12 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H.İbrahim CAN

İsrail, Amerika’yı ciddîye almayınca


A+ | A-

ABD’in Ortadoğu özel temsilcisi George J. Mitchell hafta başında İsrail ile Filistin’in Amerika’nın arabuluculuğunda dolaylı görüşmelere başlamayı kabul ettiklerini açıkladı. Ardından ABD Başkan Yardımcısı Biden İsrail ve Filistin’i ziyaret ederek, bu gelişmeyi pekiştirmeye çalıştı. Ama bu ziyaret İsrail’i pek tatmin etmedi. Parlamento sözcüsü Danny Danon; “Başkan Obama’nın kendisinin gelmemiş olmasını bir tür aşağılama olarak görüyoruz” diyordu.

Amerika bunu bir başarı olarak ilân etti. Halbuki 17 sene doğrudan görüşmelerle sonuç alınamamışken, Obama bir sürü ümit vermiş, ama İsrail’in yeni yerleşim yerleri kurmasını bile engelleyememişken, dolaylı görüşmelerin başarı olarak görülmesi mümkün değildi. Özel temsilci Mitchell daha bu yılın başında iki yıl içinde barış anlaşmasının tamamlanacağını açıklamıştı. Gelinen nokta ise yalnızca dolaylı görüşmeler. Zaten Obama’nın başkanlık kampanyası danışmanı Kurtzer de senatonun Dış İlişkiler Komitesinde “Bu barış sürecine ilişkin olarak geçen yılki cesaretsizlik ve üreticilikten yoksunluktan ve diplomasideki güçsüzlüğümüzden hayal kırıklığına uğradım. Ne bir politikamız var, ne de bir stratejimiz” diyordu.

İsrail barış konusunda ne kadar isteksiz olduğunu gösterecek bir adımı da tam bu günlerde attı. Batı Şeria’da 112 yeni ev inşasına izin verdiğini açıkladı. Bu yetmedi Doğu Kudüs’te 1600 yeni konut daha inşa edileceğini ilân etti. Bu iki kararın zamanlamasının tam da dolaylı görüşmelerin yapılacağının açıklandığı, Biden’in bölgeyi ziyaret ettiği günler olması İsrail’in niyetini açıkça gösteriyor. Halbuki Biden daha o sabah “İsrail halkı ve ülkesine hayran olduğunu” ilân etmiş, İsrail’in güvenliğinin ABD’nin taahhüdünde olduğu güvencesini vermişti. Bu açıklama gelince şaşırdı ve “İsrail hükümetinin Doğu Kudüs’te yeni konutlar planlamasını kınıyorum” dedi.

Böylece bir barış çabası daha başlamadan bitti. Bunun asıl müsebbibi de, İsrail üzerindeki ağırlığını tamamen kaybetmiş gibi görünen Obama yönetimi. İran’a odaklanan, Güvenlik Konseyi’ni bu ülkeye yaptırım koymaya ikna etmeye çalışan ABD’nin gündeminde İsrail-Filistin sorunu maalesef son sıralarda yer alıyor. Geçmiştekinden daha sert eleştiriler yapmaları, İsrail’in Amerikalılar nezdindeki öneminin azaldığını göstermiyor. Dolaylı görüşmelerin başlatılması için atılan bu adımlar da aslında zevahiri kurtarma çabasından ibaret.

Bu arada Filistin’in de bu görüşmelerde güçlü bir konumda olabilmesinin yolu, kendi ülkelerinde birlik ve beraberliği sağlayabilmeleri. Fetih ve Hamas arasındaki çatışmaların tamamen sona erdirilip, anlaşmaya varılması sağlanmazsa, İsrail her gün yeni yerleşimlerle adım adım işgalini arttırmaktan vazgeçmeyecek, bir süre sonra Filistinliler etrafı yüksek duvarlarla çevrili toplama kampı içinde yaşamak zorunda kalacaklar, sık sık da sokağa çıkma yasaklarıyla hayatları cehenneme çevrilecektir. Bir Filistinli dostum ‘sokağa çıkma yasağı ilân edilip, sınırlar da kapatılınca, herkes evine hapsolup sinir krizleri yaşamaya, aile kavgaları içinde boğulmaya başlıyor” demişti. Bu da çatışmanın insanî yüzlerinden birisi.

Kim ne derse desin, Hamas-Fetih ayrılığı ve çatışmasının altında İsrail’in sinsi politikaları yatmaktadır ve bu ayrılık yalnızca İsrail’in ekmeğine yağ sürmektedir. Burada her iki grupla ilişkileri iyi olan—Türkiye dahil—ülkelere büyük iş düşmektedir. Yoksa ABD’nin gönülsüzce öncülük ettiği girişimlerden hiçbir hayır gelmeyecek, İsrail Amerika’yı takmadığını böyle adımlarla göstermeye devam edecektir. Olan ise masum Filistinlilere olacaktır.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

12.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (11.03.2010) - Romanlar

  (10.03.2010) - İnsansız uçaklar Afganistan’da insanlığı vuruyor!

  (09.03.2010) - AİHM kakarı KKTC’nin tanınması anlamına gelir mi?

  (08.03.2010) - Şimdi sakince değerlendirme vakti

  (06.03.2010) - Irak seçimleri

  (05.03.2010) - Yunanistan bu kadar kemer sıkmaya dayanabilir mi?

  (04.03.2010) - Komitede Ermeni Tasarısı oylanırken

  (03.03.2010) - Sırp kasabı Karadziç’le Bosna kahramanı Ganiç

  (02.03.2010) - Şili depremi: Fiilî duâ kabul edilince!

  (27.02.2010) - Altmışıncı yıldönümünde Kore Savaşı

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl