"Gerçekten" haber verir 31 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Ahmet DURSUN

Galiptir bu yolda mağlûp



Ekonomik krizin baskısı altında girilen seçimin enteresan sonuçları beraberinde getireceği bekleniyordu; nitekim öyle de oldu. Kapanan iş yerlerinin, işsizliğin doğurduğu travmaların, yoksulluğun pençesinde kıvranan insanların çoğaldığı, buna karşılık yolsuzluk iddialarının yoğunlaştığı bir manzarada ortaya çıkan bir seçim sonucunun bu manzaradan farklılık arz etmesi beklenemezdi.

Türkiye’nin uzun yıllardan beri ilk defa siyaset dışı müdahalelerin olmadığı, CHP’nin kendisine kaybettirdiğini anlayarak laik-antilaik söylemlerden uzaklaştığı ve seçim politikasını yolsuzluklar üzerine endekslediği bir seçime şahit oldu. Bu yönüyle yerel seçimler, Türk siyasetinin normalleşmesinin de işaretlerini verdi. Bu açıdan ortaya çıkan en önemli sonuçlardan biri, seçmenin kendi kişiliğini ortaya koyabilme şansını yakalamış olması oldu.

Seçimin galipleri ve mağlûpları kimlerdi?

İktidar partisini hem başarısız saymak hem de başarılı bulmak mümkündür. Elindeki iktidar gücünü demokratikleşmeye ivme kazandırabilecek alanlarda kullanamayan, imkânlarını hoyratça harcayan iktidar partisi için kırılma gerçekleşmiş, düşüş süreci başlamıştır. İktidarın nimetlerinden ve siyaset dışı kamplaşmalardan beslenerek sürekli oylarını arttıran AKP, siyasetin normalleşmeye başlamasıyla olması gereken yerlere doğru gerilemeye ve oy kaybetmeye başladı. Bunda hiç şüphesiz AKP’nin son dönemlerdeki “benmerkezci” tavrı, kendisine alternatif olmadığını düşünerek sergilediği mağrur duruşu önemli rol oynamıştır. Siyaset mühendislerinin bu seçimi AKP- CHP arasında bir referanduma dönüştürmek isteyen projelerine de bu seçimde itibar edilmemiş oldu. Bu bağlamda gerileyen AKP başarısızdır ve onlar için ciddî muhasebe dönemleri başlamıştır. Siyaset dışı etkenler bir kenara bırakılıp normal şartlar içinde düşünüldüğünde, bu oy oranıyla -birinci olması hasebiyle de- iktidar partisinin başarılı olduğu da savunulabilir.

CHP seçimin kaybedenlerindendir. Demokrasinin herkes için tek çıkar yol olduğu gerçeğini bir türlü kabullenemeyen, özgürlüğün kalkınmanın temel prensibi olduğu gerçeğini görmezden gelen CHP, ekonomik krizin sarstığı iktidarı sarsamamıştır. Bazı yerlerde önemli çıkışlar yakalayan CHP’nin bu seçimdeki tek kazancı, siyaset dışı unsurlara ilk defa bel bağlamayarak seçimin normalleşmesinin önünü açması olmuştur. CHP, Türkiye’nin başını krizlere müptelâ eden “kriz siyaseti” anlayışından sıyrılmadığı müddetçe mağlûbiyetlerinin pekişeceğini görmesi bu seçimin önemli kazanımlarından biri olabilir.

Tamamen siyaset sahnesinin dışına itilmek istenen DP’nin zor şartlarda mevcut oyunu büyük ölçüde koruması, SP’nin kendini hissettirmesi alternatifsiz siyaset söylemlerinin seçmen tarafından kenara itildiği, alternatiflerin kenarda bekletildiği izlenimini verdi.

Seçimin ebedî mağlûpları ise, devleti bir rant ortamı olarak gören vicdanı kokuşmuşlarla, kazanacağı seçimle büyük servet sahibi olacağını düşünenen dünyaperestlerdir. Bu zavallılar, zahiren kazanmış gibi gözükseler de kaybetmişlerdir. Özgürlük ve demokrasiyi kalkınmanın vazgeçilmez unsurları gören, devleti kazanç değil hizmet yeri olarak düşünen, siyasetini bu çerçevede çizen, siyaset sahnesindeki varlık sebebini “demokrasi” olarak belirleyenler şimdilik mağlûp gözükse de galiptirler.

31.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.03.2009) - Sen Türkiye’sin; büyük düşün!

  (10.03.2009) - “One minute!" padişahım

  (03.03.2009) - Nasıl bir Anayasa istiyoruz?

  (24.02.2009) - Bir “Yeni Asya” yazısı

  (17.02.2009) - “Life is fun” mı dediniz?

  (27.01.2009) - Obama'dan etik dersleri

  (20.01.2009) - Antisemitik düşünceler

  (13.01.2009) - Mutluluğun fotoğrafı

  (06.01.2009) - Küfür devam eder, zulüm devam etmez

  (30.12.2008) - Bir Noel Arefesi yahut modern cahiliye

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis