06 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H.İbrahim CAN

Irak seçimleri


A+ | A-

Yarın Irak’ta genel seçimler yapılacak. Meclisin 325 milletvekili seçilecek. Bu seçimin en önemli yönü, oluşacak parlamentonun ABD güçlerinin çekilmesinden sonra ülkenin birlik ve beraberliğinin sağlanması, yeniden imarı görevlerini üstlenecek hükümeti çıkaracak olması.

500 Sünnî adayın veto edilmiş olması, Sünnî ve Şiîlerle Şiî grupların kendi arasındaki çatışmalar, Kerkük’ün durumu, ABD güçlerinin halen ülkede bulunması, seçim öncesinde yaşanan kanlı saldırılar, seçimlerden istikrar çıkmasını zorlaştırıcı unsurlar olarak öne çıkıyor.

Kerkük’te 2004 seçmen listelerinin mi yoksa Kürtlerin demografik yapıyı göçlerle değiştirdiği 2009 seçmen listelerinin mi esas alınacağının netleştirilmemiş olması, sonuçların bu vilayet için geçici sayılması ve bir yıl içinde yeniden değerlendirilmesi yönünde yasa çıkarılmasına yol açtı.

Kürt seçmenlerin, yerlerinden edilmiş Iraklıların seçim hakları konusunda da önemli sıkıntılar var. 1,5 milyon Iraklı ülke dışında. Bunlar da oy kullanacak.

Bu arada Türkmenler ciddî sıkıntılarla karşı karşıya. Halen mecliste yalnızca 1 parlamenterleri var. Beşe bölünen Türkmenler Irakiye Listesinde seçime girecek.

Bu sorunlar yumağı içinde yarın Iraklı seçmen sandık başına gidecek.

Yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Başbakan Maliki’nin Kanun Devleti İttifakı yüzde 30 ile ilk sırada yer alıyor. Onu Sünnîlerle birlikte seçime giren eski Başbakan İyad Allavi’nin listesi yüzde 22 ile izliyor. Kafa karıştıran listeler ve hesaplamalardan Maliki liderliğindeki listenin ilk sırayı alabileceği, ancak Irak Ulusal İttifakı’nın da birinci olabileceği, ancak hiçbir koalisyon ya da listenin tek başına iktidar olamayacağı tahminleri çıkıyor. Sonuçları birkaç gün içinde göreceğiz.

Türkiye; İran ve Suriye ile birlikte Irak seçimleriyle yakından ilgili ülkeler arasında başta yer almaktadır. Bir diğer yönden ise bölgesel liderlik konusunda İran ile gizli bir rekabet içinde olduğumuz inkâr edilemez.

Bu yönüyle seçimlerin ülkemiz açısından önemli birkaç sonucu olacak.

Birincisi; Irak’ta istikrarın sağlanması, ticaret ve yatırım imkânlarını arttıracaktır. Birlik ve beraberliği sağlayacak bir yönetim, ülkenin yeniden yapılandırılmasına hız verecek, bu da ikili ilişkilerimizi güçlendirecektir. Ancak Türkiye’nin her kesime eşit mesafede olduğu izlenimi verme çabalarına rağmen, Sünnîleri desteklediği kuşkuları bir çok Şiî çevrede sürmektedir. Bu durumun kurulacak Şiî ağırlıklı hükümetle ilişkileri olumsuz etkileyecek bir unsur olmamasını diliyoruz.

İkincisi; Kerkük’ün özel durumu ve Türkmenlerin hakları ülkemizi yakından ilgilendirmektedir. Seçim sonrası Kerkük’teki seçim sonuçlarının nasıl değerlendirileceği ve ne şekilde sonuçlandırılacağı tartışmalı bir konu olmayı sürdürecektir. Demokratik açılım yoluyla Kürt sorununu çözmek isteyen Türkiye’nin, PKK’yı tasfiyede işbirliği yapmak zorunda olduğu Kuzey Irak Kürt Yönetimi ile ilişkilerini de bu seçim sonuçları etkileyecektir.

Üçüncüsü; ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesi sonrasında, bölgede oluşacağı—ya da oluşturulacak—istikrarsızlık ve çatışma ortamının önlenmesi de bu seçimden istikrar çıkmasına bağlıdır.

ABD’nin ‘biz çekilirsek kaos olur’ tezinin aslında tezgâhlanan bir kandırmaca olduğu, aynı merkezden planlandığını düşündüğümüz intihar saldırıları ve bombalı saldırıların, güçlü bir Irak yönetimiyle birlikte ortadan kalkacağı dikkate alındığında, seçim sonrası dönemin Irak’ta sanıldığı kadar kaotik bir dönem olmayacağına inanıyoruz.

Dileğimiz yarınki seçimlerin komşumuz ve bir çok alanda kader ortağımız Irak’a huzur ve istikrar getirmesidir.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

06.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (05.03.2010) - Yunanistan bu kadar kemer sıkmaya dayanabilir mi?

  (04.03.2010) - Komitede Ermeni Tasarısı oylanırken

  (03.03.2010) - Sırp kasabı Karadziç’le Bosna kahramanı Ganiç

  (02.03.2010) - Şili depremi: Fiilî duâ kabul edilince!

  (27.02.2010) - Altmışıncı yıldönümünde Kore Savaşı

  (26.02.2010) - Çıkmaza giren iki dış açılım

  (25.02.2010) - Avrupa’da yeni bir güvenlik yapısı mı kuruluyor?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl