"Gerçekten" haber verir 24 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

“İktisat Risâlesi”ni örnek alan krize kapılmaz



Gündem siyasete kilitlenmişken, Risâle-i Nur Enstitüsü ‘küresel kriz’le ilgili önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. “Küresel Kriz ve Said Nursî’nin İktisat Görüşü” konulu Risâle-i Nur Kongresi, iki gün boyunca yaptığı çalışmaların sonuç bilgilerini Pazar günü kamuoyu ile paylaştı.

İki günü kapsayan kongrenin ilk gününde, oluşturulan 5 masa etrafında bir araya gelen yaklaşık 60 kişi, yaşanan ekonomik krize Risâle-i Nur’dan çareler aradı. Bir yandan daha önce hazırlanan ‘tebliğ’ler tartışılırken, bir yandan da ‘çare’ler arandı. Neticede Risâle-i Nur eserlerinden istifade ile ortaya konulan ‘çare’ler, birer sonuç bildirisi ile birlikte maddeler halinde kamuoyu ile paylaşıldı.

Masa çalışmalarına katılanlardan biri olarak şunu gönül huzuruyla söylemek mümkün: Yaşanan ekonomik krizin ‘çare’si Risâle-i Nur eserlerinde var. Zaten, kamuoyu ile paylaşılan ‘bilgi’lerde bu açıkça görülüyor.

Elbette krizin ‘çare’lerini tesbit edip, bir yana bırakmakla krizden çıkamayız. Fert olarak, ortaya konulan bu çareleri yaşamak durumundayız. Aksi tavır, bilinen çarelerin ‘kâğıt üstünde’ kalması anlamına gelir.

Beş ayrı masanın çalışması sonucu tesbit edilen ‘sonuç bildirileri’nin sunulduğu ve ayrıca bir panelin de düzenlendiği Pazar günkü toplantı da istifadeli oldu. Konuşmacılar kendi pencerelerinden Risâle-i Nur’un krize karşı sunduğu çareleri anlattılar.

Hakikaten Risâle-i Nur, sadece ekonomik krizlere değil, sosyal ve siyasî krizlere de çareler sunuyor. Faizin sebep olduğu yıkım, zekâtın yaygınlaştırılması gerektiği, çalışma ve alınterinin önemi, yardımlaşmanın gerektiği, ‘fıtrat’a göre şekillenen bir hayat tarzı gibi konularda yapılan tahşidatlar, vurgular çok önemli. Meselâ, zekât konusundaki ikâzda, özetle “Zenginler zekâtlarının zekâtlarını verse fakirlik sona erer” tesbitine kadar da anlamlı ve orijinal. Son yıllarda Batı dünyası da; sorumsuz ve sadece kendini düşünen ‘zengin’leri, zenginlikleri sorgulamıyor mu?

İstanbul Harbiye’deki Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında yapılan panele dinleyici olarak katılan Hekimoğlu İsmail (Ömer Okçu) ağabey de çıkışta çok önemli bir tesbit yaptı. Düzenlenen panelin konu ve zamanlamasının çok isabetli olduğunu hatırlatan İsmail ağabey, “Krizden nasıl çıkarız?” anlamındaki bir soruyu da “İktisat Risâlesi’ni örnek alarak yaşayan, hiçbir krize kapılmaz, rahatça yaşar” dedi. Kendisinin bütün ‘bilgi’sinin Risâle-i Nur’dan olduğunu da ifade eden Hekimoğlu İsmail Ağabey, herkesi bu eserleri okumaya davet etti.

Gerçekten de hacimce ‘küçük bir risâle’ mahiyetinde olan “İktisat Risâlesi,” mânâ itibarıyla tam bir derya. Bu risâlede anlatılan ‘kapıcı hükmündeki dil’ mevzûu bile, tek başına, israf eden ile iktisatlı yaşayan insanların farkını çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.

Manevî bir buhran geçiren insanlık, çarenin Risâle-i Nur’da olduğunu görecek. Ümidimiz ve temennimiz bu gerçeğin görülmesinin gecikmemesi ve pahalıya mâl olmaması... Bunun için de ‘muhabbet fedaileri’ne çok iş düşüyor...

24.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.03.2009) - İktisat eden âlim

  (22.03.2009) - Kaybeden millet olmasın

  (21.03.2009) - İnternet çağında e-devlet kuyrukları

  (20.03.2009) - Bu ne şiddet, bu celâl?

  (19.03.2009) - Ümit bize, ümitsizlik başkalarına

  (18.03.2009) - Her yer Çanakkale

  (17.03.2009) - Açık konuş, açık görüş

  (16.03.2009) - ‘İkna odaları’ kimin işiydi?

  (15.03.2009) - Yesinler sizin bilimselliğinizi!

  (14.03.2009) - Kriz, silâh üreticilerini etkilemez mi?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis