17 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Ankara hâlâ heceliyor; A-B… (1)


A+ | A-

Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile görüşen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinin stratejik vizyonu kapsamı”ndan bahsediyor.

“AB ortak geleceğimiz, Avrupa kıt'ası da ortak kıt'amız” diyen Davutoğlu, hep birlikte AB’nin küresel dengeler içinde gelecek yüzyılda hak ettiği yeri alması için AB’nin jeopolitik olarak etkili, ekonomik olarak dinamik, kültürel olarak da içselleştirici çalışması gerektiğini düşünüyoruz” diyor. Türkiye’nin AB üyeliğini fırsat olarak nitelendiriyor.

Ne var ki Türkiye’nin AB müzâkere sürecindeki çapsız ve sağlıksız politikasını atlıyor. Demokratikleşme ve reformlardaki zaafın üzerinde durmuyor. Ankara’nın Türkiye’nin gerçeklerini AB’ye yeterince güçlü bir irâde iletemeyip ikna edemediğini “teğet” geçiyor.

Başta “işçilerin serbest dolaşımı”, “trans Avrupa ağı”, “bölgesel politikalar”, “yargı ve temel haklar” ile “ortak güvenlik ve dış politika” başlıkları başta olmak üzere 32 müzâkere başlığından 18’inin askıya alınması, Ankara’nın başarısızlığının göstergesi.

Bunun baş sebebi, Türkiye’nin AB yolunda AB’ye ABD-İngiltere-İsrail üçgenindeki politikalara endekslenmesi; AB’yi “ikinci Avrupa” olarak görmesi…

“İKİNCİ AVRUPA”NIN ÇARPITMASI…

Bediüzzaman’ın “iki Avrupa” tahlilindeki, “İsevîlik din-i hakikîsinden aldığı feyizle hayat-ı içtimaiye-i beşeriyeye (insanlığın sosyal ve medenî hayatına) nâfi (faydalı) san’atları (sanayii) ve adâlet ve hakkaniyete hizmet eden fünûnları (fenleri, ilimleri) tâkip eden ‘birinci Avrupa”yı değil, “felsefe-i tabiiyenin (inkârcı, maddeci, tabiat felsefesinin) zulmetiyle (karanlığıyla) medeniyetin seyyiâtını (kötülüklerini, çirkinliklerini) mehâsin (iyilikler ve güzellikler) zannederek beşeri (insanlığı) sefâhete ve dalâlete sevk eden bozulmuş ‘ikinci Avrupa”yı adesesiyle bakmakta.. (Lem’alar, 167-172)

AB içinde şüphesiz bu “iki Avrupa”nın mücadelesi var. AB, “ikinci Avrupa”nın muhasarası altında.

Ve ne yazık ki “AB içindeki AB ve Türkiye karşıtları”nın tahrikleriyle hareket etmekte. “İkinci Avrupa” çarpıtmasına gelmekte…

Bunun ilk örneği, “Avrupa anayasası”nın hazırlanmasında görüldü. Ankara, “AB Anayasası”nın temel esaslarının dinî değerleri esas alması tezine karşı çıktı.

Dönemin Dışişleri Bakanı Gül’ün içinden geldiği eski siyasî partisinin “AB Hıristiyan kulübüdür” zihniyetiyle AB Anayasası’nın dinî değerleri referans almasına itiraz etti.

Oysa AB “dini referans alsaydı”, AB anayasası Avrupa’da Hıristiyanlığa aykırı olmayacak; buna mukabil nüfusun yüzde 99’unun Müslüman olduğu Türkiye’de ise anayasaya ve yasalara Müslüman halkın inançlarına saygılılık hükmü şart koşulacaktı.

Keza 2005’te birçok maddesi düzeltilen yeni Türk Ceza Yasasında zinanın suç olmaktan çıkartılması da “sefâhet ve dalâletle bozulmuş ve İsevî dininden uzaklaşmış Avrupa”nın telkiniyle oldu. Zinanın âileyi ve toplumu tahrip eden büyük bir felâket olduğunu ve mutlaka cezalandırması gerektiğini defalarca kamuoyu önünde deklâre eden Başbakan Erdoğan, gittiği Brüksel’de bunu anlatamadı; partisinin grup başkanvekillerine verdiği tâlimatla “zinaya ceza”yı yasaya koymaktan caydırdı…

ANKARA, AB’YE DOĞRU ÇALIŞMALI

Gelinen noktada Ankara’nın “Deccal gibi birtek gözü taşıyan kör dehâsı ile ruh-u beşere (insanlığa) cehennemî hâleti hediye eden” dinden ve mâneviyattan bîbehre bozguncu küresel fesad şebekelerinin yanıltmalarına geldiği görülüyor…

Gerçek şu ki “ikinci Avrupa”, mimsiz medeniyetin fantezileriyle azan sefâhet ve ahlâkî dejenerasyon felâketine karşı inanç temeline dayalı mânevî dinamikleri önemsemiyor. Temel hak ve hürriyetler istismar ediliyor; özgürlükler, inançsızlık ve ahlâksızlık hesabına istimal ediliyor; toplumların mânevî neshinde ve tahribinde kullanılıyor.

Özgürlülüklerin, insanlığın zararına olarak tamamen bir hastalık olan “eşcinselliğe” indirgenmesi; inanç ve yaşama hakkının, toplumu sarsan ve çökerten her türlü ahlâk dışılığa ve hatta din düşmanlığına yorumlanması, AB’yi şaşırtan ifsadların başında gelmekte.

İfsad odaklarının oyununa gelen “İkinci Avrupa”, Avrupa’yı ve insanlığı İlâhî esaslardan uzaklaştırıp madden ve mânen perişan ederek “çürük ve esassız esaslar”la zehirlemekte.

Ve bunun içindir ki, AB’nin inançlara özgürlüğü esas alan “stratejik perspektifi”yle değil, Peygamberimize hakaret eden çirkin karikatürleri “basın özgürlüğü” sayan ve Obama’nın teklifi ve “güvencesi”yle NATO Genel Sekreterliğine getirilen Danimarka eski Başbakanı “Danimarkalı kovboy” Rasmussen ve Müslümanları “çapulcu -terörist” olarak yaftalayan Bush’un dostu Selânikli Sarkozy gibi “AB içindeki AB düşmanları”nın saplantılarıyla hareket edilmekte.

Türkiye AB’ye, demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü, hak ve hürriyetleri, inanç ve ifâde özgürlüğünü esas alan “birinci Avrupa” anlamında sahip çıkmalı. İnsanî ve mânevî değerleri altüst eden tahribatçı mihrakların kıskacındaki “ikinci Avrupa”nın komplosuna gelmemeli…

AB ve demokratikleşme fırsatını heba etmemeli. Ankara, AB’ye doğru çalışmalı…




"HABERDE DOĞRULUK, YORUMDA İSABET"
www.sentezhaber.com

17.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (16.03.2010) - Dine ve mânevî değerlere samimiyet…

  (15.03.2010) - “Soykırım” bühtanına karşı…

  (13.03.2010) - “12 Mart muhtırası”ndan “27 Nisan e-muhtırası”na (2)

  (12.03.2010) - “12 Mart muhtırası”ndan “27 Nisan e-muhtırası”na

  (11.03.2010) - “Mini paket” yetersizliği…

  (10.03.2010) - Çözümsüzlüğün çaresi…

  (09.03.2010) - Yığılı gündemin yığıntıları…

  (08.03.2010) - “Tezkere” çarpıtmaları…

  (06.03.2010) - “Soykırım” çuvalı…

  (05.03.2010) - “Ermeni politikaları”nın iflâsı

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl