12 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Kat kat inat


A+ | A-

Meslek lisesi mezunlarını mağdur eden ‘katsayı’ adaletsizliği her kesimden tepki almaya devam ediyor. Devrin YÖK yöneticileri, 28 Şubat sürecinde devreye giren ‘emir’le bu liselerde okuyanların, kazandıkları halde istedikleri bölümlerde okuma hayallerine engel olmuştu. Yıllardan beri devam eden bu yanlış, yeni YÖK yöneticilerinin aldığı bir kararla aşılmış, meslek liseleri de bu değişiklik sonrası yeniden ilgi odağı olmuştu.

Türkiye’nin şartlarını bilenler YÖK’ün bu kararı sonrasında ‘yoğurdu üfleyerek yeme’yi tercih etmiş, gelişmeleri ihtiyatla karşılamışlardı. Maalesef bu beklentiler haklı çıktı ve Danıştay, YÖK’ün kararının yürütmesini durdurdu, meslek liselerinin önü yeniden kapandı. Tabiî ki tartışma bitmedi. YÖK, bu günlerde yeni bir karar alarak meslek liselerine yapılan haksızlığı sona erdireceğini açıklamış durumda. İnşallah öyle olur ve öyle de olmak mecburiyetinde.

Şu bir gerçek ki, 28 Şubat sürecinin maksadı imam hatip lisesi mezunlarının önünü kesmekti. Bu uğurda gerekirse bütün liselerin önünü keserlerdi, ama sadece ‘meslek liseleri’nin önünü kesmek yetti! Hatta ve hatta, bu uğurda ihtiyaç hissetseler bütün üniversiteleri bile kapatabilirlerdi! Çünkü onların yaptıkları işlerde, attıkları adımlarda iz’an ve insaf düsturlarına rastlamak mümkün değildir.

Meslek liselerine yapılan haksızlığa itiraz eden iş adamlarından biri de Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonunun Başkanı (TÜRKONFED) Celal Beysel oldu. Bu kararla sanayiciye büyük bir kötülük yapıldığını belirten Beysel, “Meslek lisesine gidecek çocuğa ‘Mühendis olamazsın’ diyorsun. Bunu anlamak mümkün değil” demiş. (Hürriyet, 8 Aralık 2009)

28 Şubat sürecine imza atanların gizlemek istediği niyetlerini TÜRKONFED Başkanı Beysel ifşâ etmiş: “İmam hatip liselerinin önünü kesmek adına, meslek liselerinin önünü kestiler. Hem orada okuyan gençler açısından hem de sanayinin ihtiyacı olan meslek elemanları açısından sanayiciye büyük kötülük yapıyorlar.”

Beysel, sanayiye ve dolayısıyla Türkiye’ye vurulan darbeyi de şöyle izah etmiş: “Katsayı kalkacak dedikodusu bile meslek liselerine talebi arttırdı. Geçmişte de katsayı engeli varsa talep azaldı, yoksa arttı. Geçen sene artmıştı, şimdi katsayı problemi çözülmezse yine azalacak. Bakın, Bursa sanayinin merkezi ve çok kaliteli, neredeyse iş garantili meslek liselerimiz var. Orada bile genel liseye talep, meslek lisesine talepten daha fazla. Çünkü işçi, çocuğunun mühendis olabilmesini önemsiyor. Bizde meslek lisesinde elektronik okuyan çocuk, katsayı engeli yüzünden elektronik mühendisi olamıyor. Birçok gelişmiş ülkede, meslek lisesinden mühendisliğe gidiş kolaylaştırılmış. Çünkü sanayici el becerisi olan mühendis istiyor. Bizde katsayı meselesi yüzünden masabaşı mühendisler yetişiyor. Meslek lisesine gidecek çocuğa neden ‘mühendis olamazsın’ diyorsun? Bunu anlamak mümkün değil. El becerisi olan mühendis çok daha başarılıdır ve tercih edilir. Biz, sanayici ve iş adamı konfederasyonuyuz ve siyasîlerin eğitimi nasıl yöneteceklerini söylemek bize düşmez, ama meslek liseleriyle ilgili durum bizi çok ilgilendiriyor.”

Kesintisiz eğitimin getirildiği dönemde Bursa Sanayi ve İşadamları Derneği (BUSİAD) yönetiminde olduğunu söyleyen Beysel, “Bir bakana bunun yanlış olduğunu belirttiğimde, bana ‘Ne yapalım biz de biliyoruz yanlış olduğunu ama böyle isteniyor’ diye cevap vermişti” ifadelerini de kullanmış.

İnşallah bugün değilse yarın, ama bir gün mutlaka bu haksızlıklar sona erecek.

12.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.12.2009) - Bir delik, on ısırık

  (10.12.2009) - ‘39 lira 14 kuruş’luk onbaşı maaşı

  (09.12.2009) - Empatiden sempatiye

  (08.12.2009) - Her camiye iki minare

  (07.12.2009) - Geleceğe dinamit

  (06.12.2009) - Dertleri de dağıtalım

  (05.12.2009) - Başarıya ceza âdetten midir?

  (04.12.2009) - Minareler daha da yükselecek

  (03.12.2009) - Habur notları

  (01.12.2009) - Dünyayı mı kurtarmalı insanı mı?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl