06 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Ateist siyasetçi bile yasağa karşı


A+ | A-

Türkiye’nin önünü tıkayan ve ufkunu karartan kanunsuz başörtüsü yasağı unutulmuş görünürken, aynı konu Avrupalı siyasetçilerin gündemini de meşgul ediyor. Maalesef yasakçılık konusunda Türkiye’yi örnek almak isteyen Avrupalı siyasetçiler de var.

Hollanda’da aşırı sağcı söylemleri ile İslâma ve Müslümanlara hakaret eden Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, iktidar olunca başörtü yasağı getireceğine dair açıklama yapmış. Geert Wilders’e ilk tepki ise Hollanda’nın Eindhoven şehrindeki Het Plein Koleji’nde öğretim üyeliği yapan Doçent Doktor Jos Baisjens’tan gelmiş. Ama bu tepki bildiğimiz, ‘sıradan’ tepkilerden çok farklı. Jos Baisjens, aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders’in başörtüsüne getirmek istediği yasağı protesto etmek için başörtüsü takarak okuluna gitmiş. (Sabah, 4 Mart 2010)

Türkiye penceresinden bakınca ‘sağcı’ bir partinin başörtüsüne karşı çıkması, onu yasaklayacağını vaad etmesi garip gelebilir. Fakat Avrupa’da durum faklı. Oradaki ‘solcu’lar daha hakperest olurken, ‘sağcı’ diye bilinenler maalesef ırkçı görüşleriyle tanınıyor. Hollanda’daki hadise de buna bir örnek.

Kendisinin bir ateist olduğunun altını çizen Jos Baisjens, “Sırf ülkede yaşayan bir milyona yakın Müslümanı dışlayıcı hareketlere tepki olarak okula giderken, mahallede, çarşıda başörtüsü takıyorum” demiş.

Baisjens, şunları da söylemiş: “Wilders’in sözleri beni bir eğitimci ve insan olarak rencide etti. Kendim hiçbir dine inanmadığım halde inançlar ile bu denli alay edilmesine ve dışlanılmasına karşıyım. Herkes özgürce dininin gereğini yerine getirebilmeli. Bu yönde inançların önüne engel konulmamalı. Ben bunu bir şekilde protesto etmeyi kararlaştırdım ve başörtüsü taktım. Okullarda ve devlet dairelerinde başörtüsü takılmasına karşı değilim. Kesinlikle bir şov, bir siyasî beklenti ve reklâm amaçlı bu eylemi yapmadım.”

Ateist olduğunu açıklayan Hollandalı siyasetçinin ‘yasak’ çağrısına karşı çıkarak başörtüsü takması ve bunu sonuna kadar devam ettireceğini ilân etmesi çok anlamlı bir tepki. Geçmişte Türkiye’de de bazı ‘erkek’ insan hakları savunucuları başörtüsü takarak yasağı protesto etmişlerdi.

Geçmişte de ifade etmiştik, tekrar edelim: Kanunsuz başörtüsü yasağına karşı bu ve benzeri ciddî itirazlar yükselse ve bu itirazlar devam edebilse, yasakçılar bu kadar insafsız olamazdı. Meselâ, başörtüsü yasağına karşı olduğunu ilân eden milletvekilleri, ‘aydın’lar ve iş adamları, (ben dahil) gazeteciler; devam eden kanunsuz yasağı protesto için başörtüsü takıp yürüyüş yapabilseydi belki de yasak bunca insanı mağdur edemezdi. Ne yazık ki bu protestoları başkasından bekledik ve yasak da sürüp gitti...

Keşke Hollanda’da başlayan bu ‘tek kişilik’ protesto dalga dalga yayılsa ve Türkiye’ye de gelse. Gelse de başörtüsü yasağının ne kadar haksız, hukuksuz ve yanlış olduğu bir defa daha görülse...

Başörtüsü yasağını sona erdirmek için gayret gösteren STK’lara bir çağrımız var: Başörtüsü yasağını savunanların insafsızlığını dünyaya gösteren Hollandalı ‘ateist siyasetçi’ Türkiye’ye dâvet edilsin. Türkiye’deki yasakçılar buradaki ‘ilahiyatçıları’ dinlemediğine göre belki Avrupalı ateist siyasetçileri dinler ve insafa gelir. Acaba bizdeki yasakçılar, ateist bir siyasetçiye karşı başörtüsü yasağını hangi gerekçelerle savunabilir?

Ateistler de başörtüsü takma hakkını savunmaya başladıklarına göre, insafsız yasakçıların daha fazla direnmeye imkânı kalmadı demektir. Tez zamanda yasak sona ersin, vesselâm.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

06.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (05.03.2010) - Halka güvenmeyen ‘Halkçı’lar

  (04.03.2010) - Yargı düzelsin, huzur gelsin

  (03.03.2010) - Kâğıt parçaları

  (02.03.2010) - Eğitimin dili

  (28.02.2010) - 28 Şubat 2010

  (27.02.2010) - Para hepimizi bozdu

  (26.02.2010) - “Önce demokrasi” diyenler çoğalmalı

  (25.02.2010) - Hangisi daha ciddî?

  (24.02.2010) - Eyvah, ‘Kur’ân oku’ dedi!

  (23.02.2010) - Saraylar yerine, adalet yükselse...

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl