"Gerçekten" haber verir 25 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Destek ve istiğna



Üstadın ve Nur talebelerinin DP’ye verdiği destekle, sonradan bazı cemaatlerin ANAP’a, RP’ye ve AKP’ye verdikleri destek arasında çok önemli bir nitelik farkı var.

Üstad, “vatan, millet, İslâmiyet ve Kur’ân menfaati” namına desteklediği demokratlardan, hürriyetlerin önünü açmaları, Risale-i Nur başta olmak üzere İslâmî hizmetlerin serbestiyetini sağlamaları, iman ve Kur’ân hakikatlerine sahip çıkmaları ve Ayasofya’yı yeniden mabed olma hüviyetine döndürmeleri dışında hiçbir şey istemedi ve beklemedi. Kadrolaşma ve devlet imkânlarından pay alma gibi talepler aklından bile geçmedi ve böyle şeyleri asla telâffuz etmedi.

Tam tersine, kendi hayatında başından beri örnek bir titizlikle uyguladığı istiğna düsturunu hizmetinde de aynen tatbik etti. Kimseden birşey istememenin ötesinde, hediye olarak getirilenleri dahi hep geri çevirdi, kabul ettiklerinin de mukabilini mutlaka, hem de fazlasıyla verdi.

Bu duruş, sonraki dönemlerde Nur Talebeleri tarafından da hassasiyetle korundu. Destek verilen AP ve DYP hükümetleriyle “Bize şu kadar milletvekili kontenjanı ayırın, bakanlık da isteriz, GİK listesinde de bizi unutmayın, devlet ve belediye ihalelerinden payımızı ihmal etmeyin” gibisinden taleplerle pazarlığa oturulmadı. Tamamen hasbî ve karşılıksız olarak destek verildi.

Ancak bu destek, söz konusu parti ve hükümetlerin bütün icraat ve politikalarının, gözü kapalı bir şekilde tasvibi olarak anlaşılmadı ve öyle de uygulanmadı. Demokrasinin, hak ve özgürlüklerin önünü açmaya, millete hizmet götürmeye yönelik icraatlar desteklenir ve teşvik edilirken, yanlışlar eleştirildi ve ikazlar yapıldı.

Öte yandan, “partiyi dışarıdan yönetme” gibi heveslere iltifat edilmezken, camia içinden şahsı adına siyasete girmek isteyenlere “Eğer tabanda ve teşkilâtta desteğiniz varsa girin, parti idaresine tepeden yapılacak telkinlere güvenip bel bağlayarak kendinizi bir yerlere getirmeye çalışmayın, parti içi hizip sürtüşmelerinde taraf olmayın, partideki varlığınızı hizmet için en iyi şekilde değerlendirmeye çalışın, siyasetin aldatıcı cazibesi ve günübirlik çekişmeleri size aslî hedefinizi unutturmasın” tavsiyelerinde bulunuldu.

Bu genel prensiplerin ihlâl edildiği münferit ve mevziî hadiselerde ise sıkıntı oldu. Ve tekerrürüne meydan verilmesi için çok dikkat edildi.

Onun içindir ki, DP, AP ve DYP hükümetlerinin işbaşında olduğu dönemlerde zengin olmuş tek bir Nurcu gösterilemez. Dahası, fazla uzağa gitmeye gerek yok, Yeni Asya’nın durumu ortada. Başından beri yanında olduğu AP-DYP çizgisinden hiçbir karşılık beklemedi ve almadı. Kendi yağıyla kavrularak bugünlere geldi.

Böylece, dillerden düşmeyen, ama genel anlamda fiiliyata yansıdığını pek göremediğimiz “bağımsız medya” tavrının gerçek örneği oldu.

Bu tavır, çok tartışılan “cemaat-siyaset” ilişkilerindeki sağlıklı ve dengeli duruşun da ifadesi.

Ki, bu örnek duruş genel anlamda hakim kılınabilse siyaset de rahatlar, cemaatler de kendilerini yozlaşıp dejenere olmaya götürecek tehlikeli ve kaygan bir zemine girmekten kurtulurlar.

Ne yazık ki, DP ve AP hükümetlerinde kurulan bu denge, ANAP, RP ve AKP dönemlerinde bozuldu. Siyaset bu partilerle bazı cemaatler arasındaki “Al gülüm, ver gülüm” pazarlıkları ile yürütülür hale geldi. Bu durumun yol açtığı en büyük tahribatlardan biri, cemaatler üzerinde gerçekleşti. Son zamanlarda sıkça kullanılmaya başlanan tabirle, mücahit olarak yola çıkanların önce müşahit, sonra müteahhit haline geldikleri bu süreç, derin bir yozlaşmayı getirdi.

Gerek yerel yönetimlerde, gerekse merkezî hükümette “iktidar eliyle zenginleştirme mekanizması” olarak işleyen ihale ve teşvik sistemi, bu partilerin döneminde, destek veren bazı cemaat mensuplarına da açıldı. Açıldıkça da, dejenerasyon ve dünyevîleşme süreci katmerlendi.

Artık bu duruma bir son verilmesi lâzım.

25.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.03.2009) - Nurcular ve DP

  (22.03.2009) - “Siyaset” dersleri

  (21.03.2009) - AKP'ye bakışımız

  (20.03.2009) - Bağımsız kurul işbaşına

  (19.03.2009) - Nurcular ve AKP (3)

  (18.03.2009) - Nurcular ve AKP (2)

  (17.03.2009) - Nurcular ve AKP (1)

  (15.03.2009) - Siyaset topuzu ve nur

  (14.03.2009) - Cemaatler ve AKP

  (13.03.2009) - Erdoğan ve üç mesele

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis