün yıldızların en parlağı ve en sonuncusu Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâmın aydınlığından başka, dünyalarımızı aydınlatacak başka bir şeyin olmadığını daha anlayamamışsa insanlık, demek ki arayışların daha çok devam etmesi gerekir. Ebedî sürecek bir hayata kavuşabilmek için hayatın doğru okunması gerekir. Hayatın neden yaratıldığını, hayat sahiplerinin neden bu âleme gönderildiğini bulmadan ve bu okuma sürekli bir şekilde hayatta devam etmedikçe, “hayat bulmak” kolay olmayacaktır.

24.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.03.2009) - Kula kul olmaktan kurtulmanın yolu

  (09.03.2009) - İnsanlığı kurtuluşa eriştirecek yol

  (02.03.2009) - Kötülüklerden Allah’a sığınmak

  (24.02.2009) - Güzel görelim, güzel düşünelim

  (16.02.2009) - Gerçekler gizlenmez

  (09.02.2009) - Yolların en güzeli

  (02.02.2009) - Dünyevîleşmek

  (19.01.2009) - İnsanlık ailemiz için üzülüyoruz

  (12.01.2009) - Filistin üzülmesin!

  (06.01.2009) - Gerçeklere uzanmak zamanıdır

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis