13 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

AB’siz demokrasi?


A+ | A-

Ergenekon dâvâları, Balyoz ve diğer darbe planlarıyla ilgili gelişmeler, üst düzey muvazzaf veya emekli general ve amirallerin gözaltına alınıp bazılarının tutuklanması, dış dünyada da ilgi ve dikkatle takip ediliyor.

Bu süreçteki çok ilginç gelişmelerden biri, bazı eski kuvvet komutanlarının da sorgulandığı son Balyoz gözaltıları için ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün “Yeni bir durum yok” demesiydi.

Şimdiye kadar bilhassa askerî cenahta olup bitenlerin arkaplanında mutlaka bir şekilde dahli bulunan ABD’nin verdiği bu sinyal anlamlıydı.

Bu sinyalin, Ankara’daki Amerikan Büyükelçisinin “Ordunun iç politikadaki güçlü gözetimine ihtiyaç azaldı” (Nur Batur, Sabah, 3.2.10) mesajından çok kısa bir süre sonra verilmiş olması da.

Ahmet Davudoğlu’nun başında bulunduğu Dışişleri Bakanlığı, bu beyanından dolayı ABD Büyükelçisine tepki gösteren bir açıklama yaptı.

Sonuçsuz darbe planlarının tarihi olarak gösterilen 2003’te de, “Ordu göreve” pankartlarının taşındığı yürüyüşten sonra Kara Kuvvetleri Komutanının, kendisiyle görüşen YÖK Başkanı ve rektörlere verdiği mesajları eleştiren AB temsilcisine Bakanlık yine benzer bir tepki göstermişti.

Sair zamanlarda bürokratik oligarşiden yakınan hükümetin, bilhassa askerle ve resmî ideoloji açısından hassas konularla ilgili hususlarda, şikâyetçi olduğu derin bürokrasinin dilini kullanıp onunla aynı frekanstan tepkiler sergilemesi, ancak buna rağmen yine de yaranamaması, başlı başına üzerinde durulması gereken bir çelişki.

Buna rağmen dış dinamikler ve özellikle ABD, kendi çıkarları gereği, AKP hükümetinin bu tavrının aksine, demokrasimizin önündeki yapısal engellerin kalkmasına destek veren bir irade ve inisiyatif ortaya koymakta kararlı gibi görünüyor.

Daha doğrusu, Türkiye’de şimdiye kadar darbecilerle iş gören ABD, dış ve iç şartların bu yöntemi işe yaramaz hale getirdiğini gördüğü için, politikalarını, seçimle gelen iktidarlarla çalışma esası üzerine güncelleyip dizayn etmiş durumda.

CIA ile irtibatlı düşünce kuruluşu Rand Corporation’ın hazırladığı bir raporda da, önümüzdeki dönemde ABD çıkarları açısından en uygun alternatif “AKP’nin iktidarda olduğu bir Türkiye” olarak ifade edilmişti. (Yeni Asya, 14.2.10)

Aynı raporda kayda geçirilen alternatiflerden biri, AB üyesi olmuş bir Türkiye idi ve böyle bir Türkiye Washington’dan ziyade Brüksel’e yöneleceği için, bunun tercih edilmediği belirtilmişti.

Yine bu istikamette benzer bir yorum, Newsweek dergisinin geçen sayısında dile getirilmiş.

“Ordu yenildi, ABD İslâmcıları selâmlamalı” şeklinde, son derece provokatif bir başlıkla yayınlanan yazıda, askerî cenahtaki operasyon, gözaltı ve tutuklamalar yorumlanmış ve başlıktaki ifadeyle verilen hükmün ortaya çıkarabileceği muhtemel sonuçlardan biri şöyle ifade edilmiş:

“AKP’nin en büyük rakibi olan ordunun kâğıttan kaplan olduğunun ortaya konulmasından sonra AB projesini daha ileriye götürmenin Erdoğan ve ortakları için artık fazla bir yararı olmaz. AKP’nin ordu karşısında elde ettiği zafer, AB’nin ciddî kaybı olabilir...” (Milliyet, 8.3.10)

Bu mantığın gerekçesi, AKP için öteden beri öne sürülen “AB sürecini ve reform programlarını katı laiklere, orduya ve yargıya karşı kalkan olarak kullanıyor” iddiası. Eğer AKP’nin niyeti bu ise, “katı laikler”e, orduya ve yargıya karşı kesin bir zafer kazandığı hükmünün dayanağı ne?

Statükoyu bütün gücüyle ayakta tutan anayasa mı değişti, ordu üzerinde muhkem bir sivil kontrol mü sağlandı, köklü ve kapsamlı bir yargı reformu mu yapıldı, “katı laik” düşüncenin derin bürokratik yapıdaki hakimiyeti mi kırıldı ve bütün tıkanıklıkları bitirip ülkenin önünü açacak demokratik bir zihniyet değişimi mi gerçekleşti?

“Demokratikleşme için AB’ye ihtiyacımız yok” havasındaki AKP’nin bu suallere vereceği ikna edici cevapları ve daha önemlisi icraatı var mı?

Ve Türkiye AB’siz demokratikleşebilir mi?




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

13.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (12.03.2010) - Atatürk vizyonu mu?

  (11.03.2010) - Osmanlılık ve Atatürk

  (10.03.2010) - Deprem ve ötesi

  (09.03.2010) - Zelzele

  (07.03.2010) - Endişe-i istikbal

  (06.03.2010) - Sona doğru

  (05.03.2010) - Çatışma, uyum, teslimiyet

  (04.03.2010) - Yine mini paket

  (03.03.2010) - Hesap vermeye alışmak

  (02.03.2010) - Yine asker ve yargı

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl