"Gerçekten" haber verir 30 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

H. İbrahim CAN

Daha çok asker, daha çok bomba!



7 Ekim 2001 tarihinde ABD, İngiltere’nin de katılımıyla Afganistan’da “Kalıcı Özgürlük Operasyonu” başlattı. Operasyonun amacı Usame bin Ladin’i yakalamak, el-Kaide’yi yok etmek ve bu örgüte yataklık eden Taliban rejimini iktidardan uzaklaştırmaktı.

İlk saldırı Taliban’ı iktidardan indirdi. Ancak Taliban güçleri tamamen yok edilemedi ve halen etkinliğini sürdürüyor. Diğer iki hedefin gerçekleştirilmesinin o kadar kolay olmadığı kısa sürede görüldü. Bunun üzerine 2001 yılı sonunda BM Güvenlik Konseyi kararı ile Uluslar arası Güvenlik Yardım Gücü (ISAF) kuruldu ve bu gücün kontrolü NATO’ya verildi. Halen ISAF gücünde 41 ülkeden 55.100 asker bulunuyor. Bunların 23.300’ü ABD askeri.

2006 yılından bu yana Taliban öncülüğündeki direniş Afganistan’daki kargaşayı arttırdı ve hem sivil hem de NATO kayıplarını arttırdı. Zaten Kabil’deki hükümet, bu şehir dışında çok sınırlı bir kontrole sahip. Uyuşturucu üretimi ise tarihinin en yüksek düzeyine ulaştı. 2008 yılında 286 ISAF askeri öldü.

Usame bin Ladin ise Amerika tarafından yakalanamadı. 1980’li yıllarda kendi istihbarat örgütlerinin yardımıyla inşa edilen bu mağaralar kompleksinin planları yok mu ellerinde? El-Kaide halen Tora Bora dağlarını kontrolünde bulunduruyor. Afganistan’da başarılı olamayan Amerika, şimdi Pakistan’ı Taliban’a kucak açmakla suçluyor ve Pakistan hükümetini özellikle Veziristan bölgesindeki kabilelerin üzerine salıyor. Taliban bu bölgede özellikle NATO’ya lojistik destek götüren konvoylara saldırıyor. Bu arada Pakistan ile Amerika arasında, özellikle Amerika’nın Taliban güçlerini takip gerekçesiyle bu ülke sınırları içine girmesinden kaynaklanan gerginlikler var.

Amerikan devlet başkanı Obama, şimdi Afganistan ve Pakistan için kapsamlı bir yeni strateji açıkladı. Yeni stratejinin hedefi de 2001’dekinden farklı değil: “Pakistan ve Afganistan’da el-Kaide’yi durdurmak, yenmek ve gelecekte bu iki ülkeye dönmelerini önlemek”. Sekiz yıldır 42 ülkeyi de peşine takıp Afganistan’a kalıcı özgürlük getirmek için bombalar yağdırıp binlerce sivilin ölmesine ve yüzbinlercesinin yurtlarından edilmesine sebep olan Amerika, şimdi bu özgürlük (!) savaşını Pakistan’a da yayacak!

Obama’ya göre Irak’taki savaş sebebiyle yeterli kaynak ayrılamayan Afganistan savaşına artık daha fazla kaynak ayrılacak. Pakistan’ın da ülkesindeki terörizmle mücadelesine “elinden gelen her türlü yardımı” yapacak.

2011 yılına kadar 134.000 kişilik bir Afgan ordusu ve 82.000 kişilik bir polis gücü kurulması planlanıyor. Ondan sonra da kademeli olarak güvenlik işi bu güçlere devredilecekmiş.

Yeni Amerikan stratejisi 17.000 yeni askerin bu ülkeye gönderilmesini de içeriyor. Bu yeni birlikler arasında Türk birliklerinin de yer alacağı bildiriliyor. Elbette din kardeşliği sebebiyle Afgan halkı Türk askerine büyük saygı ve ilgi gösteriyor. Ancak eğer Türk birlikleri toplumun yeniden örgütlenmesi, sağlık, eğitim ve altyapı gibi alanlarda kullanılmayıp, Afgan direnişçilerle mücadelede kullanılırsa, bu saygının süreceği kuşkulu.

Amerika’nın Afganistan gibi –Rus işgalinden bu yana bulunduğu ve el-Kaide ve Taliban dahil bütün güçlerini bildiği- aşina olduğu bir ülkede 2001’den bu yana bitir(e)mediği savaşın bu yeni strateji ile kısa sürede beklenmemeli. Çünkü henüz bu ülkenin, dünya petrol rezervinin yüzde 16’sını (200 milyar varil) bulunduran Hazar petrollerinin naklindeki önemi de azalmadı.

30.03.2009

E-Posta:


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.03.2009) - Hayvanlar âleminden öyküler

  (28.03.2009) - Türkiye, AB sürecini hızlandıracak mı?

  (26.03.2009) - Makedonya seçimleri

  (25.03.2009) - Cumhurbaşkanı Gül, Irak'tan ne getiriyor?

  (24.03.2009) - Cumhurbaşkanı Gül’ün Irak ziyareti

  (20.03.2009) - Türk kökenli Almanlar (mı?)

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis