24 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

İzmir notları


A+ | A-

Hafta sonunu Türkiye’nin üçüncü büyük ili İzmir’de geçirmek nasip oldu. Daha önce çeşitli vesilelerle İzmir’e kısa süren seyahatlerimiz olmuştu, ama gündüz gözüyle şehri gezmek ancak bu defa mümkün olabildi.

İzmir ile ilgili çok çeşitli tarifler ve tanımlamalar yapıldığını duymuşsunuzdur. Maksadımız o tartışmalara girmek değil. Ancak Türkiye’nin üçüncü büyük ilinin ‘gecekondular’ca istilâ edildiğini söylemek her halde haksızlık olmaz. Şehri bir baştan bir başa kat ederken, artık İstanbul’da bile görmeye alışık olmadığınız ‘teneke ev’lerle karşılaşmanız mümkün. İzmir, şehir içi ulaşım noktasında da problemlerini halledebilmiş değil. Elbette bir uçtan bir uca gitmek İstanbul’daki gibi işkenceye dönüşmüyor, ama İstanbul’a nisbetle daha mütevazı bir şehir olmasına rağmen bu konudaki sıkıntılar aşılabilmiş değil.

Daha önceki ziyaretlerimiz esnasında gazetemizin İzmir Temsilciliğini ziyaret etme imkânı bulamamıştık. Bu defa hem temsilciliğimizi, hem de yayınlarımızın satıldığı kitabevini ziyaret edip, ağabeylerimizle sohbet etme imkânı bulduk. Gerek satış ve gerekse tanıtım noktasında İzmirli ağabeylerimizi heyecanlı gördük. Yeni teklif ve tavsiyelerin yanında, yapılması gereken çalışmalarla ilgili dikkat çekici değerlendirmeler yaptıklarına da şahit olduk.

Bir vesile ile Torbalı’ya da uğradık ve burasının İzmir’in en çok göç alan ilçesi olduğu bilgisiyle karşılaştık. İlçede çok sayıda sanayi tesisi, işsizlerin bu ilçeyi tercih etmesine sebep oluyormuş. Sohbet ettiğimiz bir esnaf ağabeyimiz, ilçenin ticaret ve sanayi odasının ‘çok zengin’ oduğundan bahisle, bu durumu izah etmeye çalıştı...

İzmir, diğer büyük şehirler gibi; eskiden beri göç alan bir ilimiz. Türkiye’nin her yerinden İzmir’e göç eden aileler var. Son yıllarda daha çok Güneydoğu’dan aileler göçerek İzmir’e gelirken, 1950 öncesi Rize’den göç edip İzmir’e yerleşen ailelerle de tanıştık.

Şehri gezerken, Buca’da bir dağ oyularak yapılan, 42 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en büyük ve dünyanın ise 10’uncu sıradaki büyüklüğe sahip olduğu belirtilen “rölyef”i (M. Kemal maskı) gördük. 3 yılda tamamlandığı açıklanan rölyef için harcanan 4 milyon TL (çok sıfırlı TL ile 4 trilyon) için ise vâhlandık. Bu rölyefin, dönemin AKP’li belediye başkanı tarafından yaptırılmış olduğunu, 12 Eylül 2009’daki açılışta konuşan CHP’li (yeni) belediye başkanının bile “Ben olsam yaptırmazdım, 4 milyon TL’yi okul, yurt yapımına harcardım” dediğini de hatırlayalım...

İzmir ziyaretimiz esnasında karşılaştığımız başka hadiseler de oldu. Kitabevinde otururken bir bayan geldi ve çocuk kitabı istediğini söyledi. Görevli arkadaş da eldeki mevcut kitapları tanıtmaya başladı. Çocuğu için kitap arayan hanım, bir kitap setini eline alıp; “Bunun gibi olsun, ama dinî muhtevâlı olmasın” dedi. “Laiklik propagandasının etkisinde kalmış herhalde” diye düşündük.

İzmir’de faaliyet gösteren bir özel üniversite de “laiklik propagandası etkisinde” kalanlar arasına girmiş. Anlatıldığına göre, Ramazan ayı başlayınca bu üniversitenin her katına seyyar büfeler, su sebilleri ve kahve makinaları kurulmuş. Oruç yemek isteyenler zahmet çekmesin diye. Ramazan’dan sonra da kaldırılmış. İtiraz edenlere de “Biz bu şekilde laik bir üniversite olduğumuzu deklare ettik” denilmiş... Bu hadiseler “laiklik rüzgârı”nın İzmir’de daha şiddetle estirilmeye çalışıldığını akla getiriyor.

Ama inşallah “Nur kahramanları”nın ihlâslı gayretleri, bu rüzgârları tesirsiz kılacak ve ters yüz edecek.

24.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.12.2009) - Her havaalanına iki mescid

  (21.12.2009) - Kumara teşvik sona ersin

  (19.12.2009) - Herkes işini yapsa...

  (18.12.2009) - Alevleri göklere yükselen yangın

  (17.12.2009) - Şirketlerin unuttuğu gerçek

  (16.12.2009) - Öldürücü tehlike

  (15.12.2009) - Su uyur, provokatör uyumaz

  (14.12.2009) - Her sektörün derdi ayrı

  (13.12.2009) - Bacalar minare olurken...

  (12.12.2009) - Kat kat inat

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Ekrem KILIÇ

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl