"Gerçekten" haber verir 21 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kazım GÜLEÇYÜZ

AKP'ye bakışımız



AKP’yi eleştirirken, bu partinin teşkilât kadrolarında ve hükümetinde görev yapan ya da oy tercihini bu partiden yana kullanan insanların büyük çoğunluğunun iyiniyet ve samimiyetinden en küçük bir kuşku duymadığımızı özellikle belirtmek istiyoruz.

Tam tersine, bu insanlardan parti veya hükümet kadrolarında bulunanların yine büyük ekseriyet itibarıyla hizmet için çırpınan hamiyet ve gayret sahibi kişiler olduklarına, dahası, bunların içinde ahlâk ve faziletiyle temayüz etmiş çok değerli insanların bulunduğuna inanıyoruz.

Aynı şekilde AKP seçmenlerinin, ağırlıklı şekilde, Türkiye’nin mâlûm şartlarında senelerdir çile çeken, mağdur olan, birikmiş sorunlarının çözümünü bekleyen sessiz çoğunluğun mensupları olduklarını düşünüyor ve de görüyoruz.

AKP’ye yönelik eleştirilerimizde onları incitmek gibi bir niyetimiz asla ve kesinlikle söz konusu değil ve olamaz. Tersine, bu eleştirilerimizle AKP’ye şu mesajı vermeye çalışmaktayız:

“Büyük ümit ve beklentilerle size bu oy desteğini veren ve üç seçimdir desteğini arttırarak sürdüren mazlûm ve mağdur insanların beklentilerini boşa çıkarmayın; bu oylarla size tevdî edilen Meclis, hükümet ve Çankaya emanetlerinin hakkını verin; kolay kolay ele geçmeyecek bu eşsiz ve tarihî fırsatları boşa harcamayın...”

Başından beri AKP’ye tavrımız bu eksende oldu. Bu sebeple, daha kuruluş aşamasından itibaren partiyle ilgili ciddî soru işaretlerimiz, istifhamlarımız ve rezervlerimiz bulunduğu halde, 3 Kasım 2002 seçiminde halkın teveccühüyle iktidar olmasını demokrasi ve millî iradenin üstünlüğüne olan inancımızın gereği, saygıyla karşıladık. Bu tavrı sonraki seçimlerde de sürdürdük.

Yapılan her seçim öncesinde endişe ve uyarılarımızı dile getirdik, ama halk tercihini yaptıktan sonra, endişe ve uyarılarımızın haklı çıkmaması temennîsiyle, yapıcı ikazlara devam ettik.

Bu yaklaşım içinde, geride kalan yaklaşık altı buçuk yıllık iktidarı boyunca, AKP’yi ülkemiz için özellikle kritik bir önem arz eden temel ve yapısal demokratikleşme reformları için teşvik etmeye çalıştık. Reform paketlerini destekledik.

Eksik ve yetersiz bulduğumuz adımların tamamlanmasını ve reform sürecinin hiç ara verilmeden kesintisiz şekilde devamını talep ettik.

Kronik sıkıntıların aşılmasında parçalı ve mevziî adımların yeterli olmayacağını, darbe ürünü sistemden kaynaklanan yapısal sorunların çözümü için mutlaka öncelikle anayasa reformunun yapılması gerektiğini ısrarla vurguladık.

Demokrasiye ve millî iradenin üstünlüğüne olan inancımızın gereği olarak, bu sistemden alınan güç ve yetkilerle AKP’ye çıkarılan hukuk dışı ve antidemokratik engellere karşı koyduk.

27 Nisan sürecinde Meclisin cumhurbaşkanı seçmesinin, askerin e-muhtırası ve AYM’nin 367 kararı ile engellenmesine tepki gösterdik.

AKP’ye açılan kapatma dâvâsına karşı çıktık.

Gerek, engellenen cumhurbaşkanı seçiminde, gerekse 22 Temmuz’un ardından, bundan sonraki Köşk seçimlerinin halk tarafından yapılmasını öngören düzenlemede ve bunun için yapılan referandumda, demokrasiden yana olduk.

2007 güzünde gündeme getirilir gibi olan yeni anayasa girişimini destekledik; bu girişimin engellenmesine, askıya alınmasına karşı çıktık.

Ergenekon operasyonunda da, perde gerisine ilişkin istifhamlarımız olduğu halde, sonuna kadar gidilmesi talebiyle desteğimizi ortaya koyduk; operasyonun gidişatında yeni soru işaretlerine yol açan gelişmelere dikkat çekerek, sürecin fiyaskoyla bitmemesi uyarısında bulunduk.

Diyeceğimiz o ki; AKP’ye karşı peşinen bir aleyhte şartlanmışlık ve fanatik karşıtlık içinde olmadık ve değiliz. Evet, ihtirazî kayıtlarımız, rezervlerimiz, istifhamlarımız var. Ama madem halk oy vermiş; bize düşen, bu tercihe saygılı olup, bu oyların gereğinin yapılmasını beklemek.

Ve görünen o ki, maalesef gereği yapılamıyor.

21.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.03.2009) - Bağımsız kurul işbaşına

  (19.03.2009) - Nurcular ve AKP (3)

  (18.03.2009) - Nurcular ve AKP (2)

  (17.03.2009) - Nurcular ve AKP (1)

  (15.03.2009) - Siyaset topuzu ve nur

  (14.03.2009) - Cemaatler ve AKP

  (13.03.2009) - Erdoğan ve üç mesele

  (12.03.2009) - AKP giderse...

  (11.03.2009) - AKP: 52 mi, 40’ın altı mı?

  (10.03.2009) - Siyasetin zorlu kışları

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis