15 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Su uyur, provokatör uyumaz


A+ | A-

Açılım diyerek çıkılan yolla ulaşılan nokta, her halde arzu edilen nokta değil. Elbette bunun onlarca, belki de yüzlerce sebebi var, ama en önemli sebebi ‘başlangıç noktası’nda yapılan yanlış olsa gerek. Şöyle ki: Dünya âlem biliyor ki 12 Eylül ihtilâl anayasası yürürlükteyken demokrasi noktasında arzu edilen seviyeye ulaşmak mümkün değil. Bu gerçek göz ardı edildiği için ele geçen fırsat değerlendirilemedi.

Gerek DTP’nin kapatılması ve gerekse düşünülen diğer ‘açılım’ların yapılamaması acaba kimin işine yarayacak? DTP’nin levhası inmeden yeni bir partinin levhasının aynı yere asılacağı söyleniyor. Parti kapatma ile sosyal hadiseleri engellemenin mümkün olmadığı, bunca yıl sonra hâlâ anlaşılmadı mı?

Tabiî ki bu noktada sadece mahkemeyi itham etmek çare değil. Yürürlükteki anayasa ve kanunlar bu şekliyle kalmaya devam ederse başka partiler de kapatılabilir. Mühim olan parti kapatma ile bir yere varılamayacağını görmek olmalı.

Ulusal Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Sedat Laçiner, çok önemli ikâzlarda bulunmuş: “Sokak eylemleriyle altan alta olağanüstü hâlin, hatta sıkıyönetimin pişirildiğini” hatırlatan Laçiner, Türkiye’yi idare edenleri uyanık olmaya davet ediyor. Hakikaten, gerek Güneydoğu’da ve gerekse İstanbul gibi büyükşehirlerde meydana gelen olaylar, maalesef 12 Eylül öncesinin kaos ortamını hatırlatıyor. 12 Eylül öncesi “ihtilâl şartlarını olgunlaştırmak için” kurulan tuzaklar, şimdi de başka bir maksatla kurulmaya çalışılıyor.

Elbette medyanın da bu konuda kabahati vardır. Bir iki hadiseyi her gün ve her saat meydana geliyormuş gibi gündemde tutmak terörden menfaat temin edenlerin ekmeğine yağ sürer. Başbakan’ın geçen günlerde dile getirdiği ‘propaganda’ endişesi temelsiz değil. Elbette bütün kabahati medyaya yükleyip, sorumlu olanların ‘hiç bir şey olmamış gibi’ davranması da kabul edilemez. Ama hadisenin propaganda ve provokatör yönünü de görmek lâzım.

Türkiye’yi idare edenlere düşen görev, provokatörlere imkân tanımamak olmalıdır. Bunun için de ‘terör gruplarına silâh çeken vatandaş’ görüntüsüyle duyurulan hadisede eli silah tutan kişinin gerçekten ‘vatandaş olup olmadığı’ hiç vakit kaybetmeden ortaya çıkarılmalıdır. Bazı basın organlarının bu hadiseyi ‘normal’miş gibi göstermesi, bir bakıma teşvik etmesi de tehlikenin başka bir ayağıdır. Elbette teröre ve teröriste engel olunmalıdır, ama bu ‘devlet eli’yle yapılmalıdır. Vatandaşın kendisini koruma durumunda bırakılması çok tehlikeli gelişmelere sebep olabilir.

Ecdadımız, “Su uyur düşman uyumaz” demiş. Bu tesbiti güncelleştirip “Su uyur, provokatör(ler) uyumaz” şeklinde okuyabiliriz. Öyle ise provokatörlere karşı uyanık olunmalı ve böyle kişi ve hadiseler hiç vakit kaybetmeden deşifre edilmelidir. Aksi halde ‘pirinç’e giderken, evdeki ‘bulgur’dan olmak da söz konusu olabilir.

Her 10 yıla bir darbe, ara yıllara da ‘balans ayarı’ sığdıran Türkiye, daha dikkatli adım atmak mecburiyetinde. Bunun ilk adımı da provokatörleri zamanında teşhis edip tesirsiz hâle getirmektir. Bu adımı atmakta geç kalmayalım...

15.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.12.2009) - Her sektörün derdi ayrı

  (13.12.2009) - Bacalar minare olurken...

  (12.12.2009) - Kat kat inat

  (11.12.2009) - Bir delik, on ısırık

  (10.12.2009) - ‘39 lira 14 kuruş’luk onbaşı maaşı

  (09.12.2009) - Empatiden sempatiye

  (08.12.2009) - Her camiye iki minare

  (07.12.2009) - Geleceğe dinamit

  (06.12.2009) - Dertleri de dağıtalım

  (05.12.2009) - Başarıya ceza âdetten midir?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl