"Gerçekten" haber verir 02 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

H. İbrahim CAN

Zenginlerden yoksullara masallar!



G-20 ülkeleri tarihinde ilk kez devlet ve hükümet başkanları düzeyinde Londra’da bugün toplanıyor. Sayın Başbakan Erdoğan da ekonomiden sorumlu iki bakanıyla zirveye katılıyor. 1999 yılında önemli gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarını küresel ekonominin kilit sorunlarını tartışmak üzere bir araya getirmesi için kuruldu. Resmî bir kuruluş değil. Amacı aslında gelişmekte olan önemli ülkelerin küresel ekonomik tartışmalar ve yönetime daha fazla dahil edilmesi. Arjantin, Brezilya, Suudi Arabistan, Güney Kore ve Güney Afrika’nın yanı sıra Türkiye de bu amaçla dahil edilen ülkelerden. IMF ve Dünya Bankası baş organizatörler arasında. Pek de azımsanmayacak bir temsil özelliği var G-20’nin. Çünkü dünya ticaretinin yüzde 80’i ve dünya nüfusunun üçte ikisini üye ülkeler oluşturuyor.

Bu toplantının teması “büyüme, istihdam ve istikrar” olarak belirlenmiş. Dünyadaki ekonomik krize bu üç başlık altında çözüm aranacak. Bunun için de sorunlu ekonomilere destek verilmesi, bankaların kredi musluklarının yeniden açılmasının sağlanması ve atılan adımlardan tüm dünyanın yararlanmasının sağlanması görüşülecek. Karar taslağının önceden basına sızması/sızdırılmasıyla öne çıkan bu toplantıda daha çok IMF’nin borç verme kapasitesinin arttırılması için IMF’ye daha çok kaynak sağlanması ve Avrupa hükümetlerinin de bankalara destek sağlaması için Obama’nın bastıracağı biliniyor. Bu zirveden çıkabilecek en önemli sonuç belki de vergi cenneti olarak bilinen kayıtdışı ekonominin kuryeliğini yapan ülkelerin denetim altına alınması yönünde ciddi önlemler alınması olacak. IMF’ye ilâve kaynak sağlanması konusunda da özellikle Çin ve Suudi Arabistan’dan somut taahhütler alınması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri G-20’nin zengin üyelerine korumacı tedbirler almak yerine tüm dünyada istihdamı arttırıcı, yoksul ülkeleri kayırıcı bir tedbirler paketinin kabul edilmesi çağrısı yaptı ve aksi halde büyük sosyal patlamaların olacağı uyarısında bulundu. G-20 taslak belgesinde ise BM krizin en yoksun ve en korunmaya muhtaç ülke nüfusları üzerindeki etkisini izlemeye çağrılıyor. Yani karşılıklı davet var ama tedbiri kimin alacağı belli değil.

Açıklanan—yalnızca rakam yerleri boş bırakılmış—karar taslağında dünya çapında istihdam oluşturucu bir tedbirler paketi öngörülüyor. Ancak bunun yapılma biçimi daha çok kredi verirken, öbür yandan uzun vadede malî sürdürülebilirliği sağlayacaktedbirler almak olarak belirtiliyor (3. paragraf). Özellikle güçlü ekonomiye sahip olmayan ülkelerde bunu yapmak şapkadan tavşan çıkarmak gibi bir sihir gerektiriyor. Ülkeleri bankalarını güçlendirerek piyasaya daha fazla kredi vermeye zorlayacaklar. Bunu yapmaları için özellikle uluslar arası sermayeye ait bankaların ikna edilmesi gerekiyor. Türkiye’deki güçlü banka yapısına rağmen, kredi vermeyi panik içinde durdurup, verdikleri kredileri de geri çağırmaya başlayanlar ilk olarak yabancı bankalar olmadı mı?

“Gelişmekte olan ülkelere sermaye akışını sürdürmek zorunludur” tespiti yapıldıktan sonra bunun için uluslar arası finans kurumlarının devreye sokulacağı belirtiliyor.

Bütün bu konuşulanlara bakarak Londra’daki G-20 zirvesinin IMF’ye ve Dünya Bankasına daha fazla kaynak temin etmek ve gelişmekte olan ülkeleri daha fazla borçlandırmaktan başka bir tedbir düşünemediğini söylemek mümkün. Dünyadaki yoksulluğun en önemli kaynaklarından birisinin, gelişmekte olan ülkelerin bu kurumların borç boyunduruğu altında ezilmesi olduğu unutulmuş gibi görünüyor. Ve Londra’da yine havanda su dövülüyor. Sonuç bildirgesinde yer alacak şu cümle tipik seçim konuşmalarını hatırlatmıyor mu size: “Krizin sosyal ve çevresel etkilerini azaltmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız.”

02.04.2009

E-Posta:


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (31.03.2009) - Kanser tedavisinde yeni gelişmeler

  (30.03.2009) - Daha çok asker, daha çok bomba!

  (29.03.2009) - Hayvanlar âleminden öyküler

  (28.03.2009) - Türkiye, AB sürecini hızlandıracak mı?

  (26.03.2009) - Makedonya seçimleri

  (25.03.2009) - Cumhurbaşkanı Gül, Irak'tan ne getiriyor?

  (24.03.2009) - Cumhurbaşkanı Gül’ün Irak ziyareti

  (20.03.2009) - Türk kökenli Almanlar (mı?)

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis